Sinan BAŞAK


Van'da Ermeni mezalimini anlatma mücadelesinin hikayesi

Ertesi gün Valilik kapı ve pencerelerini taşlarla doldurarak sözde bir önlem almıştı.


İşte bu! Yıllardır bunun mücadelesini veriyorum. İlk TV culuğa 1992 yılında (vali Mahmut yılbaş dönemi) Koca Hüsrev Paşa camiinin içler acısı haline ekrana getirerek başlamıştım. Her tarafı yıkık dökük, kızların oğlanların aşkına dair yazılar hatta biji Serok apo yazıları, insan ve hayvan artıkları mübarek mekanın içindeydi. Merhum kardeşim Çeçen asıllı Faruk Öncelin çekimleri ve bendenizin sunumuyla Merkür TV ekranlarından Van kamuoyuyla paylaşmıştık.

Ertesi gün Valilik kapı ve pencerelerini taşlarla doldurarak sözde bir önlem almıştı.

Daha sonraları bu mezalime maruz şehrin ayağa kaldırılıp açık hava müzesi haline getirilmesi için kendimce girişimlerde bulunuyordum.

2004 yılında Van'da Ermenilerin katlettiği müslümanların şehri eski Van şehrinde TRT 1 ekranlarında Ermenilerin Yakıp yıkıp katlettikleri yerde Kayaçelebi camiinin hemen yanındaki boşluğa Şubat ayında çadır kurdurup Mezalime maruz Vanlıların anlatımları ve hocaların konuşmasıyla iki saat süren canlı yayın yaptırdık. Ermeni mezalimine uğramış mağdurlar dernek başkanı ikram Kali ve Nedim ilikçi beylerin önemli katkılarıyla Bu canlı yayın için AK Parti Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün ve Mehmet Yaşar beyin ayrıca il özel idaresi müdürü Adnan Yaviç beylerin ekip arkadaşlarıyla birlikte emekleri büyüktür

O sıralar TRT nin konuşmacısı olan TDK başkanı olan Yusuf Halaçoğlu hocayla şehrin akıbetini konuşurken Halaçoğlu eski Van'ın ayağı kaldırılması için bir tasarıları olduğunu söyledi fakat mümkün olmadı.
(Daha sonra  Kültür bakanı Atilla beyle Akdamar kilisesinin açılışı sonrası eski Van'da yaşadığım bir mesele var onu yeri geldiğinde paylaşırım)

Sonraları İTÜ tarafından kazı için gezi düşünceli biri görevlendirildi eski Vanı ayağa kaldıracağı yerde tutup putperest döneme ait Urartu ve diğer dönemlerle uğraşınca görevden alındı.

Şu aralar ne olup bitiyor bilmiyorum duyumuma göre Daka devrede, umarım ki hakikat ortaya çıkar ve Ermeni mezalimine maruz eski Van şehri ortaya çıkar.

Dedem Feti Ağa'nın ulucamiyle Hüsrevpaşa külliyesi arasındaki hırdavat dükkanını bulurlar inşaAllah.