Elekt. Elektronik Müh. Cemal Şahinoğlu

Tarih: 06.03.2021 00:44

Televizyon Tarihçesi

Facebook Twitter Linked-in

Televizyon bir vericiden elektromanyetik dalga halinde yayımlanan görüntü ve seslerin, özel aygıtlarla donatılmış elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan en güzel iletişim aracıdır. Çağımızın en önemli teknolojik buluşlarından olan televizyon, günümüzün etkili kitle iletişim araçlarından biridir. Televizyon haber verme, eğitme ve eğlendirme gibi önemli

işlevlerinin yanı sıra kitleleri geniş çapta etkileyebilme ve yönlendirebilme gücü vardır. İnsanların ve toplumların ekonomik, siyasal ve kültürel değişimin de geçmişte ve günümüzde televizyon önemli rol oynamaktadır. Televizyon tarihi 1923 yılında İskoç asıllı bilim insanı John Logie Baird tarafından İngiltere’nin Hastings kasabasında icat edildi. İlk buluş zamanı olduğundan fazla verim alamamıştır, daha sonra 1926 yılında görüntülü yayını yapmayı başarmıştır. O dönemlerde siyah-beyaz televizyonların kullanıldığı fakat 1954 yılında Amerika da ilk renkli televizyon yayınını yapmıştır. Türkiye’de ilk televizyon yayınları 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde laboratuvar çalışmaları olarak başladı, evlerde televizyon alıcıları olmadığı için insanlar pek fazla bilmiyorlardı. 1964 yılında Türk Radyo Televizyon Kurumu (RTÜK) ün kurulmasıyla birlikte TRT 1968 yılında Ankara’da siyah beyaz görüntü ile yayın hayatına başladı. TRT renkli yayına 1984 yılında geçti. 1986 yılında ise Türk televizyonunun ikinci kanalı olan TRT-2 yayın hayatına başladı. TRT-1 ve TRT-2 yayınları, 1987 yılında “Intelsat” uydusundan kiralanan aktarıcıdan uydu yoluyla tüm Türkiye’ye ulaşmıştı. 1990 yılından sonra özel televizyonların hayata geçtiği ve 1994 yılında Türkiyenin ilk uzaya fırlattığı Türksat 1A uydusu üzerinde yayın hayatına devam etmiştir. 2021 yılına kadar 7 adet uzaya uydu fırlatıldı, bu sayede daha çok televizyon radyo kanalları ve internet haberleşmesinde etkili olmuştur.  

Televizyon tarihinde karasal yayın, analog yayın, dijital yayın, hd yayın derken günümüzde teknolojinin çok hızlı ilerlemesiyle ultra hd gibi yayın kalitesinin yüksek olduğu sisteme geçilmiştir.
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —