Son zamanlar yapılan bir bilimsel araştırmanın (retrospektif) sonucuna göre düzenli kalıcı saç boyası kullanan kadınlar da meme kanseri riski %9 daha fazla görüldüğü sonucuna varıldı. Bu araştırmada yaklaşık 50 bin kadın üzerinde gerçekleştirildi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Afrika kökenli Amerikalı kadınlarda her 5 ila 8 haftada saç boyası kullanmanın, meme kanseri riskinin %60 artmasıyla ilişkisi ortaya konurken, aynı riskin beyaz kadınlarda %8 civarında olduğu gösterildi. Aynı araştırmanın sonuçları göre, her 5 ila 8 haftada kimyasal saç düzleştirici uygulayan kadınlarda meme kanseri olma ihtimalının % 30 arttığının gözlemlendiği kayıt edildi. Bununla birlikte, uzmanların, kalıcı olmayan veya yarı kalıcı saç boyaları ile meme kanseri arasında bir ilişki olmadığı da gösterildi.
Adı geçen bu araştırma temel amaç saç boyası ve saç düzleştirici kullanan kadınlarda kanser riskini artırıp artırmadığı değerlendirilmiştir. Peki araştırmanın amacı başka hastalıklar; örneğin diyabet, demans, depresyon vb. rahatsızlıklar olsaydı nasıl bir sonuca varılırdı? Düşünmemiz gerekmiyor mu?! Evet bence gerekiyor!
Dr. Öğretim Üyesi Oruç YUNUSOĞLU, olası bu riskleri azaltmak için bazı önerilerde bulundu;
i. Saçlı derimizde, ekzema, akne, urtiker vb. hastalıklar var ise boya kullanmadan önce bu rahatsızlıklar giderilmelidir. Bu hastalıklar tedavi edilmeden boya kullanılırsa, hastalıklı bu bölgelerden, kullandığımız boya maddeleri daha dolay kanımıza geçer, muhtemel hastalıkları oluşturma riskini çok daha artırabilir.
ii. Kullandığımız ürünün kullanım kılavuzuna uyalım ve kılavuzda yazılan süreden fazla saçımızda bekletmeyelim, yıkayalım.
iii. Mümkün kadar kalıcı olmayan veya yarı kalıcı saç boyaları kullanalım.
iv. Eğer mümkün ise doğal saç boyası (örneğin, kına olabilir) kullanalım.
v. Farklı içerikleri olan saç boyalarını birbirine karıştırıp kullanmayalım. Karıştırdığımız zaman sağlığımız için daha tehlikeli farklı kimyasal bileşikler oluşabilir.
vi. Kullanım sırasında mutlaka eldiven giyinelim, çünkü saç boyası elimizden de kanımıza geçe bilir, olası hastalık risklerini daha da artırabilir.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/101002/ijc.32738?af=R