Prof. Dr. Esvet AKBAŞ


AR-GE Reform Paketi

AR-GE Reform Paketi


AR-GE REFORM PAKETİ

 

2023 Vizyonu çerçevesinde, ülkemizin“Avrasya’nın üretim üssü” haline dönüşmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda; insana ve insanla var olan bilim ve teknolojiye yatırım yapan, bilgi tabanlı bir ekonomi oluşturma politikası sürdürülmektedir. Bu politika çerçevesinde daha yenilikçi, daha girişimci, bilgiyi üretebilen ve bu bilgiyi yüksek katma değere sahip ürünlere dönüştürerek ticarileştirebilen işletmelerin oluşturulması ve desteklenmesi amaçlanmaktadır.

 

Bu kapsamda Şubat 2016 tarihinde,  6676 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun yasalaşmış ve uygulamaya alınmıştır.

 

Kamuoyunda Ar-Ge yasası olarak da bilinen bu yasa;  Ar-Ge ve yenilik desteklerinin koordinasyonunu daha etkin bir hale getirerek Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirmeyi, imalat sanayiinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dayalı dönüşümü gerçekleştirmeyi, girişimcilik kapasitesini güçlendirmeyi ve nitelikli istihdam oranını arttırmayı hedeflemektedir.

 

Bu yasa ile birliktetasarım merkezleri de Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı destek ve muafiyetler kapsamına alınmaktadır. Buna göre, tasarım merkezlerindeki tasarım harcamalarının tamamı vergi indirimine tabi olacak, sigorta primi işveren hissesinin yarısı 2023 yılına kadar devlet tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tasarım merkezlerine, gelir vergisi stopajı desteği ve damga vergisi istisnası da sağlanmaktadır.

 

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) gerçekleştirilecek bütün tasarım faaliyetleri de destek kapsamına alınmıştır. Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını sipariş yoluyla yapan firmalara da vergi indirimi getirmektedir. Sipariş yoluyla gerçekleştirilecek Ar-Ge ve tasarım harcama tutarının yüzde 50’si sipariş veren ve diğer yüzde 50’si de sipariş alan firma Ar-Ge indirimine tabi tutulmaktadır. Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde yüze kadar çıkarmaya da yetkili kılınmıştır. Bu adım özellikle Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmaya gücü yetmeyen KOBİ’lere büyük bir imkân sunmaktadır.

 

Ar-Ge merkezi kurmak için 30 tam zamanlı personel çalıştırma kuralı ileri teknoloji gerektiren, yazılım, ilaç, bilgi teknolojileri, biyoteknoloji gibi sektörlerde 15’e düşürülmüştür.

 

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek temel bilimler (Kimya, Fizik, Biyoloji ve Matematik) mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmı 2 yıl süreyle devlet tarafından ödenecektir.

 

Ayrıca Ar-Ge’de kullanılacak makine, teçhizat, fizibilite ve danışmanlık giderleri için yüzde 50’ye kadar hibe desteği verilmektedir.

 

Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında yurtdışından temin edilen ürünlere gümrük vergisi istisnası getirilmiş, Yurtdışından Ar-Ge için getirilmesi zorunlu ürünlerde Mavi Hat uygulamasına geçilerek bu ürünlerin beklemeden gümrükten geçişi sağlanmıştır.

 

İhtisas teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulmasının önü açılmış, öncelikli ve stratejik sektörler olan bilişim, uzay,sağlık, savunma ve gibi sektörlerin geliştirilmesi planlanmıştır.

 

Teknoloji Geliştirme Bölgeleriyle Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan personelin projelerle ve lisansüstü eğitimleriyle ilgili olarak dışarıda geçirdikleri süreler de muafiyet kapsamına alınmıştır. Buralarda çalışan bir personelin dışarıda bir saha araştırması yapması veya uluslararası bir konferansa katılması durumunda bu sürelerin tamamı bu kapsamda değerlendirilmektedir.

 

Teknogirişim sermayesi desteğinin şartları iyileştirilmiş, 100 bin lira olan destek limiti projenin niteliğine göre 500 bin liraya kadar arttırılmıştır. Ayrıca, bu desteğe mezuniyetten sonraki 5 yıl içinde başvurma şartı da 10 yıla çıkarılmıştır.

 

Üniversite-Sanayi işbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetlerden elde ettiği gelirlerden gelir vergisi kesintisi yapılmasına son verilmiş ve döner sermaye kesintisi en fazla yüzde 15 olacak şekilde sınırlandırmıştır.

 

- - - - -