Ziya Türk


Sayın Cumhurbaşkanım, Van’da Burhan Kayatürk ile HDP’ye operasyon mu yapıldı?

Burhan Kayatürk, 3 olan AK Parti Milletvekili sayısını 14 Mayıs 2023 seçimlerinde 4’e 5’e mi çıkaracak, yoksa 07 Haziran 2015 seçimlerindeki utancı tekrar mı yaşatacak?


Sayın Cumhurbaşkanım, 07 Haziran 2015 seçimlerinde liste başı olan ve AK Parti’nin oyunun yüzde 19’lara düşmesine neden olan Burhan Kayatürk’ün yeniden listede ve birinci sırada yer alması, 14 Mayıs 2023 seçimlerinin Van için en kötü sürprizi oldu.  

Bu nedenle AK Parti tabanında ‘Cumhurbaşkanımıza oy vereceğiz ancak milletvekilliğinde Yeniden Refah Partisi 1. Sıra Adayı Dr. Kamil Yavuzer’e veya MHP 1. Sıra Adayı Yahya Cancan ile MHP 2. Sıra Adayı Ayhan Kahraman’a oy vereceğiz’ diyen hatırı sayılır miktarda seçmen var.

MUHTARLARIN DAHİ ULAŞAMADIĞI İSİM; BURHAN KAYATÜRK
Bir dönem Ankara’da,  4 dönem de Van’da milletvekili olarak AK Parti’den seçilen Burhan Kayatürk’ün Van’a özel olarak getirdiği hiçbir hizmet bulunmuyor. Bırakın seçmeni, muhtarlar dahi kendisine ulaşamıyor.

AK Parti tabanındaki bu tepkiler ve seçmenler arasındaki değerlendirmeler karşısında, “bir seçmenin dahi çok önemli olduğu yüz yılın bu seçiminde, acaba Van listesinde AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanımıza kaybettirmek için bir oyun mu oynandı” şeklindeki dile getirilen sorular aklımı kurcaladı.

BURHAN KAYATÜRK HANGİ HİZMETİ NEDENİYLE VAN’DA YENİDEN LİSTEDE YER ALDI?
Meşru bir cevap bulamadığımız bu soruları düşündükçe, mantıklı ve makul bir gerekçe arayışım, aday listesinin açıklandığı günden yazıyı yazdığım bu ana kadar devam etti.

Burhan Kayatürk’ün Van’da milletvekili olduğu dönemlerdeki faaliyetlerini tekrar gözden geçirdim. “Acaba hangi faaliyetleri yaptı ki yeniden listede yer almasına, üstelik liste başı olmasına neden oldu?” sorusuna cevap aradım.

GEÇMİŞTE HDP’LİLERE YAPTIĞI HİZMETLER Mİ BURHAN KAYATÜRK’Ü LİSTE BAŞI YAPTI?
Bulduğum akla ve mantığa en yakın cevap; “Van’dan milletvekili olduğu dönemde Burhan Kayatürk’ün HDP’lilere yaptığı hizmetler karşılığı bu seçimde onlardan vefa oylarını alabilme ihtimali” oldu.

Sayın Cumhurbaşkanım; Burhan Kayatürk’ün HDP’lilere yaptığı, Van kamuoyunda iz bırakan önemli hizmetlerinden birkaç tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şöyle ki;

HENDEK SÜRECİNDE TUTUKLANAN FİGEN YAŞARIN SERBEST BIRAKILMASI
07 Haziran 2015 Milletvekilliği seçimlerinden sonra çözüm sürecini bozan PKK terör örgütü yeniden kan dökmeye başlamış ve birçok yerde eylem ve faaliyetlerini arttırmıştı.

Aynı süreçte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki birçok şehirde hendekler kazılmış, öz yönetim ilanları yapılmış ve bu bölgeler Suriye’de olduğu gibi kantonlaştırılmak istenmişti.

Bu süreçte Muş Bulanık Belediyesi’nde meclis üyesi olan ve HDP tarafından sözde Eş Başkan olarak tanımlanan Figen Yaşar “öz yönetim ilanı” gerekçesi ile tutuklanmıştı.

Figen Yaşar’ın eşi Naif Yaşar da Van’da gazetecilik yapıyordu. Birçok kez terör örgütü mensuplarının rehberliğinde ve terör güzergâhından Kandile gitmiş, terör örgütünün sözde liderİ Duran Kalkan ve diğer terörist başları ile röportaj yapıp gelip Van’daki çeşitli yayın organlarında “PKK’nın Van seçimlerine ilişkin yaklaşımları” şeklinde yayınlayıp halkta ve seçmende terör örgütü baskısı ve algısı oluşturmuştu.

Dönemin Van Milletvekili Burhan Kayatürk, 01 Şubat 2018 Perşembe günü öğle saatlerinde Beşir Atalay’ın Van Elite World Otel’deki süit odasında Naif Yaşar ile görüşmüştü. Bu görüşmeden yaklaşık bir ay sonra da Figen Yaşar tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edilmişti. Daha sonra savcının tahliye kararına itirazı üzerine tekrar tutuklanmıştı.

Naif Yaşar ise Van’da yargılandığı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından terör örgütü üyeliği ve propagandasından 18 ay hapis cezası aldı.

Figen Yaşar 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan 28’inci dönem Milletvekili Seçimleri için HDP’den aday adaylık başvurusunda bulundu, ancak listede yer alamadı.

BURHAN KAYATÜRK’TEN YENGESİ HDP’Lİ YILDIZ ÇETİN’E VE HDP’LİLERE DESTEK
HDP’li Yıldız Çetin Van Büyükşehir Belediyesi’nden KCK/PKK terör örgütü irtibat ve iltisak gerekçesiyle KHK ile ihraç edilen Melik Çetin’in eşi. Burhan Kayatürk’ün annesi ile Melik Çetin’in babası ise amca çocukları oluyor.

Yıldız Çetin Mart 2014 seçimlerinde HDP’den Gürpınar Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. Ancak HDP’nin tanımı ile Eş Başkan olarak görev yaptı. Yıldız Çetin’in görevde olduğu sürede Gürpınar İlçesi Feraşin bölgesinde yer alan PKK terör örgütünün sözde bölge komutanlığında bulunan teröristlerden yaralı olanların tedavilerine ve lojistik ihtiyaçlarının karşılanmasına verdiği destekler süreçleri takip eden herkes tarafından biliniyor. Yıldız Çetin, Terör örgütü üyeliği ve faaliyetlerine destek olmaktan ağır ceza mahkemesinde yargılanmaya devam ediyor.

Aynı dönemde Van Milletvekili olan Burhan Kayatürk, Yengesi Yıldız Çetin üzerinden gelen HDP’li gençlerin bazı kamu kurum ve kuruluşlarında işe girmelerine destek verdi.

Bu destek o kadar yoğun oldu ki, AK Partili gençler “İşe girmek için HDP’li mi olmak lazım” şeklindeki serzenişlerini yüksek sesle ifade eder oldu.  

Burhan Kayatürk’ün HDP’li Yıldız Çetin üzerinden gelen HDP’li isimlere işe girmeleri için destek vermesi, gençlerin HDP’de kümelenmesini sağlayan önemli nedenlerden birisi oldu.

Burhan Kayatürk’ün HDP’ye güç veren ve AK Parti’yi zayıflatan, tabanı partiden uzaklaştıran bu faaliyetleri nedeniyle, AK Parti 07 Haziran 2015 seçimlerinde Van’da yüzde 19’lara kadar geriledi.

07 Haziran 2015’de Van’da sadece 1 milletvekili seçildi, o da liste başı olan Burhan Kayatürk oldu. Bu da AK Parti’ye ve zatıâlinize zarar verme pahasına da olsa Burhan Kayatürk’e tek adamlık ve Van’a hükmedebilme fırsatı verdi.

Burhan Kayatürk’ten yukarıda saydığım nedenlerle destek gören Yıldız Çetin’in HDP içindeki popülaritesi arttı ve Mart 2019’da HDP Erciş Belediye Başkan adayı gösterildi. Erciş Belediye Başkanı olarak seçilen Yıldız Çetin, tutuklandıktan sonra görevden alındı ve İlçe Kaymakamı kayyum olarak atandı.

Burhan Kayatürk’ün milletvekilliğinin sona ermesi ile HDP'li Yıldız Çetin üzerinden gelen isimler kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirilemedi. Böylece HDP içerisindeki popülaritesi de kaybolan ve 14 Mayıs 2023’de yapılacak 28’inci dönem milletvekilliği seçimlerinde HDP’den aday adaylık başvurusu yapan Yıldız Çetin, aday listesinde yer bulamadı.

Sayın Cumhurbaşkanım; Bazı kamu kurum ve kuluşlarında irtibatlı ve iltisaklı olmaları nedeniyle GBT’leri olumsuz çıkan bazı kişilerin, idarenin itirazına rağmen Burhan Kayatürk tarafından uygulanan siyasi baskılarla nasıl işe alındığını detaylarıyla anlatmaya kalksam sayfalar dolusu yazı yazmam gerekir.

6-8 EKİM OLAYLARINDA KAYATÜRK’ÜN MAĞAZASI HARİÇ BÜTÜN VAN YAKILDI
Sayın Cumhurbaşkanım; Selahattin Demirtaş’ın çağrısı ve terör örgütü PKK’nın provokasyonu ile 6-7-8 Ekim 2014 olaylarında Van’da hayatını kaybeden masum insanlar oldu. Birçok mağaza da yakıldı ve yağmalandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde en çok yakılan şehir Van merkez ve Erciş oldu.

O dönem Van Milletvekili olan Burhan Kayatürk’ün Van’daki mağazasına dokunulmazken çevresindeki birçok işyerinin yakılması ve talan edilmesi sizce de düşündürücü değil mi?

BURHAN KAYATÜRK’ÜN HDP’YE HİZMETLERİNİ NEDEN ANLATTIM?
Burhan Kayatürk’ün Van’da yaptığı kötülüklerini anlatsaydım, satın alamadığı ve diz çöktüremediği gazetecilere, farklı konumdaki yönetici ve kişilere trol tayfası üzerinden attırdığı FETÖ’cülük iftiralarını, itibarsızlaştırma faaliyetlerini, baskı ile iftira attırdığı kişilerin imzalı itiraf mektuplarını, bizzat kendisinin tehdit ettiği insanları ve hikâyelerini anlatırdım. 

Para verip tuttukları adamlar tarafından başıma bir şey gelmesi halinde, bu hikayelerin anlatılması için belgeleri gazeteci arkadaşlarıma da verdim. Bu hikâyeleri anlatma hakkımı şimdilik saklı tutuyorum.

HDP’lilere yaptığı hizmetlerini Burhan Kayatürk’ün aleyhinde algı oluşturmak için anlatmadım.

Burhan Kayatürk’ün HDP’ye seçmen kazandıran faaliyetlerini anlatma nedenim; 
Van Milletvekili olarak görev yaptığı dönemlerde AK Partilileri küstürme ve kırma pahasına, yengesi Yıldız Çetin üzerinden destek olduğu ve hayatlarına olumlu dokunuşlar yaptığı HDP’li seçmen tabanından, bağlantılarını kullanarak bu seçimlerde Burhan Kayatürk hatırına vefa duygusu ile Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde ciddi bir oy transferi olur mu?

Burhan Kayatürk, HDP’nin yedeği olarak seçimlere giren Yeşil Sol Parti’nin içini boşaltmak ve Van’daki seçmenlerini AK Parti’ye kazandırmak için mi aday listesine birinci sıradan alındı?

Şayet böyle bir durum olursa Burhan Kayatürk 07 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 19 oy ile kendisini ve AK Partiyi düşürdüğü utançtan kurtulmuş, siyasi dehası ile Van tarihine ismini altın harflerle yazdırmış olur, ben de kendisini ayakta alkışlarım.

Bakalım Burhan Kayatürk, 3 olan AK Parti Milletvekili sayısını 14 Mayıs 2023  seçimlerinde 4’e 5’e mi çıkaracak, yoksa 07 Haziran 2015 seçimlerindeki utancı tekrar mı yaşatacak?

Dileğim; Seçimlerde başarının yakalanması ve HDP’nin kalesi görünümündeki Van’ın bu durumdan kurtulmasıdır.

Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler.. 

Abdurrahman Çohaz
7.05.2023 15:42:22
Bu yazı bu gün yazılmamalıydı, Çünkü zarar gören Akparti olur.....