1800 lü yıllardan sonra ilk olarak Amerika da görülen aydınlatma sistemi günümüze kadar hızla değişim göstermektedir. Cumhuriyetin kurulması dönemlerinde gaz lambası, mum ile aydınlatma derken teknolojinin çok hızlı ilerlemesiyle birlikte tasarruflu led lambaları büyük bir hız kazanmıştır. Ülkemize elektrik geldikten sonra gün ışığı renginde olan 60W ,75W, 100W gibi ampul lambaların daha sonra yerini floresan aydınlatma sistemine bırakması elektrik tüketimini azaltan led aydınlatmaya bırakması teknolojinin harikalarındandır.
Çocukluk yıllarında ampullerin üzerinde edison yazması hep merak ettiğim konulardandı sonra araştırınca ampulu bulan kişiymiş. 2000 li yıllardan sonra elektrik tüketimi fazla olduğundan ampuller tercih edilmedi. 100 watt gücündeki ampul elektrik tüketimi bakımından 10 adet 10 wattlık led ampule eşit değerdedir. Elektrik tüketiminde tassaruf sağlanmıştır. LED’lerin diğer aydınlatmalara göre en önemli avantajı, düşük enerji tüketimi, uzun ömürlü bilinen klasik aydınlatmaya göre (metal, sodyum, enkandesan) çok daha ekonomik olmasıdır. LED aydınlatma ürünleri, flamanlı ampullere oranla %80, tasarruflu ampullere göre %50 daha az enerji harcamaktadır. 50.000 saat ömür ile eski ampullerin yerini hızla almıştır. LED teknolojisi mimari tasarımları da değiştirmiştir. Ampullerin şekline bağlı kalmak zorunda olmak yerine daha esnek ve değişken aydınlatmalar ile yer ve ışık lümen değerleri mimari tasarımlar lehine değişmiştir.
LED aydınlatma ürünlerinin LED ampuller, LED paneller, LED projektörler, şerit LED’ler, LED spotlar, LED tavan armatürleri gibi oldukça farklı ürün grupları bulunmaktadır. En son teknoloji olan led televizyonlarda ismini buradan almaktadır. Uzun ömürlü ve kullanışlı olduğundan ciddi miktarda enerji tasarrufu sağlayan LED armatürler, Ülke pazarının yaklaşık %50’sini ele geçirmesi durumunda bu teknolojinin getirisi elektrik enerji tüketimini 17 Gigawatt azaltacağı ve bu durumda yaklaşık olarak 17 klasik nükleer santralin gücüne eş değer olacağı tahmin edilmektedir.