Elekt. Elektronik Müh. Cemal Şahinoğlu

Tarih: 04.02.2020 11:39

Topraklama Hattının Önemi

Facebook Twitter Linked-in

Elektronik cihazlar hayatın her alanında ve her zaman kullanılıyor olmasıdır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artan teknolojik aletlerin elektrik tüketimini de artırmaktadır. Bu tüketimin artması sonucuyla elektrik tabanlı sorunların çıkması da en büyük etmenlerden birisidir. Bu nedenle prizlerde ve elektrik noktalarında güven konusu gerekmektedir. Özellikle çocuklar başta olmak üzere her yaşta insanlar için gerekli olan koruma yöntemidir. Bu noktada topraklama yapılması

Topraklama, elektrik ile çalışan aletlerin elektrik kaçağı oluşturma tehlikesine karşı alınmış olan bir önlemdir. Kaçak elektrik bir iletken yardımıyla toprağa verilir. Bu noktada topraklamanın önemi oldukça büyüktür. İnsan hayatı için bir önlem olan bu işlem, kaçak elektrik yayan aletler tarafında çarpılmamamız ve bir elektrik akımına kapılıp büyük sorunlarla karşılaşmamamız açısından önemli bir işlemdir.            

Topraklama hattında sorun gidermeye çalışırken en sık rastlanan problemlerden birisi topraklamanın düzgün yapılmamış olmasıdır. Ülkemiz de  gerek özel, gerek kamu kuruluşlarında yapılan büyük ağ sistemleri kurulumlarında, ilk yapılan iş topraklamanın düzgün hale getirilmesidir. Topraklama sayesinde cihaz üzerindeki kaçak akımlar ve statik elektrik toprağa akacaktır. Bu sayede tüm elektronik cihazlar daha sağlıklı çalışabilirler. Topraklama kanuni bir zorunluluktur, aslında en önemli görevi insanları elektrik çarpmasına karşı korumaktır. 

Eğer bir şekilde faz hattı cihazın gövdesine temas ederse, elektrik direkt toprağa doğru akmaya başlayacak ve sigortayı attıracaktır. Eğer topraklama hattı yoksa, biz cihaza dokunduğumuz zaman  elektrik bizim bedenimiz üzerinden toprağa akacaktır, bunun sonucu ölüme kadar varabilecek ciddi yaralanmalara neden olabilir. Sadece ağ sistemleri değil,  tüm elektronik cihazlar düzgün bir topraklamaya ihtiyaç duyar. Topraklama hattının ev ve işyerlerinde muhakkak olması gerekir.
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —