Ayşe ŞAHİNOĞLU


Çocuğumuzu Çağın İnsafına Terk Etmemek

Çocuğumuzu Çağın İnsafına Terk Etmemek


Nedir ilgi?

Çocuğa pahalı kıyafetler, hediyeler almak mı? (bu hediyelerin içinde maalesef ki son model telefonlar daha çok gözde bu günlerde) Şaşaalı süslemelerle doğum günlerini kutlamak mı? Yoksa çocuğu en lüks restoranlara götürmek mi? Yok yok bunlar değil. Çocuğun esas beklediği ilgi bu değil.

İlgi, değer vermektir, sarılmaktır, “canım kızım, canım oğlum” demektir. “Sen bana Rabbimin en güzel, en değerli armağanısın” demektir. “İyi ki benim kızımsın, iyi ki benim oğlumsun” demektir. Elini tutmaktır böyle içten yürekten.  Bugün neler yaptın anlat bakalım deyip onun gözlerine bakarak onu dinlemektir. 

Ama telefondan, televizyondan, internetten zaman mı var bunlara? Elindeki telefonu bırakarak ilgilenmektir..  Anne baba olma hissini ve duygusunu yaşamak ve yaşatmaktır çocuğa. 

Anne babalar! Sizler dış dünya ile ilgilenirken iç dünyanızdaki sizden bir parça olan evlatlarınız gözünüzün önünden kayıp gidiyor günden güne. 
 
Bugün dinlediğim küçük bir kız çocuğun yaşadıklarıydı beni üzen.
 
Bir kız çocuğu için baba demek; aslında dünyalara değişmeyecek biri demek, aşılmaz bir bent, aşılmaz bir kale demek.. Canı kanı her şeyi.. Sen sarıp sarmalamazsan, sarıp sarmalayan çok olur bunu da unutma! 

Anne baba, çocuk için en çok güven duyacağı kişilerdir. O güveni, o sevgiyi, o sıcaklığı ailede görmezse yavaş yavaş erir ve zamanla içine kapanık, kimse ile konuşmayan, kendi köşesine çekilen, halbuki içinde fırtınaların koptuğu bir çocuk hâline gelir..

Sizler “Acaba bugün nasıl bir yemek ya da nasıl bir fotoğraf paylaşayım da beğeni alayım” derken zamanınızı bunlarla geçirirken, çocuklarınız da diğer taraftan kimliği belirsiz kişiler tarafından her an her tarafa çekilmeye meyilli hâle gelir. Sizin göstermediğiniz ilgiyi sevgiyi başka tarafa çekmek isteyenler gösterir.  

Çocuğunuzun elinizden kayıp gitmesini istemiyorsanız, lütfen çocuklarınızın hakkı olan ilgiyi ve sevgiyi gösterin, onlara zaman ayırın. Çocuğunuzu dinleyin, anlayın ve tanıyın. Onun geleceğine olumlu dokunuşlar yapın ki, kendi elinizle çocuklarınızı kaybetmeyin.