VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 30 Temmuz 2019 tarihinde Türkiye'nin bütün il ve ilçe müftülüklerine gönderilen yazı ile Kur'an kurslarında görevli geçici öğreticilerin sayısında azaltma yapılacağı duyuruldu.
Buna göre; 2018-2019 eğitim öğretim yılında yaklaşık 24 bin olan Geçici Kur'an Öğreticisi sayısı 2019-2020 eğitim öğretim yılında 10 bin'e düşürülecek.
'HER İL MEVCUT İHTİYACINI MİNİMİZE EDEREK SAYIYI DÜŞÜRMELİ'
2019-2020 Geçici Öğretici Planlaması başlıklı yazıda il müftülüklerine, ''Her il, ihtiyaçlarını minimize ederek mevcut geçici öğretici sayısını düşürmeli." talimatı verildi.
14 BİN KUR'AN ÖĞRETİCİSİ İŞSİZ BIRAKILACAK
Talimat verilen planlama yazısına göre çoğunluğu üniversite mezunu Hafız kadınlardan oluşan ve bin lira gibi cuzi miktarda maaş alan Geçici Kur'an Kursu Öğreticisi 14 bin kişi işsiz bırakılacak.
Van’da bin lira karşılığı eğitim veren yaklaşık bin 500 kişilik Kur’an Öğreticisi hükümete çağrıda bulunarak mağduriyetlerinin giderilmesi ve yapılacak tasarrufun farklı kalemlerde gerçekleşmesi gerektiği talebinde bulundular.
FAHRİ KUR’AN KURSU EĞİTİMCİSİ SAYISI TEKRAR 24 BİN OLMALI
Konuyla ilgili eğitmenler adına konuşan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, “ Türkiye geneli yaklaşık 24 bin fahri Kur’an kursu hocamız, Kur’an eğitim noktasında görev yapmaktadır. Bu fahri Kur’an kursu hocalarımızdan 24 bin kişiden yaklaşık bin 150 kişi Van ili ve ilçelerde görev yapmaktadır. Bu fahri Kur’an kursu öğreticileri çok cüz’i bir maaşla, zor şartlarda görevlerini yerine getiren insanlarımızdır. Maalesef hükümetimiz tasarruf tedbirleri kapsamında Türkiye geneli fahri Kur’an kursu eğiticileri konusunda kısıtlamaya gitmiştir, bu sayı 10 bine indirilmiştir. Bu kapsamda Van’da görev yapan bin 150 fahri Kur’an kursu, 250 ‘ye düşürülmüştür. Bölgemizde 7 yıla yakın bir süredir ilahiyat fakültesi mezunu, hafız sınava gidip, sınavı kazanan ve kendini bu konuda ispatlamış birçok hocamız bu haktan mahrum kalacak.” dedi.
FARKLI KALEMLERDE TASARRUFA GİDİLMELİ
Merkezi hükümetimizden talebimiz, tasarruf tedbirleri kapsamında tasarrufa gidilecekse ve fahri Kur’an kursları olmasın diyen Arvas, “Başka farklı kalemlerde tasarrufa gidilmesi düşüncesindeyiz. Gerçekten bu fahri Kur’an kursu hocalarımız, kadrolu bir Kur’an kursu hocamızla aynı görevi yapmaktadırlar. Zor şartlarda, en ücra köylerde bile bu görevi icra etmektedirler. Bu sayı aşağı çekilecek ve diğer illere göre Van daha çok sıkıntı yaşayacak bu konuda. Bizim siyasi ve merkezi hükümetimizden talebimiz, bu zor şartlarda eğitim veren eğitimcilerimizin tekrar değerlendirilmesi. Bu sayıyı tekrar aynı sayıya çıkarma talebimiz olacak. Van siyasi, Van milletvekillerimizden bu konuya daha hassas davranmalarını rica ediyoruz.” diye konuştu.
İYİLEŞTİRMEYE GİDİLMELİ
Bin 500 eğitimcinin mağdur olacağını beliren Arvas, “Van il müftülüğümüze başvuruda bulunan bin 500 personel var, bunlardan ne kadar başarı olurlarsa olsunlar 250 kişi seçilecek. Alınamayan vatandaşlar çok üzülecekleri deprem döneminde bile durmadan çalıştırlar, deprem oldu diye bırakmadılar. Bu durumla ilgili yeni bir eğleştirme programına gidilmeli. Maliye bakanlığınca ödenen 24 bin liranın kesilmemesi ve fahri Kur’an kursu hocalarımızın görevine devam etmelerini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Van Postası Gazetesi