Dr. Öğr. Üyesi Oruç YUNUSOĞLU


Unutmayalım COVID-19 Salgını Geçmedi, Kendimizi İzole Edelim, Kişisel Karantina Uygulayalım

Unutmayalım COVID-19 Salgını Geçmedi, Kendimizi İzole Edelim, Kişisel Karantina Uygulayalım


14 Haziran 2020 itibariyle, 212'den fazla ülkede 7,895,823 bin kişiye koronavirüs (COVID-19) bulaşmıştır. Dünya genelinde hastalıktan yaklaşık 432,882 kişi hayatını kaybetmiş. Ülkemizde, koronavirüs sebebiyle toplam 4778 vatandaşımız vefat etmiştir. Hastalık hakkında çok fazla bilimsel araştırma yapılmasına rağmen, günümüzde dünyada koronavirüsü doğrudan öldüren bir ilaç veya aşı bulunmamıştır. Yapılan tedaviler hastalığının klinik durumunu iyileştirmek yönündedir.

Geçmişten günümüze yapılan bilimsel araştırmalar, bulaşıcı hastalıklarla savaşmanın en etkili yolunun kendini diğer insanlardan izole etmek, yani kişisel karantina uygulamak olduğunu göstermektedir. Bu kavram bulaşıcı hastalıklarla mücadelede 'ilaçsız yöntem' olarak adlandırılmaktadır. Özet olarak, 'virüse gitmezsek, virüs bize gelmeyecek, hasta olmayacağız ve hastalığın yayılmasını önleyeceğiz' olarak tanımlanabilir.

COVID-19'un en tehlikeli yanı, koronavirüs hastalarının çoğunda (%70-80) hiçbir belirti olmamasıdır. Bu nedenle, hastalığın taşıyıcıları bilmeden diğer insanları enfekte edebilir. Bu bize tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gösterir. Bu nedenle, herkes hastalığın yayılmasını önlemek için kendilerini veya yanlarında ki kişiyi koronavirüslü bir hasta olarak düşünmelidir. Bu anlamda hastalıkla savaşmaya kendimizden başlamalıyız.

Öte yandan, halk arasında bazı kavram yanılgıları vardır. Örneğin, sadece yaşlıların ve kronik hastalıkları olan kişilerin virüsten öldüğü söylenir. Bu doğru yaklaşım değil. Çünkü gerçek şu ki COVID-19 hastası virüsten ölüyor. Virüs ayrıca herhangi bir hastalığı olmayan gençleri de öldürüyor. Ancak, elbette 65 yaşın üzerindeki ve diğer hastalıkları olanların ölüm riski daha yüksektir.

Ülkemiz koronavirüs salgını ile mücadelede eden örnek ülkeler arasındadır. Bununla gurur duymalı ve bu mücadelede devletimizin yanında olmalıyız. Kendimizi diğer insanlardan soyutlayarak, maske takıp yetkililerin talimatlarını izleyerek salgını birlikte aşma fırsatımız var. Karantina rejiminin kaldırılması, her şeyin normale döneceği anlamına gelmez. Hastalığa karşı bireysel olarak harekete geçmeyen herkes istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilir.

Koronavirüs pandemisine karşı mücadeleye ilk günden itibaren dikkat eden, tavsiyeleri ve talimatları ile önemli kararlar alan sayın Cumhurbaşkanımıza, her gün toplumu bilgilendiren sağlık bakanımıza, tüm sağlık çalışanlarına ve emeği keçen herkes derin şükranlarımızı sunarız.

                                         'kendinizi izole edin, kişisel karantina uygulayalın, sağlıcakla kalın'