Tarih: 14.07.2024 20:13

YÖK'ten Eğitimde Dönüşüm: Devlet Üniversitelerinde İkinci Öğretim Dönemi Kapandı!

Facebook Twitter Linked-in

YÖK BAŞKANI ÖZVAR'DAN İKİNCİ ÖĞRETİM AÇIKLAMASI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerdeki ikinci öğretimle ilgili açıklama yaptı. Özvar, kamu üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılacağını ifade etti. Özellikle devlet üniversitelerinde yapılan bu değişiklikten sonra öğrenciler ve adaylar, ikinci öğretime dair yeni bilgiler arayışına başladılar.

İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR?

Akşam saatlerinde derslerin düzenlendiği ikinci öğretim, özellikle çalışan veya çeşitli sebeplerden dolayı gündüz eğitimine katılamayan öğrencilere hitap ediyor. Daha düşük puan ile öğrenci kabul eden ve örgün eğitimden ayrı olarak harç ücreti alınan ikinci öğretim programları, üniversite hayatında alternatif bir yoldu.

İKİNCİ ÖĞRETİM KAPATILIYOR

Özvar, yapılan çalışmaların kaliteyi artırma odaklı olduğunu belirtti ve devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılacağını açıkladı. Özvar, ayrıca vakıf üniversitelerinde de benzer bir sürecin işletileceğini, buradaki ikinci öğretim programlarının istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlarla değiştirileceğini ifade etti.

İSTİHDAM ODAKLI YENİ VİZYON

YÖK olarak belirlenen yeni vizyonun istihdama duyarlılığa önem verdiğini vurgulayan Özvar, geçmişte istihdama katkı sağlamayan bölümlerin kontenjanlarının azaltıldığını söyledi. Gelecek akademik yıldan başlayarak, belirli bölümlere ikinci üniversite kapsamında yalnızca 35 yaş üstü öğrencilerin kayıt yapabileceğini duyurdu.

KONTENJANLAR DÜZENLENİYOR

Özvar'ın ifadelerine göre, yükseköğretimde bir taraftan yeni programlarla üniversitelere ek kontenjanlar sağlanırken, diğer yanda eğitim kalitesini artırmak için piyasa gereksinimlerini karşılamayan bölümlerin kontenjanları azaltıldı. Özvar, mimarlık, eczacılık, psikoloji gibi bölümler başta olmak üzere, eğitim kalitesinin yükseltilmesi için kontenjanların düşürüldüğünü açıkladı. Bu değişiklikler, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda yapılmıştır ve öğretim elemanı sayısı, derslik kapasiteleri gibi unsurlar dikkate alındığında önemli bir adım olarak görülmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —