Ziya Türk


Van Havadis’te Yayınlanan “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” Haberinin Talimatı Nereden Geldi?

Van Havadis’te Yayınlanan “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” Haberinin Talimatı Nereden Geldi?


17 Haziran 2020 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı veya bombasız hiçbir saldırı olmamasına rağmen  “Van Büyükşehir Belediyesi'ne bombalı saldırı” haberi yayınlanmıştı. Yayınlanan yalan haberden sonra, Kürt düşmanı eli kanlı PKK/KCK terör örgütü de sanki saldırı olmuş gibi, olmayan ama olduğu iddia edilen olayı üstlenmişti. 

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE GÜVENLİK KUVVETLERİ SALDIRI İÇİN NE DEMİŞTİ?

Saat 22.00 sırasında sosyal medyada ve whatsaplarda Van Büyükşehir Belediyesi'ne bombalı saldırı iddiaları içeren tek bir kaynaktan servis edilmiş görseller dolaşmaya başladı.

Bazı kişiler kaygıyla, bazı kişiler 'böyle bir gelişme oldu mu' diye merak ve doğrulatma isteği ile görselleri benimle de paylaştı, bunun üzerine iddiayı araştırmaya başladım. Van Büyükşehir Belediyesi ve güvenlik kuvvetlerinin ilgili birimleri ile yaptığım görüşmede böyle bir saldırının yaşanmadığı, haber ve iddiaların asılsız olduğu bilgisini aldım.

EVRENSEL’İN 2017’DEKİ HABERİ 16 HAZİRAN 2020’DE VAN HAVADİS’TE 

Araştırmalarıma devam ettim ve  “Van Büyükşehir Belediyesi'ne bombalı saldırı” başlığı ile Google araması yaptım. Karşıma aynı başlığı taşıyan iki haber çıktı.  Bir tanesi PKK/KCK terör örgütüne müzahir haberleri ile malum olan Evrensel Haber Sitesi, diğeri de Ayhan Yazlık’ın sahibi olduğu vanhavadis.com haber sitesi. Vanhavadis.com’daki haber ile Evrensel’in 2017 yılında yayınladığı haberin başlık ve içeriğinin noktalı virgülüne kadar aynı olduğunu gördüm.  

Şaşırdım tekrar tekrar baktım evet gördüklerim doğruydu. Evrensel haber sitesinin ve vanhavadis.com haber sitesinin ekran görüntülerini aldım.

ASLINDA NE OLMUŞTU?

Van Büyükşehir Belediyesi’nin hemen yanında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı olimpik yüzme havuzu var. Olimpik yüzme havuzunun girişinden Van Büyükşehir Belediyesi’nin binası da bahçesi de görünmüyor, ayrıca 250-300 metre de uzakta.

Adalı Sokak üzerinde bulunan olimpik yüzme havuzunun girişine yakın bir yere 4 tane çakmak gazı tüpünü koli bantı ile bantlayıp atmışlar. Sonra da Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı diye yalan haber yapmışlar. 

Yetmedi 4 tane çakmak gazı tüpünün koli bantı ile bir birine bantlanmış haline “tahrip gücü yüksek bomba” demişler.

VAN BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİNE BOMBALI SALDIRI HABERİ TESADÜF MÜ?

Önce şaka gibi dedim. Sonra biraz daha düşününce çakmak gazı tüplerinin 4’ün bantlamanın, sonra “tahrip gücü yüksek bomba” demenin, Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgisi olmamasına rağmen vanhavadis.com’da “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” yalan haberinin yayınlanmasının tesadüf olmadığını gördüm.

Birazcık kafa yoran herkes de bunu görebilir.

16 HAZİRAN 2020 AKŞAMI PKK KAMPLARINA KOMANDOLAR İNDİRİLDİ

16 Haziran 2020 akşamı Pençe-Kaplan harekatını başlatan Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak’ta PKK/KCK terör örgütünün Haftanin bölgesindeki kamplarına havadan operasyon düzenlemiş, ardından da komando birliklerini indirmişti. Bir başka ifade ile PKK/KCK terör örgütünün inlerini başlarına geçirmişti.

Milli Savunma Bakanlığı’nın gelişmelerle ilgili yaptığı bilgilendirme üzerine televizyonlar, haber siteleri “PKK/KCK terör örgütü bitiriliyor” diyerek operasyonu Türkiye’ye ve dünyaya duyurdu.

17 HAZİRAN 2020 AKŞAMI PKK VAN’DA GÜÇLÜ ALGISI İÇİN YALAN HABER

17 Haziran 2020 Van Büyükşehir Belediye binasının ve bahçesinin dahi görünmediği bir yere, 4 tane çakmak gazı tüpünü koli bantı ile bantlayıp atıyor, sonra da “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” diye yalan haber yapılıyor.

GAZETECİLİK Mİ? TESADÜF MÜ? ORGANİZE İŞLER Mİ?

A- Bu algı operasyonu terör örgütü PKK/KCK propagandası değilse neyin propagandasıdır?

Bir gün önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava ve kara unsurları PKK/KCK terör örgütünün inlerini başlarına geçiriyor ve açıklamalarda “PKK bitiyor” deniyor. Ertesi gün “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” diyerek, “Siz bitti diyorsunuz ancak, PKK bitmedi, aksine güçlü ve Van Büyükşehir Belediyesi’ni bombaladı” anlamı taşıyan bir algı Van’dan yükseltilmek istendi.

B- Çakmak gazı tüpleri olimpik yüzme havuzunun giriş kapısının bulunduğu sokağa atılmasına rağmen, haberde neden “Olimpik yüzme havuzuna bombalı saldırı” demediler de “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” dediler?

Çünkü Kuzey Irak’ta PKK/KCK terör örgütüne operasyonu devlet yapıyor. Van’da da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hükümetin, temsilcisi Van Valisi.

Vali Bey de Van büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanmış. Dolayısıyla “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” diyerek yapılan yalan haber ile devletten Kuzey Irak’taki terör operasyonunun algı üzerinden sözde rövanşını almak mı istediler?

C- Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı veya bombasız herhangi bir saldırı oldu mu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ne 17 Haziran 2020 günü hiçbir saldırı olmadı. Haber tamamen yalan. Yalan habere yalan demek mi iftiracılık, yalan haber yapmak mı iftiracılık?

D- Vanhavadis.com’da yayınlanan yalan haberde, olayın gerçekleştiği saat 21.50 olarak yer almış. Haberin yayın saati ise 21.57’yi gösteriyor.

Gazetecilere, habercilere, okuyuculara ve aklıselim olan herkese soruyorum.

Bir yerde sözde bir olay oluyor, o olayın nerede olduğunu, can kaybı olup olmadığını, tesir gücünün yüksek olup olmadığını ve geniş çaplı operasyon başlatıldığını öğreniyorsun, bu bilgileri doğrulatıyorsun, sonra oturup bunu yazıyorsun ve yayınlıyorsun. 7 dakikada bunların hangisi olur?

Çok hızlı hareket etsen, olay yerinde olsan, tüm yetkililer yanında olsa, anlık yüz yüze bilgileri sorsan doğrulatsan ve derleyip toparlasan 7 dakika sitede yayınlamak yine mümkün olmaz.

Bu da önceden planlanmış, hazırlanmış ve sırası ile devreye alınmış, halkı sindirmek ve örgütü güçlü göstermek için hazırlanmış bir organizasyonun ayak izlerini taşımıyor mu?

E- 17 Haziran 2020’de Vanhavadis.com’da yayınlanan “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” yalan haberinin başlığı ile PKK/KCK’ya müzahir haberleri ile bilinen Evrensel Haber Sitesi’nin 2017 yılında yayınladığı haberinin başlığının, haber metninin noktalı virgülüne kadar aynı olması tesadüf olabilir mi?

Vanhavadis.com’dan başka yerde bu haber neden yer almadı? Van’da haber ajansları, gazeteler, haber sitleri Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı olsa anında alt yazı ile abonelerine, izleyicilerine ve okuyucularına duyurmaz mı? Olay yerinden canlı yayınlar yapılmaz mı? Gazeteciler bunları yapar, ancak gazeteci geçinenler ise örnekte görüldüğü gibi siparişi geçer..

PKK/KCK’DAN ÇAKMAK VE KİBRİTLE OLAY YAPIN TALİMATI

Demirören Haber Ajansı’nın 12 Temmuz 2020 tarihinde abonelerine geçtiği haberde “PKK/KCK terör örgütü yöneticisi Murat Karayılan'ın 22 Haziran'da örgüte müzahir bir yayın organı vasıtasıyla örgüt mensuplarına, 'Düşmana karşı sessiz kalmamalı, direnişe geçmeliyiz. Hiçbir genç çaresiz değildir. 2-3 genç bir araya gelerek eylem yapabilir. 'Silahımız yoktur' diyebilirler. Silahları çakmak ve kibrittir. Onlar da çakmak ve kibritle mücadele edebilir' şeklinde talimatlar verdiği belirtildi.” denildi.

Buradan da anlaşılıyor ki Van’daki çakmak gazı tüpü ile eylem yapılması talimatı Kürt düşmanı eli kanlı PKK/KCK terör örgütünün sözde yöneticisi Murat Karayılan’dan gelmiş.

TERÖR ÖRGÜTÜ GERÇEKLEŞMEYEN OLAYLARI ÜSTLENMİŞ

Yine Demirören Haber Ajansı’nın 12 Temmuz 2020 tarihinde abonelerine servis ettiği haberinde, “Güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla eylem yapamaz hale gelen terör örgütü PKK/KCK'nın, örgütte yaşanan moral ve motivasyon eksikliğini asılsız eylemleri üstlenerek engellemeye çalıştığı öğrenildi. Bu yıl meydana gelen olayların 420'si terör örgütü tarafından üstlenilirken, bu olaylardan 214'ünün hiç gerçekleşmediği, 181'inin doğal afet veya insan ihmali sonucu meydana geldiği, ayrıca örgütle bağlantısının da bulunmadığı ortaya çıktı. Güvenlik güçlerince terör örgütü tarafından üstlenilen olayların aydınlatılmasına yönelik çalışmalara devam ediliyor.” denildi.

Buradan da anlaşılıyor ki, tükenme noktasına gelen terör örgütünün gerçekleşmeyen olayları gerçekleşmiş gibi üstlenerek teröristlere motivasyon kazandırmak ve örgütü güçlü gösterme çabaları var.

Van’da “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” başlığı ile olmayan bir saldırı, varmış gibi yalan haber yapılmasa, terör örgütü Van’da ne güçlü algısı oluşturabilecek, ne de teröristleri motive etmek için olmamış bir saldırıyı üstlenebilecek. 

Terör örgütü PKK/KCK, olmayan ama olmuş gibi gösterilen saldırıyı üstlenebilmesi için haberin yayınlanması talimatı vermiş olabilir mi?

VANHAVADİS.COM’UN YALAN HABERİ İÇİN SORUŞTURMA

İşte tüm bu süreçleri yargı incelemiş ve takip etmiş. Devamında da yalan haber ve çakmak gazı tüpleri ile ilgili bir inceleme ve soruşturma başlatmış. Bu soruşturmada da “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” haberinin yalan olduğunu delilleri ile anlattığım ve yayınladığım haberin de açık kaynak olarak soruşturma dosyasında yer aldığını ifadeye çağrılan Ayhan Yazlık’ın beyanlarından öğrendim. 

Ancak “Ziya Türk şikayet etmiş” iddiasında bulunarak “ihbarcı” tanımlaması ile yine bir itibar suikastı yapılmak isteniyor. Bu konuda bir şikâyet dilekçesi varsa bunu yayınlasınlar ki herkes görsün. Yoksa gürültü kirliliği yapmaya gerek yok.

SUÇ İŞLEMEK MÜBAH, DEVLETE ŞİKÂYET ETMEK GÜNAH MI?

Yasa dışı iş yapanlar, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı yapanlar, terör örgütleri ile açık veya örtülü iş tutanlar kendilerinin güvenlik kuvvetlerine veya yargıya şikayet edilmesini istemez. Onlar rahat rahat karanlık işlerini yürütsün diye şikayet edenlere ihbarcı diyerek toplumda küçümsemek ve itibarsızlaştırmak isterler. Oysa toplumun huzurunu güvenliğini tehdit eden her ne varsa güvenlik kuvvetlerine bildirilmeli ki kanunsuzlukların önüne geçilebilsin.

Bir teröristi ve teröristin propagandasını yapanı şikâyet etmemek demek; Kurban Bayramı’nın birinci günü gerçekleştirilen bombalı saldırıda 50’den fazla kişinin yaralanmasına neden olmak demektir.

İnsan kaçakçısını şikâyet etmemek demek; 15 kişilik minibüse bindirilen 67 kişiden 17’sinin hayatını kaybetmesinin ve 50 kişinin yaralanmasının, Van Gölü’nde batan teknede hayatını kaybedenlerin sorumlusu olmak demektir.

Uyuşturucu kaçakçısını şikâyet etmemek demek; Geleceğe umutla bakması gereken gençlerin hayatlarının uyuşturucu ile söndürülmesi demektir.

Uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, terör örgütleri ve terör faaliyetlerinin sona ermesi, bunların deşifre edilip yakalanmasına bağlı. Şikayet etmek değil, asıl şikayet etmemek insani ve vicdani sorumluluktur. 

İTİBAR SUİKASTİ İÇİN DÜĞMEYE NEDEN BASTILAR?

Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı olmadığının kesin bilgisini aldıktan sonra, Vanhavadis.com’da yayınlanan haberin başlık ve metninin 2017 yılında Evrensel Haber Sitesi’ndeki ile aynı olduğunu görünce,  “PKK terör örgütünü güçlü göstermek isteyenlerin “Van Büyükşehir Belediyesi'ne bombalı saldırı” yalanı başlıklı bir haber hazırladım. Haberin devamında da Evrensel’in 2017 yılında yayınladığı haber ile vanhavadis.com’da 17 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan haberin ekran görüntülerini de yayınladım.

Bu haber ile PKK/KCK’nın Van Büyükşehir Belediyesi üzerinden oluşturmak istediği algıya, propagandaya ve Pençe- Kaplan operasyonunun sözde rövanşını almasına engel oldum.

“Van’da yaşayan etnik kökeni, inancı, kültürel kimliği ne olursa olsun 1 milyon 150 bin kişiye kent huzurlu, Van’a gelmek isteyen yatırımcı ve turistlere de Van güvenli” dedim.

Bu haber ile piştilenenler kendilerini kurtarmak için, algı hevesi kursaklarında kalanlar ise bundan sonraki algı operasyonlarını rahat rahat yapabilmek için harekete geçti.

Hakkımda iftira ve hakarete varan ifadelerin yer aldığı, örtülü bir şekilde tehdit edilip hedef gösterildiğim, şahsımı itibarsızlaştırarak yazdıklarımın etkisini yok etme çabası içine girdiler.

Bu süreçleri ve söz konusu kişileri yakinen takip ediyorum. Bu kişilerin rüzgârı ile toz kaldırmaya çalışanlar ve bulanık suda balık avlamak isteyen çorbacılar da teker teker ortaya çıkıyor.

GÖZÜM HER ZAMAN KUKLALARDA DEĞİL KUKLACILARDA

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi, gözüm her zaman kuklalarda değil kuklacılarda oldu.

Bu süreçte de kuklaların gölgesinden kuklacıların stratejilerini tespit ediyorum. Bu gazetecilik refleksi, analitik bakış açısı, derinlikli ve stratejik değerlendirebilme özelliğidir.

Siparişle iş yapanlarda bu özellik olmadığı için yazdıkları yazılarda ne dediklerini anlamakta güçlük çekersiniz. Ama sipariş gelmiş bir yazıyı biraz kendilerine benzetip “ben yazdım diyerek” yayınlarlar. Aslında onlar bilboard raketi gibidir, kim ne asarsa onu gösterirler. 

İşte bu süreçte siparişler farklı farklı yerlerden geldiği için, her bir sipariş bir öncekini ve bir sonrakini yalanlar. Siparişi veren kendi hıncını yazıya yansıtır, dolayısıyla her bir yazı ayrı bir hınç ikliminde yazılmış ve sipariş geçilmiştir. Siparişi kabul edip yayınlayan “itibar suikastı yapacağım” derken, akıl süzgecinden geçirmediği yazılarla kendini itibarsız hale getirmiş olur.

Tıpkı paçasını, kopçasını, düğmesini, yakasını, cebini ve astarını farklı kişilerin farklı renkte kumaştan dikip birleştirdiği bir elbise, rengi ve kalıbı ile nasıl elbiseden başka her şeye benzerse, siparişle iş yapanlar da her şeye benzer ama hiçbir şey değildir.

Hakkımda iftira atanların iftiralarını yan yana koyunca, kendi kendilerini tekzip ettiklerini aklıselim sahipleri görüyor.

Ekşi yiyenlere tavsiyem; Dikkat edin karnınız ağrımasın!..

Görelim Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler..

YALAN HABERİN YAYINLANDIĞI YAYIN ORGANLARI