Ziya Türk


Van Büyükşehir ve İlçelerde hangi adaylar seçimleri kazanabilir?

Gazze’de yaşananları düşünün, dünyalık şeylerin kaç para ettiğini, canın dahi değerinin kalmadığı bir dünya için yanlışı doğru diye, siyahı beyaz diye göstermeye değer mi?


Van Büyükşehir ve İlçelerde hangi adaylar seçimleri kazanabilir?

Mahalli İdareler Seçimleri dediğimiz Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri ile Muhtarlar ve ihtiyar heyetleri seçimleri 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak.

Yapılacak olan seçimler için yürütülecek seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edildi. Siyasi partiler de belediye başkan adayları ile meclis üyesi adaylarını belirlemek için çeşitli usuller ve süreçler takip ediyor.

Cumhur İttifakı partilerinden olan AK Parti ve MHP aday gösterecekleri veya destekleyecekleri şehirleri belirlemek üzere ortak komisyon kurdular ve çalışmalar devam ediyor.

Seçimde ittifak arayışında olan siyasi partilerin yanı sıra ittifaksız seçime girecek olan siyasi partiler de var.

MİLLET İTTİFAKI PARTİLERİ, SİYASİ KİRLERDEN ARINMA DERDİNDE
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde bir yanda din – iman diyenlerin kendilerine gerici diyenlerle ittifakı, diğer yandan da vatan –millet diyenlerin masa altından HEDEP ile örtülü ittifakları gündemdeki tazeliğini koruyor.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu PKK ve FETÖ terör örgütlerinin aleni bir şekilde yaptıkları açıklamalı desteğine rağmen, aynı safta yer alan sözde dindarlar ve sözde milliyetçiler hala temize çıkma derdindeler.

İSTİKLAL VE İSTİKBAL MÜCADELERİ BAŞARI İLE DEVAM EDİYOR
Kirli pazarlıklar ve örtülü – aleni ittifaklarla iktidarı ele geçirmeye kalkışanlara karşı, Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildi.

Cumhur ittifakı da meclis çoğunluğunu kazanarak ülkemiz 5 yıl daha aklıselim ile istiklaline sahip çıktı. İstikbale yürümeye devam edecek. Çünkü devletimiz ebed müddettir.

CUMHUR İTTİFAKI SEÇİMLERDEN GÜÇLENEREK ÇIKMAK İSTİYOR
Uzun sözün kısası 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri birçok gelişmeyi ve sürpriz sonuçları beraberinde getirecek.

AK Parti ve Cumhur İttifakı 2024 seçimlerinde olumsuz bir sürprizle karşılaşmamak ve sandıktan güçlenerek çıkmak istiyor.

AK Parti’de adaylar anket, temayül yoklaması, aday adayları ile mülakat, alt ve üst kurul değerlendirmesi ve son olarak da Cumhurbaşkanı onayı gibi 5 süreçten geçecek.

AK Parti ince eleyip sık dokuyarak seçmende karşılığı olan ve halkın güven duyduğu adayları belirleme çalışmalarını sürdürüyor.

AK Parti’de aday adaylığı müracaatları 22 Kasım 2023 Çarşamba günü sona erecek, 26 Kasım 2023 Pazar günü de temayül yoklaması yapılacak.

VAN VE İLÇELERİNDE BELEDİYE BAŞKANLIKLARI NASIL KAZANILIR?
Van ve İlçelerinde hangi adayların belediye başkanlığını kazanabileceğini, testi kırılmadan söylemenin doğru olduğunu düşünüyorum.

İsimler üzerinden bir değerlendirme yapmak yerine, ilkeler ve prensipler üzerinden bir değerlendirme yapmak benim için önemli bir görev.

İşte başarıyı yakalamak için aday gösterilecek kişilerde aranması gereken başlıca özellikler ve uygulanması gereken prensipler;

KENDİNİ DEĞİL, KENTİNİ DÜŞÜNEN ADAYLAR İLE SEÇİME GİDİLMELİ
Aday belirleme süreçlerinden birisi olan temayül yoklamasında oy kullanacak olan teşkilat mensuplarının tercihleri de önem taşıyor. Bu nedenle teşkilat mensupları aday adayı tercihlerinde, benim adamım, aşiret mensubum, benim yakınım gibi kriterlerle tercih yapmamalı.

Gerek anketlere katılan Vanlılar, gerekse temayül yoklamasında oy kullanacak teşkilat mensupları, kendini değil kentini düşünen, ilkeleri, değerleri, hedefleri, misyonu ve vizyonu olan kazanabilecek bir aday çıkaralım kaygısı taşımalı.

ADAYLARIN MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİ OLMALI
Kimliği, kişiliği ve duruşu net olan kişiler aday olmalı.

Devlet, millet, vatan kaygısı olmayan, her şeyi kişisel çıkarlarına göre dizayn eden, milli ve manevi değerleri ciro ederek, kişisel kariyerini ve kazancını önceleyen, aklı - zihni - ruhu ve yüreği milletle birlikte olmayan, çizgisi zikzaklı, aklı bulanık kişiler aday olmamalı.

AK PARTİ KURULUŞ DEĞERLERİNİ TAŞIMALI
Kişisel ilkelerine ve manevi kültürel değerlerine bağlı, kişilik, dürüstlük, sözünde durmak, vefakârlık ve fedakârlık gibi değerlere sahip olan, ticari ve kadın-erkek ilişkilerinde helal ve harama dikkat eden, bu yönü ile toplumda tanınan bilinen kişiler aday olmalı.

KAMU İHALESİ ALMAYAN KİŞİLER ADAY OLMALI
İşinde ve ticaretinde ağırlıklı olarak kamu kuruluşları ile ticari ilişkisi bulunmayan, kamu ihalesi ile zenginleşmeyen kişiler aday olmalı.

AŞİRETİN DEĞİL HALKIN ADAYI OLMALI
Her aşiret kendi içerisinde 5-6 kola ayrılmış ve her biri diğerinin rakibi, ayrıca aşiretler arası rekabeti de düşündüğümüzde, aşiret kimliği öne çıkan aday olunca, aynı siyasi görüştekiler dahi kaybettirmek için her türlü çabayı gösteriyor.

ADAYLARIN TOPLUMDA OLUŞTURDUĞU GÜVEN DUYGUSUNA BAKILMALI
Günlük hayatında hırsları ve menfaatine uygun entrikaları ile öne çıkmayan adaylar olmalı.

AK PARTİ SEÇMENİ İLE BÜTÜNLEŞEBİLECEK ADAYLAR OLMALI
AK Parti ile sürekli rekabet içerisinde olan veya AK Parti tabanında kabullenilmeyen kişilerin aday olması halinde, AK Parti tabanı sandığa gitmeyerek veya Cumhur İttifakı içerisinde yer alan diğer siyasi partilere oy vererek başarısızlığı getiriyor.

HDP’Lİ SEÇMENLERİ ETKİLEYEBİLECEK ADAYLAR OLMALI
Günlük hayatında ve adaylık sürecinde HDP seçmenlerini hedef almayan, cepheleşmemiş, HDP’li seçmenleri etkileyebilecek, onların sosyolojisini, psikolojisini, ihtiyaçlarını, iletişim yol ve yöntemlerini bilen, HDP’li seçmenden oy alabilecek adaylar olmalı.

VAN’DA VEYA İLÇESİNDE YAŞAYAN, KENTİ VE TOPLUMU TANIYAN ADAYLAR OLMALI
Van dışındaki şehirlere yerleşmiş olan Vanlılardan aday gösterilmemeli. Artısı ve eksisi ile kentin tüm zaman ve gelişmelerini yaşamış, çözümlerde rol almış, kente ve topluma dair çalışmalarda yer almış kişiler aday olmalı.

AK PARTİ TEŞKİLATLARI ADAYLIK BAŞVURUSU NEDENİYLE BOŞALTILMAMALI
AK Parti teşkilatlarında görev alan kişiler, seçimlerde aday olmak için değil, başarılı seçim çalışması yapmak ve bir başarı hikâyesi oluşturmak için görev alıyorlar. Dolayısıyla seçim sürecinde meydana gelen istifalar teşkilat yapılarını bozuyor, adaylar ile birlikte teşkilatların koordineli saha çalışması yapması mümkün olmuyor.

MECLİS ÜYESİ ADAYLARI TEŞKİLAT DIŞINDAN VE HATIRLI KİŞİLERDEN OLMALI
Belediye meclis üyesi adaylarını teşkilat dışındaki hatırlı ve oy potansiyeli olabilecek kişilerden belirlemek, hem sahada etki oranını hem de sahada çalışan sayısını arttırmayı sağlar.

Ayrıca teşkilat içerisinde meclis üyesi olanlar ve olmayanlar arasındaki küskünlüğü ve teşkilatın enerjisini yok etmesini önler.

HDP VE FETÖ’CÜLERLE FLÖRT EDEN DURUŞSUZ VE KİMLİKSİZ KİŞİLER ADAY OLMAMALI
HDP’li siyasetçilerle flört ederek AK Parti üzerinden kazandığı konum ve gücünü HDP’li siyasetçilerin yararına kullananlar aday olmamalı.

HDP ve FETÖ’cüler ile örtülü veya açıktan her türlü ilişkiyi geliştiren, onların söylemlerini dillendiren ve gündemini ona göre belirleyen, duruş sergileyemeyen, safı belli olmayan, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan gidecek diyerek onlara yaklaşan, seçimden sonra tekrar AK Partiye yönelen kimliksizler aday gösterilmemeli.

PKK VE FETÖ’YE HİZMET EDENLER ADAY OLMAMALI
En önemlisi de PKK terör örgütünün Feraşin ve bölgenin muhtelif yerlerindeki sözde komutanlarının emrinde çalışan ve lojistik ihtiyaçlarını karşılayanlar ile PENSİLVANYA’ya gidip FETÖ liderinin elini eteğini öpenler asla aday olmamalı.

ESKİ MİLLETVEKİLLERİ VE ESKİ İL BAŞKANLARI ADAY OLMAMALI
Görev yaptıkları dönemler ile ilgili olarak aleyhinde bir çok olumsuz algı bulunan, halk karşılığını kaybetmiş, kenti ve toplumu öncelemek yerine kişisel menfaatlerini yol haritası olarak belirlemiş, siyasi görevlerin masası ve kasası ile ilgilenmiş, siyaseti hizmet misyon ve vizyonu ile yapmayıp kişisel kariyer planlaması olarak uygulamış olan eski siyasiler aday olmamalı.

Eski siyasiler içerisinde çok az sayıda istisna olduğunu belirtmek ve onların hakkına girmek istemiyorum.

YEREL SİYASİ AKTÖRLERİN ETKİSİ OLMADAN OBJEKTİF ANKETLER YAPILMALI
AK Parti Genel Merkezi veya anket firmaları tarafından yapılan telefon anketleri veya sokak anketleri yerel teşkilatların ve siyasi aktörlerin bilgisi-etkisi olmadan yapılmalı.

Yerel siyasilerin bilgisi dâhilinde yapılan anketler siparişe dönüşüyor ve halkta karşılığı olmayan yerel siyasilerin adamı olan kişiler, sanki Van’ın istediği kahraman olarak takdim ediliyor.

Yenilgiyle sonuçlanan seçimin faturası ise kirli tezgâh yapanlara değil, “Vefasız” denilerek Van halkına çıkarılıyor.

YEREL SİYASİ AKTÖRLER KARAR SÜRECİNDE BELİRLEYİCİ OLMAMALI
Yerelde yaşanan siyasi rekabetler nedeniyle, seçimi kazanabilecek, başarıyı yakalayabilecek adaylar yerine, benim adamım aday olsun. Ya benim adayımla kazanalım ya da kazanmayalım duygusu, AK Parti Van Teşkilatının yumuşak karnı.

HERŞEY BU DÜNYADAN İBARET DEĞİL, AHİRETİ UNUTMAYIN!
Elinizdeki yetki, imkan ve güç ile her şeyin sadece bu dünyadan ibaret olduğunu düşünmeyin.

Yetki ve sorumluluk kendini bilen için ateşten gömlektir. Söylemeniz gerekirken söylemediklerinizden, söylememeniz gerekirken söylediklerinizden, yapmanız gerekirken yapmadıklarınızdan, yapmamanız gerekirken yaptıklarınızdan huzuru İlahi’de mutlara hesaba çekileceksiniz.

Bu nedenle bir makam için 3-5 kişiye söz vermek, herkese umut tohumu ekerek idare etmek, Genel Merkezi kandırmak ve kendi adamını aday yapmak zafer değildir. Tam aksine hem bu dünyanın hem de ahiretin heba edilmesidir.

Gazze’de yaşananları düşünün.. Dünyalık şeylerin kaç para ettiğini, canın dahi değerinin kalmadığı bir dünya için, yanlışı doğru diye, siyahı beyaz diye göstermeye değer mi?

Sözün özü; Van'da seçim kaybettirenler aday olmasın..

Hak ve hakikati söyleme görevi bizim.. 

Bundan sonrası için, takdir de vebal de sizin..

Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler.. 
 

Muğdat Günini
25.11.2023 10:25:43
Ülke ve memleketinin her manada sorunlarını yakından takip eden çözümleri hakkında tespitler yapıp öneriler sunan tanıdığım günden bu güne hakkı tutup kaldıran ve hep bu yönde hareket etmiş yazılarıyla bilgi birikimiyle toplumu bilgilendiren çizgisinden ayrılmayan bir fikir adamı güzel insan olarak tanıdım seni Allah senden razı olsun inşall

Vanlıyam Şanlıyam
5.01.2024 14:13:59
Ziya bey çok güzel bir konu hazırlamışsınız yazdıklarınız hepsi de olması gereken ve bizim de istediğimiz şeyler fakat öyle olmuyor. Tabii herkez çoğunluğun istediğini değil kendi menfaatini düşünüyor. Buda sıkıntı yaratır

Ekrem YILDIRIM
10.01.2024 10:57:26
acaba van ne zaman bir dürüs bir gazete yazarı doğru yazıları yazsın ve parayla yazmasın dürüs ve objektif yazsın hakikatları yazsın ama ne yazıkki ya vicdan ya cüzdan hepsi olmuş cüzdan ve Allah bizi islah etsin sonumuz güzel değildir paraya tapmışız ne yazıkki