Ayşe ŞAHİNOĞLU


Allah Lütfundan Dilediğine Verir

Allah Lütfundan Dilediğine Verir


Anlayamıyorum.  Aklım gerçekten almıyor. Allah'ın birine ikram ettiği bir nimeti, bir rızkı yanındaki insanlar neden çekemez, neden kıskanır anlayamıyorum? 

Allah'ın herkesi her yönden zengin etmeye gücü yeter, amenna ve saddakna. Ama bunu anlamayan, daha doğrusu anlamak istemeyen insan sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Allah, o nimeti vermişse senin bunu kıskanmaya ne hakkın var? Nedir gözlerinde bu kin bu öfke? Nedir bu çekememezlik? Nedir bu haddini aşma durumların?

'Allah, gözlerin hain bakışını da bilir, gönüllerin gizlediğini de.'(Mü'min/19)

'Yoksa onlar, Allah’ın lütfundan verdiği şeylerden dolayı insanlara haset mi ediyorlar? Oysa İbrahim soyuna da kitabı ve hikmeti verdik ve onlara büyük bir hükümranlık bahşettik.' (Nisa/54)

Allah dilediği herkese dilediği ölçüde lütufta bulunur. Bunu sorgulamak ne kimsenin haddine düşer, ne de kimseye fayda sağlar.

Bu durum insanın kinini artırır, öfkesini artırır, imanını zedeler, isyana kadar sürükler.

Yapmayın! Vaz geçin şu şeytani duygulardan.

'Onun var da benim niye yok, ya da her şey ona verilir ama ben de mağdurum, bana niye verilmiyor?' gibi sözler gerçekten yaralıyor. 

Rabbim kime ne vermişse, insan şükretmeli. Başkasının malında mülkünde rızkında gözü olmamalı. Atmalı artık içindeki bu kin ve hasedi. Bitirmeli yok etmeli bu duygu düşmanlığını.