İpekyolu ilçesine bağlı Gaziler Sokakta bulunan egzama ağacının kökünün gömülü olduğu toprağı sulandırıp çamur haline getirdikten sonra egzamanın olduğu bölgelere süren vatandaşlar şifa buluyor.
2021 yılında İpekyolu Belediyesi ve Halilağa Mahalle Muhtarlığı tarafından, İpekyolu ilçesine bağlı Gaziler Sokakta bulunan egzama (birov) ağacı koruma altına alınarak, vatandaşlara şifa sağlıyor.
Egzama hastalığına yakalanan vatandaşlar, 1. hafta Çarşamba günü, 2. hafta Cuma günü, 3. hafta Çarşamba günü giderek egzama hastalığına iyi gelen ağacın dibindeki toprağı suyla çamur haline getirip hastalık olan bölgelere uyguluyorlar.
EGZAMA AĞACI ŞİFANIN ADRESİ OLDU
Gazetemize konuşan vatandaşlar, “Egzama hastalığına yakalanan vatandaşlar şifayı İpekyolu Belediyesi ve Halilağa Mahalle Muhtarlığı tarafından çelik tellerle koruma altına alınan ağacın dibindeki toprakta buluyor. Birinci, ikinci ve üçüncü hafta ağacın yanındaki toprağı çamur haline getirip hastalıklı bölgelerimize sürerek şifa buluyoruz. Egzama hastalığına yakalananlar ağacın bulunduğu yere gelerek şifa aramaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu ağacın toprağının çamur yapılıp egzamalı bölgelere sürüldüğünü büyüklerimizden sıkça duyardık. Bizlerde egzaması olanlara tavsiyelerde bulunuyoruz. 3 hafta belirli günlerde gelip bu topraktan çamur yapıp sürenlerin egzamalarına iyi geldiğini görüyoruz. Ağacın etrafının telle çevrilmesi egzama (birov) hastalığına iyi geldiği tabelasının asılması bizleri mutlu etti. Burada, Van’da yaşayan bizler bunu duymuştuk, biliyorduk fakat sonradan gelenler egzama hastalığından muzdarip olanlar bilmiyorlardı. Bu tabelanın asılması çok iyi oldu. Şifa arayan insanlar 3 hafta, haftada 1 bir gün belirtilen günlerde gelip egzamalı bölgeye çamuru sürüp şifa buluyorlar. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” dediler.
EGZAMA NEDİR?
Deri hastalıkları, gözle görülebilir olmaları ve dış ortamla sürekli temas halinde bulunmaları nedeniyle bireylerin yaşamını oldukça olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalıklardan bir tanesi olan egzama, birçok faktöre bağlı olarak meydana gelebilen kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Vücudun birçok farklı bölümünde oluşabilen egzama hastalığı, çok ciddi bir sağlık problemi olmamasına karşın ciltte sebep olduğu kötü görünüm sebebiyle bu deri hastalığına sahip hastalar için oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Cilt yüzeyinde kuruluk ve kaşıntı veren kabarcıklar oluşumu ile karakterizedir. Kuruyup pullanan bu kabarcıklar, zamanla çatlayarak mikroorganizmaların girişine açık hale gelebilir. Bu nedenle egzama hastası bireylerde enfeksiyon da sıklıkla görülür. Hastalık genellikle çocukluğun erken dönemlerinde ortaya çıkmakla birlikte her yaşta görülebilir. Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir. Hastalık; çeşidine bağlı olmakla birlikte stres, alerji, tahriş veya dolaşım sorunlarından kaynaklanabilir. Alerji kaynaklı egzama hastalığı, bireylerde alerjik rinit, astım gibi farklı immünolojik hastalıklarla ilişkili olarak ortaya çıkabilir.
EGZAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Halk arasında oldukça yaygın olarak görülen ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen egzama hastalığı, genel olarak tüm hasta bireylerde aynı belirtileri gösterir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir; ciltte kuruluk, kaşıntı, kabarcık oluşumu, deride pullanma, kabuklanma ve döküntü, kızarıklık, iltihap, saç derisinde kepeklenme, deride çatlama.
EGZAMA NEDEN OLUR?
Egzama hastalığının sebebi, hastalığın çeşidine göre değişkenlik gösterir. Hastalık genellikle bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç veya dış kaynaklı olabilir. Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna yol açabilir. Bitki ve hayvan türleri ile temas, güneşe maruz kalma ve ağızdan alınan bazı ilaçlar da duyarlılığı bulunan kişilerde egzama hastalığına sebep olabilir.
Bu kişilerde hastalık, uyaranla temas sonrasında hemen ortaya çıkabileceği gibi uyaran maddeye belirli bir süre maruz kalınması sonrası da kendini gösterebilir. Alerjik kaynaklı egzamalar, bazı besin türlerinin tüketilmesi ile de ilişkili olabilmektedir. Bunların haricinde stres ve dolaşım sorunları da egzama hastalığının bilinen nedenleri arasında yer alır.
EGZAMA BULAŞICI MI?
Egzama, kişiden kişiye bulaşıcı değildir. Egzama, genellikle genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilen bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama olan bir kişi, başka bir kişiye egzama bulaştıramaz.