İrfan GÜLAÇAR


Bir Vali Düşünün...

Bir Vali Düşünün...


Van Postası Gazetesi köşe yazarları olarak Van valisi Mehmet Emin BİLMEZ ile keyifli bir toplantı gerçekleştirdik.  Toplantı daha çok sohbet içerikli oldu, biz sorduk Vali Bey cevapladı. Bana göre Vali Bey gerçek bir liderlik vasfını taşıyor.  Sorduğumuz sorulara verdiği samimi cevaplarıyla keyifli bir sohbet oldu.

Bir Vali düşünün ki; Mülki idaresini üstlendiği şehrin kalkınması için yeri geldiğinde bir sivil toplum örgütü gibi çalışan, yeri geldiğinde bu memleketin marka değeri olan Vanspor'u bir taraftar gibi destekleyen, yeri geldiğinde şehrin tanıtımı için, turizmin canlanması için, ekonominin çarklarının dönmesi için iç ve dış yatırımcıyı Van'a davet eden. 

Valimizi gerçek bir yönetici, yani bir lider gibi görüyorum.

Adalet, liyakat ve dürüstlükte kararlılık bir liderde bulundukça,  o lider liderlik vasfının hakkını verebilmiş demektir. Liderlik, eskiden beri kitleleri peşinden sürükleyecek kadar etkili özelliklere sahip kişilerin taşıyabileceği bir vasıf olmuştur. Yönetmek, liderliği, liderlik yönettiği halkın güvenini kazanmayı gerektirir.  Güven, adalet, liyakat, kararlılık ve çalışma azmi bir insanda ya hep vardır, ya da sadece varmış gibi gösterilir.  Yöneticilerin liderlik vasfı taşıyıp taşımadıkları yönetim süreci boyunca, er geç kendini ele verebilen bir durumdur.  Lider; gücü kendisinin elde ettiği bir şey değil; kendisine verilen, kendisine layık görülen bir imtiyaz olarak görüp, bu ayrıcalığın hakkını verebilmek, onu bu konuma getirenlerin güvenini boşa çıkarmamak için çabalar. Elindeki imtiyazı her zaman kendi yönetimi altındakilerin menfaati, huzur ve güvenliği için kullanır. Ve bunun yansımaları er geç yönetilen halkın ve şehrin çehresine yansır.

Bir lider aynı zamanda haksızlıklarla, usulsüzlüklerle de savaşır. Halkın emeklerini güvence altına almaya, haksız kazanç ve emek hırsızlıklarının önüne geçebilmeye, işi ehline vermenin önemine binaen, emek veren liyakat sahibi insanların istihdamında titizlikle ve adalet ölçüsünde davranmaya dikkat eder. 

Lider; sesini duyuramayan mazlumun, mağdurun sesi olur, o sesi duyurabilmek için gücünü kullanır. 

Lider; emek veren, ekmek parasını kazanan herkesin, kazancı konusunda  gönül rahatlığına ulaşmasını sağlar.

Bir yönetici liderlik vasfı taşıyabilirse, gerçek bir yönetici olmuş olur. Kendisine gösterilen saygıyı, kendisine verilen imtiyazları hak etmiş olur. 

Liderlik, bir koltuğa oturmakla, pohpohlanmakla değil, liderliğin gerektirdiklerini yerine getirmekle elde edilebilir.

Gerçek bir yönetici, gerçek bir liderdir. 

O, kendi halkına tepeden bakan, kendini onlardan soyutlayan, sorunlarına kulak tıkayan, kişisel menfaatlerini gözeten değildir. Tam aksine halkı ile iç içe olup, kendisi bekleyen onlarca sorun ile yüzleşmekten korkmayan, sorunların çözümü adına savaşacağı haksızlıklar karşısında kendisini bekleyen zorluklara göğüs geren, bu yolda kendisini bekleyen güçlüklerin de farkında olup geri adım atmayarak, halkın güvenini inşa eden, adaleti tesis etmenin zorluğu karşısında, pes etmeyen ve her şeyden önemlisi de, halkını Allah için seven bu işe gönül vermiş kişidir.

İşte bizim sabırla beklediğimiz,  görmek istediğimiz, yürekten sevip sayacağımız bir yönetici olur. İnşallah bu özellikteki bir yönetici başımıza taç olur

Memleketimiz kıymetlenirse, Sayın Valimiz ve Belediye başkanımız Sayın Mehmet Emin BİLMEZ kıymetlenir.