Dr. Öğr. Üyesi Oruç YUNUSOĞLU


Aşılama Çocuklarımız İçin Hayat Kurtarıcıdır

Aşılama Çocuklarımız İçin Hayat Kurtarıcıdır


Nisan ayının son haftası dünya aşı günü olarak biliniyor. Bu nedenle bu yazımızda Aşının hayatımızda ki önemine dikkat çekmeye çalıştık.

'Aşı karşıtı kampanya'ya üzülerek söylemek gerekiyor ki son dönemler giderek aşı karşıtları daha çok taraftar toplamaktadır. Oysa ki tecrübelerle sabittir ki, aşılama bulaşıcı/enfeksiyon hastalıklarla mücadelede ve onların ortadan kaldırılmasında en önemli yöntemdir. Günümüzde enfeksiyon hastalıkları için kullandığımız en önemli ilaçlar olan antibiyotikler de dahil hiçbir ilaç ve ya araç enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ve bu hastalıklara bağlı ölümleri önlemekte aşılar kadar etkili değildir.

           Aşılar sayesinde çocuk ölümleri önemli düzeyde azalmaktadır. Bununla birlikte aşılar sadece çocuklarımızı korumuyor aynı zamanda hastalığın insanlar arası yayılımını önleyerek tüm beşeriyeti koruyor. Aşılar sadece çocuk ölümlerini azaltmıyor aynı zamanda bu bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan çocuklarımızı sakat (çocuk felci v.b) kalmasını önlüyor. Aşı yapılmamış çocuklarda bulaşıcı hastalıklar, sakatlık ve ölüm oranları aşı yapılmış çocuklara oranla çok daha fazla görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı mutlaka aşılarımızı zamanında eksiksiz olarak yaptırmamız gerekmektedir.  

Aşılar ve zamanında aşı yaptırmanın önemi

Dünyada her sene “aşı ile korunabilir” bulaşıcı hastalıklardan yaklaşık 2 milyon civarında insan hayatını kaybetmektedir. Oysaki bu insanlar zamanında aşılarını yaptırsalar böyle bir tablo görülmez. Aşı karşıtlığı kampanyası tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de tehlikenin boyutlarını artırmaktadır.

Unutmamak gerekiyor ki, bebeklerin bulaşıcı hastalıklara karşı en büyük savunma aracı, anne sütü ve aşılardır. Yeni doğanlar, annelerinden aldıkları savunma araçları  (antikorlar v.b) ile hastalıklardan korunurlar. Fakat bu korunma maalesef kısa bir süre sonra ortadan kalkıyor. Ayrıca, yeni doğanlar bazı bulaşıcı hastalıklara karşı anneden geçen antikorları yoktur. Bu bulaşıcı hastalıklara boğmaca veya kızamık örnek olarak gösterilebilir. Bebekler boğmaca veya kızamığa karşı zamanında aşılanmazsa ise bu mikroplar ile karşılaşırsa, vücut bu mikroplarla savaşabilecek kadar güçlü olmadığından hayatlarını kaybedebilirler.

                Aşılar bulunmadan önce çok fazla bebek, günümüzde aşılarla önlene bilen bulaşıcı hastalıklar nedeniyle kaybedilmekteydi. Aynı mikroplar günümüzde de vardır, ancak bebekler zamanında yapılan aşılar sayesinde bu hastalıklara bağlı ölmekten veya sakat kalmaktan anlamlı düzeyde korunmaktadırlar.

Türkiye’de Aşılama Poltikası

Uzun süredir ki ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) politikalarına uygun olarak “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” başlatılmıştır. Devlet politikası haline getirilen aşılama programları sayesinde aşılama oranları % 76'dan % 96’a çıkmıştır.  Aşı ile önlenebilir hastalıklar arasında şunlar örnek olarak gösterilebilir.

Rahim ağzı kanseri,

Kolera,

Difteri,

Hepatit B,

Grip,

Kızamık,

Menenjit,

Kabakulak,

Boğmaca,

Pnömoni,

Çocuk felci,

Kuduz,

Rotavirüs,

Kızamıkçık,

Tetanos,

Tifo,

Suçiçeği,

Sarıhumma,

Tüberküloz.

Sonuç olarak, bulaşıcı hastalıklar ile savaşmada en etkili, güvenli ve ekonomik yöntem çocukların zamanında aşılanmasını gerektirir. Çocuklarımızın hayatta kalmasını ve sağlığını düşünerek zamanında gerekli tüm aşılarını yaptıralım.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Sağlığınıza Dikkat Edin Sağlıkla Kalınız...