Prof. Dr. Esvet AKBAŞ


13-22 Aralık-Van Kitap Fuarı

13-22 Aralık-Van Kitap Fuarı


Doğu Anadolu'nun en kapsamlı kitap fuarlarından biri olan Van Kitap Fuarı 3. kez 13-22 Aralık tarihleri arasında Van Organize Sanayi Bölgesi Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. 

Toplumdaki her bireye, yakın ve uzak çevresinde yaşanan olayları ve durumları görme, anlama ve tahlil etme imkânı veren yegâne eylem okumadır. Kişinin hayatında elde ettiği kültürel birikim ve fikir üretkenliği, ancak doğru kaynaklardan okuma ile edindiği bilgiler sonucunda ortaya çıkar.  Devletler ve dolayısıyla toplumlar okuyan, okuduklarını anlayan,  düşünen, yorumlayabilen ve fikir üretebilen bireylerden oluşmaları durumunda güçlü ve gelecekle ilgili söz sahibi olurlar. Bilgi çağında, çok hızlı bir şekilde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler, sosyal medyanın yaygınlık kazanması, kitap okuma eylemlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle okul çağı genç nüfusun basılı metni okumaktan çok,  dijital okumaları veya dijital görselleri tercih ettiği bir dönemi yaşamaktayız. Bilginin dijital ortamlarda görsel olarak sunulması,  uygulamalı bilimlerde fayda sağlamakta, ancak bilgide derinleşmeyi ve yeni bilgi üretmeyi zorlaştırmaktadır. Ayrıca dijital ortamda bilgiye ulaşabilmek için geleneksel becerilerden farklı olarak teknolojik beceriler de gerekmektedir.  Bu becerileri geliştiremeyen bireyler, bilgiye ulaşmada büyük zorluklar yaşamakta ve dijital ortamın bilgi kirliliği içerisinde kaybolmaktadır. 

Yüce Allah Kuran-ı kerim de Cuma Suresi 5. Ayette mealen “Kendilerine Tevrat yükletilip de (ilim sahibi olduktan) sonra, onu (Kitabullahın emirlerini, hikmet ve hükümleriyle gereği gibi) yüklenip yerine getirmemiş (ve İlahi buyruklara göre amel etmemiş) olanların durumu, koskoca kitap yükü taşıyan eşeğin durumu gibidir” buyurmaktadır.  Bilgiye ulaşmak elbette ki çok önemlidir ancak edinilen bilginin anlaşılıp yorumlanması ve hayata dokunması, yani bilginin doğru bir şekilde işlenmesi çok daha önemlidir.

10 gün sürecek olan 3.Van Kitap Fuarında çok değerli kitaplar bulacağınızdan eminim. Okuyan, öğrenen ve öğrendikleri ile amel eden bir nesil hayal ediyorsak önce kendimiz bunları yapmalı ve örnek olmalıyız. Anne babasını kitap okurken gören bir nesilde okuma alışkanlığı oluşturmamız daha kolay olacaktır.