Emine YILDIRIM


Oyun Terapisi

Oyun, çocukların doğal iletişim yoludur. Çocuklar, kendilerini rahat bir şekilde ifade edebilmeleri için oyuna ihtiyaç duyarlar.


Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oynar.
(Garry Landreth)

Oyun, çocukların doğal iletişim yoludur. Çocuklar, kendilerini rahat bir şekilde ifade edebilmeleri için oyuna ihtiyaç duyarlar.
Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir terapi çeşididir. Oyun terapisi, alanında kendini geliştiren oyun terapistleri tarafından uygulanır.

Oyun terapisi, 2.5-12 yaş aralığındaki çocuklarda görülen travma, depresyon, kaygı ve takıntılar, istismar, alt ıslatma, dışkı kaçırma, uyku bozuklukları, beslenme bozuklukları gibi problemlerin çözümünde sık kullanılan terapi yöntemidir.

Çocukta ortaya çıkmış problemler çocuğun yardım çağrısı olarak düşünülür. Oyun terapisi, çocukta var olan problemlerin çözümünü sağlarken aynı zamanda davranışsal ve düşüncesel olarak kendilerini daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Bu yetenek gelişiminin yanında problemlerle alakalı çözüm üretme kabiliyeti de gelişmektedir.

Oyun terapisi; çocukların duygularını tanımalarına ve anlamlandırmalarına, yaşadıkları dünyayı öğrenmelerine, zihinsel ve sosyal beceriler geliştirmelerine, problemli davranışların azalmasına, özgüvenlerinin artmasına ve ilişkilerinde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda çocuklar oyun terapisi ile başa çıkamadıkları duygular ile nasıl baş edeceklerini de öğrenirler.

Çocuklara yönelik danışmanlık hizmetinde en önemli yarar ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek ve kişiliğin oluşumunu olumsuz etkileyebilecek problemlerin zamanında ve büyümeden çözülmesine imkan sağlamaktadır.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan sorunlara hemen müdahale edilmesi, çocuğun gelişim sürecinde olumsuzlukların oluşmasını engelleyecektir. Sorun çözülmediği takdirde tüm gelişim alanları bu durumdan olumsuz etkilenir.

Dolayısıyla çocukta görülen davranış bozukluklarının bir an önce giderilmesi için bir uzmandan destek alınması önerilmektedir.

Psikolog Emine YILDIRIM