VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
İçişleri Bakanlığı bugünden itibaren Van, Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa ve Yozgat illerinde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinlikleri yasakladı. Bakanlığın bu genelgesi ile Van’daki düğün salonlarında programlar iptal edilmeye ve ileri bir tarihe ertelenmeye başladı.
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile ilgili Van Postası Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Altın Palas Düğün ve Balo Salonu Sahibi Gökhan Bayramoğlu, bu kararın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ve 1 saatlik dilimin 3-4 saate çıkarılması gerektiğini söyledi.
“BURADA YİNE ZARAR GÖREN DEVLET OLACAKTIR”
Altın Palas Düğün ve Balo Salonu Sahibi Gökhan Bayramoğlu, alınan bu kararın herkesi çok ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Bu karar hepimizi çok ciddi anlamda etkileyecek. Hükümetimiz bu kararı alırken keşke bir hafta, 10 gün öncesinde tedbirleri alın, bir hafta sonra, 10 gün sonra bu programlar iptal edilecek diye uyarsaydı daha doğru olurdu. Benim 2 gün sonra 4 tane programım var ve 600-650 kiloya yakın doğranmış şekilde etim elimde kaldı. Bu etin maliyeti yaklaşık olarak 40-50 bin TL yapıyor. Örneğin bir uçakta 250-300 insan 2-3 saat seyahat ediyor. Ama düğün konusuna gelince yasak oluyor. Kafeler, barlar hepsi serbest. Bu karar doğru değil. Burada yine zarar gören devlet olacaktır. Devlet vatandaştır. Devlet biziz. Bu karardan hepimiz olumsuz olarak zarar göreceğiz. İnşallah bu karardan biran önce vazgeçeler” dedi.
“DÜĞÜN SALONLARI SAHİPLERİ OLARAK ÇOK SIKINTIDAYIZ”
Bakanlığın kararından sonra 4 düğün programının iptal edildiğini söyleyen Bayramoğlu, “Dün bu karar alındıktan sonra 4 tane düğünümüz iptal edildi. Düğün sahipleri 1 saatlik programı makul görmüyorlar. Bundan dolayı 4 tane rezervasyonumuz iptal oldu. Bölgemizdeki düğünlerle, batıdaki düğünler arasında fark var. Bu bir saatlik dilimde batıda bir düğün yapabilirsiniz. Ama Van ve çevre illerinde gelenekler farklı olduğu için bir saat yetmiyor. İnsanların toplanması bir saati buluyor. Düğün salonları sahipleri olarak çok sıkıntıdayız. Zaten bu sezon doğru düzgün iş yapamadık. 6’ncı, 7’ncı aya kadar kapalı geçti. Bu süreçte 3-5 tane program yapabildik. Eylül ayında 10-15 tane programımız vardı. Eylül ayında bunu telafi ederiz diye düşündük. Fakat bakanlık bir karar aldı. Bu karardan sonra bu programların çoğu iptal olacak. Artık kimse bu şartlarda düğün yapmaz” ifadelerini kullandı.
“DEVLETİN DE KALKINABİLMESİ İÇİN VATANDAŞIN BİR GELİR ELDE ETMESİ GEREKİYOR”
Bakanlığın bu kararı tekrar gözden geçirmesi gerektiğini belirten Bayramoğlu, “Bu kararın tekrar gözden geçirilmesin istiyoruz. En azından 3-4 saatliğine çıkarılabilir. Devlet dışarıda yapılan düğünleri tamamen yasaklayacak. Van’da kaç tane düğün salonu varsa buraları da gözetim altında tutarak, halayları yasaklayacak. Bu şekilde bu hastalığın önüne geçilir. Bu konuda düğün salonları ciddi anlamda önlemler aldı. Maske, sosyal mesafe ve dezenfektan kurallarına birebir uyuldu. Salona gelen herkesin ateşi ölçülerek içeriye alındı. Düğün salonlarında zaten halay çekimi yasak. Davetliler sürekli uyarılıyor. Ama açık alanda yapılan düğünlerde herkes iç içe giriyor. Kimse kimseyi kontrol atına alamıyor. İnsanlar artık düğün salonlarında halayların olmadığına kanaat getirmişlerdi. Bu karar bizleri çok ciddi anlamda etkileyecektir. Pandemi sürecinde çok ciddi anlamda krediler çektik. Personel maaşları, kiralarımızı ödedik. Bu saatten sonra hangi banka bize kredi verecek. Devletinde kalkına bilmesi için vatandaşın devlete bir gelir elde etmesi gerekiyor. Ben, Ahmet, Mehmet çalışmazsak bu devlet nasıl kalkınacak. Bence salanlar kapatılarak doğru bir karar verilmedi. İnşallah kısa bir sürede devletimiz salonları tekrar açar. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. İnşallah devletimiz gerekeni yapacaktır” diye konuştu.
Kaynak: Van Postası Gazetesi