Toplumda “mide koruyucu” adı verilen mide asidini azaltıcı ilaçlar (Proton pompa inhibitörleri- PPİ) mide asidi ile bağlantılı hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Halk arasında, mide koruyucu olarak bilinen bu ilaçlar, mide çeperindeki proton pompa yapısını yavaşlatarak mide asit salınımını azaltıyor. Ortalama Türkiye’de günde yaklaşık 170 binden fazla kutu mide koruyucu (PPİ) ilaç reçete ediliyor.
Bu ilaçlar dünyada en çok kullanılan ilaçlar listesinde ilk 3 arasındadır. PPİ’lar dünya sağlık örgütü tarafından hazırlanan güvenilir ilaçlar arasında de ön sırada yer almaktadır. Uzun süre kullananların yaklaşık %25-75’inin gereksiz kullandığı tespit edilmiştir. Bu ilaçlar, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanım durumunda; kanda Mg düşüklüğü, Ca düşüklüğü, vitamin B12 eksikliği, Clostridium difficile’ye bağlı ishaller, kronik böbrek problemleri, akciğer rahatsızlıkları, ileri yaşlarda demans, demir eksikliğine bağlı kansızlık, kalp krizi, kemik erimesine sebep olabilir. Bu nedenle diğer ilaçlar gibi bu ilaçlarda gelişi güzel kullanılmamalıdır. Bu durum hemen sağlığımız için çok zararlıdır hem de ülkemizin milli servetine olumsuz yüktür
PPİ'lar doktorlar tarafından gerekli görüldüğü zaman, Helicobacter pylori oluşturduğu mide rahatsızlıklarında, bazı nedenlere bağlı mide kanamalarında, strese bağlı gelişebilecek ülserin engellemek için v.b rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Uygun hastalarda kullanıldığında bu ilaçların faydaları zararlarından daha fazladır. Doktor kontrolünde, bilinçli ve hastasına göre belirlenip PPİ kullanılması istenmeyen etkilerin riskini oldukça azaltmaktadır.
Mide koruyucu ilaçlar (PPİ) COVID-19 riskini nasıl artırabilir?
Unutmayalım halen COVID-19 tehlikesi geçmiş değildir. Geçmişten günümüze yapılan bilimsel araştırmalar, bulaşıcı hastalıklarla savaşmanın en etkili yolunun kendini diğer insanlardan izole etmek, yani kişisel karantina uygulamak olduğunu göstermektedir. Bu kavram bulaşıcı hastalıklarla mücadelede 'ilaçsız yöntem' olarak adlandırılmaktadır. Lütfen COVID-19 korunmak için halen en etkili yöntem olan fiziksel mesafeye dikkat edelim ve maske takalım.
Yapılan bilimsel Meta-analizlerle PPİ'ların mide bağırsak enfeksiyon riskini artırabileceği önceden tespit edilmiştir. Aslında, mide asidi bakteri ve virüslere karşı koruyucu olabilir. Koronavirüs tükürük içine dökülür ve bağırsak yolunu kaplayan hücreler içinde hızla istila edebilir ve çoğaltabilir. Mide asidi koronavirüs edinilmesine karşı koruyucu olabilir. Mide koruyucu ilaçlar (PPI) mide asidini azalttığı için, koronavirüsün gelişebileceği bir ortamı kolaylaştırabilir.
Araştırmacılar doktor kontrolü olmadan mPPI'leri günde bir kez almanın COVID-19 riskinizi iki kat artırdığını, ancak günde iki kez almanın riskinizi 3 kattan fazla artırabileceğini öne sürüyor. Ayrıca günde iki kez PPI reçete edilmesine kanıta dayalı değildir ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından temizlenmemiştir. Sonuç olarak hekim tavsiyesi olmadan bilinçsizce bu ilaçların kullanılması sağlığımıza ciddi zararlar verebilir.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7361636/
https://www.medscape.com/vıewarticle/9343432
https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/87495
'kendinizi izole edin, kişisel karantina uygulayın , sağlıcakla kalın'