Dünya Türkiye'nin mesajını aldı: Harbe hazırlık seviyesi!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla gerek yurdumuzun dört bir yanında gerek dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Öteki Gündem 8.11.2023 00:45:00 0
Dünya Türkiye
Tarih: 08.11.2023 00:50 Güncelleme: 08.11.2023 00:45

Bu kapsamda en dikkat çekici organizasyonlardan biri hiç şüphesiz İstanbul Boğazı’ndan geçen 100 savaş gemisi ve onlara eşlik eden hava araçlarıydı.

Söz konusu törende ağırlıklı olarak, Türkiye’nin ve belki de dünyanın ilk S/İHA gemisi olacak TCG Anadolu ve yerli/milli imkanlarla üretilen TCG İstanbul firkateyni öne çıktı.

Yine bu geçitte yer alan ülkemizin ilk yerli/milli korvetleri TCG Heybeliada, TCG Büyükada ve TCG Burgazada da dikkati çekti.

Aynı şekilde havadan bağımsız tahrik sistemine sahip ilk yerli denizaltı TCG Pirireis de en çok paylaşılan platformlardan biri oldu.

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 100. yıl etkinliklerinin ardından yaptığı bir açıklamada “Geçit törenimiz, donanmamızın gücünü göstermesinin yanında stratejik önemli mesajlar da içeriyordu” cümlesini kullandı.

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan da geçit töreninin platform özelinde değil de daha kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiği görüşünde.

Erkan, 29 Ekim’deki törenin ‘Türk Donanması’nın alışılagelmiş geçitlerinden biri olmadığı bilgisini paylaşıyor öncelikle. Tören kapsamında 100 savaş gemisinin İstanbul Boğazı gibi akıntılı ve dar bir kanaldan nizami geçmesine dikkati çekiyor.

“Bunu yaparken TCG Anadolu geçişinden sonra sabit kaldı. Diğer gemiler geçiş boyunca yerini korudu. Çok farklı bir geçiş kompozisyonu Boğaz’ın aksi istikametinde yapıldı” detayını paylaşıyor Erkan.

Bu tip bir geçişin planlanması ve gemilerin muntazam aralıklarla görevlerini yapabilmesinin ise ancak yüksek eğitimli ve tecrübeli personellerle başarılacağının altını çiziyor.

Kozan Selçuk Erkan’a göre TCG Anadolu, TCG Derya, TCG İstanbul gibi platformlar Türkiye’nin dünyaya ‘her geçen gün daha da gelişiyoruz’ mesajının ete kemiğe bürünmüş hallerinden biriydi.

Erkan bu noktada bir parantez açıyor ve İstanbul Boğazı’nın dünyada bu tip bir geçişin halk ile bu kadar yakından yapılabileceği belki de tek doğal su yolu olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘anlayana stratejik mesajlar da vardı’ cümlesine biraz daha eğiliyoruz… “Burada görmemiz gereken, Türk Deniz Kuvvetleri kendi kıyılarında ve görev aldığı uluslararası görevlerde herhangi bir zafiyete uğramaksızın 100 parça harbe hazır gemisi ile tören geçişi yapması” diyor Erkan.

Boğaz geçişi her ne kadar kolay sanılsa da aslında bunun tam tersi bir durum olduğuna işaret edip, şunları söylüyor:

“İstanbul Boğazı kesinlikle kolay bir su yolu geçişi değil… Harbe hazır olmayan bir geminin idareten seyir yaparak bu şekilde bir düzende hareket etmesi mümkün değil.

Burada sadece gemi sistemi ve benzer detaylardan bahsetmiyorum… Bu gibi zorluk seviyesi yüksek meydan okumalarda personelinizin durumu da en temel hususlardan biri olur.

Türk Donanması, personellerinin eğitim seviyesi açısından da hazır olduğunun mesajını dünyaya veriyor.

Günümüzde 100 savaş gemisiyle böylesine bir geçiş yapacak donanma dünyada çok çok nadirdir. Haliyle hem Donanmamızın personel yönüyle hem de Türk mühendislerce ortaya konan yerli/milli savunma sanayii platformlarımızla ne kadar gurur duysak az.”

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ