Ziya Türk


İsa Berge siyasete mi giremedi, yoksa adaylıktan mı vazgeçti?

Büyükler “Paranı, servetini kaybet ama itibarını kaybetme” derler.


Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Van Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İsa Berge 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar, sözde barış derneklerinin organizasyonları, hevallerin güzergahlarındaki bölgesel seyahatleri ve faaliyetleri ile başka sularda yüzüyordu. 

İSA BERGE’NİN AYAK İZLERİ

Van ESOB Başkanı İsa Berge’yi;

*Van YYÜ’de kafe işletmeciliği yaptığı zamanlardan, 

*PKK/KCK terör örgütüne haraç toplamaktan gözaltına alındığı dönemleri,

*Yargılanma süreçleri ve gözaltına alındığında üzerinden çıkan haraç listelerine rağmen yargılamadan kurtulmak için itirafçı olduğu iddiaları,

*Aday olduğu Van ESOB Başkanlığını kazanmak için, (ben ikna ettirmek için diyeyim, siz tehdit ettirmek için diyebilirsiniz) bazı oda başkanlarını Tendürek’teki örgüt karargahına sözde komutan Şorej ve Cemil’in yanına, Zilan Deresi’ndeki örgüt karargahında sözde komutan Munzur’un yanına, Gürpınar Feraşin bölgesindeki örgüt karargahına sözde komutanlar Simko ve Şahan’ın yanına Başkale’deki örgüt karargahına sözde komutanlar Roni ve Rubar’ın yanına götürdüğü, giderken de eli boş gitmediği, lojistik ihtiyaçları ile birlikte kebap da götürdüğü dönemlerden bu yana, uzun süredir gözlemliyorum. (Kaynak: Götürdüğü oda başkanları)

*En son da başkan adaylığı yarışında Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin üyelerine, “kefilsiz, ipoteksiz kredi vereceğim” diyerek oylarını alıp, kazandıktan sonra da “kefilsiz kredi mi olur, inanmasalardı” diyerek hayal kırıklığı yaşattığı seçim yarışında da takip ettim. (Kaynak: Kooperatif üyeleri)

İSA BERGE AK PARTİ’YE NE ZAMAN VE NEDEN DÜMEN KIRDI?

Çözüm sürecinin bitmesi ile başlayan hendek sürecinde, devletimizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, özgürlük güvenlik dengesini de gözeterek PKK-KCK terör örgütüne demir yumruğunu indirmeye başlaması ile ilerleyen yeni dönem, 15 Temmuz 2016 kalkışmasında milletimizin zaferi ile pekişti. 

HDP’de ışık göremeyen İsa Berge’nin çark etme süreci de bu dönemde başladı. 15 Temmuz’dan sonra da “AK Parti İpekyolu İlçe Başkanı olacağım” diye rüyalar görmeye başladı. 

İçinizden “Koş koş İsa Berge, bulunmaz hint kumaşısın, her yerde kapılar açılmış, koltuklar senin için hazırlanmış, insanlar seni başımıza geçirelim diye ayakta dört gözle bekliyorlar” demek geçti mi?

Rüya bu ya, İsa Berge daha sonra da belediye başkan adayı olmaya karar verdi. Bunun için de AK Parti’nin önde gelen siyasetçilerinin yolunu gözlemeye, en sapa yollarda dahi tesadüfen karşılaşmış gibi yapmaya başladı. 

Fatih Çiftçi, Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu, Zahir Soğanda ile oturup kalkmaya, Valiler, Emniyet Müdürleri, Jandarma komutanları, hakim ve savcılar ile görünüp fotoğraf çektirmeye ve bunları paylaşmaya başladı.  

Hevaller İsa Berge’ye “Hayırdır AK Partili mi oldun, devletçi mi oldun, ihanetçi mi oldun” diye sordu. O da “yok ben davama sadığım,  sadece davamız adına onlardan yararlanmak için kullanıyorum”  cevabını verdi.

İSA BERGE KİMİN EMRİNDE?

İsa Berge için İpekyolu belediye başkan adaylığı hayali çok büyük. Hayalinin büyüklüğü oranında da el etek öpmeye başladı. Yoksa küçük hayaller için bu kadar el etek öpülür mü hiç? 

Gel zaman git zaman 31 Mart 2023 Belediye Başkanlığı seçim takvimi yaklaştı. 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yüksek sesle, AK Parti içerisinde bir birini siyasi rakip olarak görenler de dâhil olmak üzere, herkese gidip “emrinizdeyim” dedi. 

KÖPRÜYÜ GEÇİNCEYE KADAR DAYI…

Birbiri ile dahi anlaşamayan bu kadar farklı siyasetçiyi aynı anda nasıl idare edecek, aynı anda hepsinin emrinde nasıl olacak, orası bilinmez!..

Acaba hep yaptığı gibi, “ben aday olayım, seçileyim, sonra da sepeti koluna herkes yoluna derim” diye mi düşündü? 

MEKİK VE KULİS DİPLOMASİSİ

Halkta ve esnaftaki karşılığı “Oluşturduğu hayal kırıklığı”, tek özelliği de “Emrinizdeyim” demek olan İsa Berge, AK Parti İlçe teşkilatları, il teşkilatı, belediye başkanları, Milletvekilleri, Genel Merkez yöneticileri ve mülki amirler ile emrinizdeyim seranatları eşliğinde adeta mekik ve kulis diplomasisi yürüttü. 

HAYALLER FORA, GERÇEKLER ALABORA!

Ağustos 2023’ten itibaren de gittiği her yerde Kesin İpekyolu Belediye Başkan adayıyım” “Adaylık için söz aldım”, “Kesin kazanacağım” gibi sözler ile kendisini adeta AK Parti İpekyolu Belediye Başkan adayı gibi piyasaya sürdü. 

Kendisini güçlü göstermek ve kabullendirmek için de “Van TSO Başkanı Necdet Takva ve S.S. Van Hızır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alpaslan beni destekliyor” dedi. 

Yazımın yayınlandığı şu ana kadar her iki isimden de “biz İsa Berge’yi destekliyoruz” diye bir açıklama görmedim, herhangi bir yerde İsa Berge için kulis yaptıklarını da duymadım. 

Siyasetin dürüstlük, ehliyet-liyakat, kabiliyet, fedakarlık, emek, sabır, sebat sadakat, inanç işi olduğunu bilmeyen İsa Berge, belki de “Zırt atmaktan kim ölmüş ki ben öleyim, bir şey olmaz. Atı alan Üsküdar’ı geçer” diye düşünmüş olabilir.

Birçok kişi “İsa Berge adayım, söz aldım, kesin diyor. Bu gerçek mi?” diye bana sordu. 

Ben de “Bazı insanlar hayallerini gerçekmiş gibi anlatır. Kendisinden başka kimse inanmasa da anlattıkları ile mutlu olurlar. Siz de inanmış gibi yapın ve İsa Berge’nin mutluluğunu bozmayın” şeklinde cevaplar verdim.

İSTİFASI ZORUNLU OLANLARIN İSTİFA SON GÜNÜ GEÇTİ

Yüksek Seçim Kurulu kararına göre 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde aday olmak isteyen ve istifası zorunlu yerlerde görevli olanlar, 01 Aralık 2023 Cuma günü saat 17.00’ye kadar istifalarını vermeleri gerekiyordu. 

01 Aralık 2023 Pazartesi günü saat 17.00’ye kadar adaylık için istifa etmeyenler veya emekliye ayrılmayanlar, daha sonra istifa etseler veya emekliye ayrılsalar de 31 Mart 2024 seçimlerinde aday olamıyor.

ADAY ADAYLIĞI BAŞVURUSU YAPMADI

Adaylık süreci başlamadan önce “Kesin İpekyolu Belediye Başkan adayıyım” “Adaylık için söz aldım”, “Kesin kazanacağım” diyerek kulislerin tozunu attıran İsa Berge, Aday adaylık başvurusu dahi yapmadı. 

Van’a bir yararının dokunduğunu görmediğim İsa Berge, aday adaylık başvurusu yapsaydı da Gazze’ye 20 bin lira bağışta bulunsaydı. 

İSA BERGE SANA KİM HANGİ YETKİ İLE SÖZ VERDİ?

İsa Berge sana belediye başkan adaylığı konusunda kim söz verdi? Hayatında bir kez de mert ve açık sözlü ol. Sen açıkla kim söz vermiş sana. Söz verenin görevi, etkisi, yetkisi nedir? Biz de adaylık sana verilmezse peşine düşelim, söz verenin yakasına yapışalım!

İSA BERGE’DEN İSTİFA AÇIKLAMASI GELMEDİ

Bugün tarih 08 Aralık 2023, istifa tarihinin bitmesinin üzerinden 8 gün geçti. Van Bakkallar Odası ve Van ESOB Başkanlığı, adaylık için istifası zorunlu olan görevlerden. Bu nedenle “Kesin İpekyolu Belediye Başkan adayıyım” “Adaylık için söz aldım”, “Kesin kazanacağım” diyen İsa Berge’nin istifa etmesi gerekiyordu. 

 AK Parti’den İpekyolu belediye başkan aday adaylığı başvurusu da yapmayan İsa Berge,  şu ana kadar istifasını açıklamadı. 

VAN ESOB’DA BAŞKANLIK GÖREVİNE DEVAM EDİYOR

İsa Berge Van ESOB’daki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine devam ediyor. Üstelik 06 Aralık 2023 Çarşamba günü Van’daki sivil toplum örgütlerini ziyaret eden AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Veysel Ürüm’ü Van ESOB Başkanı olarak kabul edip ağırladı. Van ESOB’daki makam odasında fotoğraflar çekildi ve ziyaret basın ile paylaşıldı.

İSA BERGE ADAYLIK İÇİN İSTİFA ETTİN Mİ ETMEDİN Mİ?

Gerçekten sana söz verdiler mi? Hadi diyelim ki rüyanda aldığın söz geçerli ve doğru. Peki, o zaman çıkıp 01 Aralık 2023 Cuma günü saat 17.00’ye kadar neden istifa ettiğini açıklamadın? 

Diyelim ki istifa etmedin; İstifa edecek cesareti dahi olmayan sen, aylardır neden “Kesin İpekyolu Belediye Başkan adayıyım” “Adaylık için söz aldım”, “Kesin kazanacağım” diyerek ortalıkta dolaşıp algı oluşturdun? İnsanlarla dalga mı geçiyorsun?

Diyelim ki istifa ettin; Van ESOB Başkanlığı’ndan istifa ettiysen, başkan olmadığın halde Veysel Ürüm’ü ESOB adına başkanlık makamında, başkan sıfatını kullanarak neden karşıladın? Hukuksuz bir şekilde makamı işgal ve temsil yetkisi mi kullanıyorsun?

İSA BERGE & KEMAL KILIÇDAROĞLU 

İsa Berge'nin İsmi zikredilince aklıma nedense “Cumhurbaşkanı olmak için yola çıkan, yolun sonunda genel başkanlık koltuğunu da kaybeden, 14 Temmuz’dan önce örgütçü, federalci, eyaletçi, PKK’nın ve FETÖ’nün desteğini alan,  14 Temmuz’dan sonra milliyetçilik ve devletçilik damarı kabaran, 6’lı diye kurduğu masada kaç kişi olduğunu hatırlamayan, Kemal Kılıçdaroğlu” geliyor. 

İş istifa etmek gibi ciddi bir konuya gelince yine çark etti. İpekyolu Belediye Başkanlığı hayali kurarken ESOB başkanlığından olmaktan mı korktu?

İSA BERGE ADAY OLMAYI NEDEN ÇOK İSTEDİ?

İsa Berge aday olmayı çok istedi. Halk karşılığı olmadığını, aday olduğunda seçilemeyeceğini bildiği halde aday olmak istedi. Yoksa adaylığı kapıp kirli bagajına örtü mü yapacak?

ADAY GÖSTERİLİRSE SİYASETÇİLER İTİRAZ EDECEK

Vanlıların hakikati çok güzel anlatan “Taş kuşa değmese de, belki kuş taşa değer” şeklinde harika bir sözü var. Şayet böyle bir durum olursa ve İsa Berge aday gösterilirse, seçim kuruluna adaylığı için itiraz edecek siyasetçiler var. 

Süresi içerisinde istifa etmeyen, istifasını açıklamayan, şu ana kadar Van ESOB Başkanı olarak temsil ve yetki kullanarak görevine devam eden, devam ettiği başkanlık görevi ve temsil faaliyeti birçok basın yayın organında da yer alan İsa Berge’yi, AK Parti itiraz riskini alarak aday gösterir mi? 

KULAĞINA KÜPE OLSUN!

Herkesi etrafında topladığını söyleyen, ancak kimseye güven vermeyen İsa Berge, unutma ki hayatta kalıcı tek kazanç; güven inşa etmektir. 

Büyükler “Paranı, servetini kaybet ama itibarını kaybetme” derler. 

AK PARTİ İSİM VEREREK ANKET YAPMADI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı,  Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Başkanı Mustafa Şen, 03 Aralık 2023 Pazar günü X hesabından yaptığı açıklamada “Biz, henüz AK PARTİ olarak Türkiye’nin hiç bir yerinde her hangi bir belediye başkanlığı için isim vererek anket yapmadık.

AK PARTİ adını kullanarak açık operasyon ve manipülasyon yapan kişilere ve çöp anketlere itibar edilmemesi dileğiyle kamuoyunun bilgisine sunulur…” dedi.

Bu durumda hiçbir anket referans değil. Yapıldığı iddia edilen anketler de Sayın Mustafa Şen’in ifadesi ile birilerini pazarlamak üzere yapılan operasyon ve manipülasyon. 

Hiç kimse sipariş olarak yaptırılan anketler ile karşımıza çıkmasın..

Vesselam..

NOT: Yazıdaki konular ve yazı ile ilgili düşünce ve yorumlarınızı, yazının altındaki yorum bölümünden, rumuz kullanmadan açık isminizle birlikte hakaret içermeyecek şekilde gönderebilirsiniz.

AB
8.12.2023 21:23:48
İsa belge oda seçimini kazandığı zaman fetöcülerin omuzlara aldığını gördüğüm zaman anlamıştım aslında