Ziraat Yüksek Mühendisi Yüce’den zirai don sonrası çiftçilere uyarı

Ziraat Yüksek Mühendisi Yüce’den zirai don sonrası çiftçilere uyarı

Genel 14.04.2025 09:12:41 0
Ziraat Yüksek Mühendisi Yüce’den zirai don sonrası çiftçilere uyarı
Tarih: 14.04.2025 09:12 Güncelleme: 14.04.2025 09:12
Bölgede yaşanana zirai don sonrasında çiftçilerin ilk olarak topraktan buzlanma olup olmamasına bakması gerektiğini dile getiren Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Yüce, "İlk saatlerde halen donma toprakta devam ediyor ise sulama yaparak toprakta bulunan buz çözmeli ve zararın ilerlemesine engel olunmalıdır. Asla ağaç yapraklarını gözlemlemeden budama yapılmamalıdır" dedi.

Meteorolojinin uyarı yaptığı Elazığ ve bölgede kar yağışı ile zirai don etkili oldu. Yaşanan don olayının ardından kayısı, üzüm, dut olmak üzere birçok ürün zarar gördü. Bunun üzerine Fırat Üniversitesi Keban Meslek Yüksekokulu Ziraat Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Yüce, çiftçileri uyararak önemli bilgiler verdi.

Zirai don sunucu zarara uğrayan tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Yüce, "Gerek ilimizden ve gerekse il dışından tarafıma iletilen resimleri incelediğimde rakıma, ısıya ve hava nemine bağlı olarak farklı boyutlarda donma vakalarının olduğunu fark ettim. Bazı alanlarda zararın yüzeysel oluşu beni rahatlatırken, bazı alanlarda don hasarının çok daha derin olduğunu gördüm. Böyle vakalarda, ilk önce toprakta buzlanmanın olup, olmadığı kontrol edilmelidir. İlk saatlerde halen donma toprakta devam ediyor ise sulama yaparak toprakta bulunan buz çözmeli ve zararın ilerlemesine engel olunmalıdır. Bahçelerimizde don zararının düzeyini belirlemek için biraz zamana ihtiyacımızın olduğunu unutmamalıyız. Bölgelere bağlı olarak değişik oranlarda doku zararının olacağını aşikardır. Asla ağaç yapraklarını gözlemlemeden budama yapılmamalıdır" diye konuştu.

"Yaprakların dökülmeden kalmasıdır ki don zararının dallara kadar ulaştığının habercisidir"

Sürgün zararının körpe yapraklarda siyahlaşma şeklinde, daha olgun yapraklarda ise kahverengi renk ile tespit edildiğini aktaran Yüce, "Bu hasar tüm sürgünlerde ve hatta sürgünlerin her bölgesinde eşit düzeyde oluşmayabilir. Tamamı hasar almayan sürgünlerde büyüme ve gelişme devam edecektir. Üzüm gibi bitkilerde yeniden canlı sürgünler görmek ve üzüm taslağı oluşumu ile karşılaşmak mümkündür. Bu durum en hafif senaryodur ve verim kaybı ile tamamlanacaktır. Şayet don zararına uğramış ağaçlarımızın üzerindeki yapraklarda zamanla dökülmeler oluşuyor ise hasarın yeşil aksam ile sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Büyük ihtimal ile ağaçlarımız yeniden sürgün verecek ve zararımız bu yıl verim kaybı ile sonuçlanacaktır. En kötü senaryo ilerleyen zamanda yaprakların dökülmeden kalmasıdır ki don zararının dallara kadar ulaştığının habercisidir. Bu durumda ilerleyen zamanlarda budama yaparak hasarlı dalları ağacın gövdesinden uzaklaştırmak gerekecektir. Bahçemizde verim kaybı muhtemelen bir sonraki sezona da sarkacaktır. Bahçelerimizde yaşanan bu zirai don olayını hafif hasarlarla atlatmış olsak bile, yapmamız gereken bazı önemli uygulamalar bulunduğunu hatırlatmak zorundayım" şeklinde konuştu.

"Donma vakaları bitkilerimizin strese girmelerine ve gelişmelerinin durmasına sebep olabilir"

Yüce, "Yaşanan bu donma vakaları bitkilerimizin strese girmelerine ve gelişmelerinin durmasına sebep olabilir. Bitkilerimizi bu stresten, sağlam yapraklar üzerine yaprak gübreleri ve gelişim düzenleyiciler, kök bölgesinden ise hızlı çözünen toprak gübreleri kullanarak çıkartabiliriz. Aksi halde sürgünlerin yeniden aktifleşmesi gecikecek ve elde edeceğimiz muhtemel verimimiz düşecektir. Az dahi olsa, oluşan dona bağlı olarak meydana gelen doku zararı ağaçlarımızı hastalıklara açık hale getirecektir. Dolayısı ile tüm hastalıklar çiftçilerimiz tarafından geçen dönemlere göre çok daha titizlikle takip edilmeli ve zamanında müdahalelere geç kalınmamalıdır. Temennim, böyle olumsuz olayların tekrar yaşanmamasıdır. Unutulmamalıdır ki bahçe tarımı tüm çevre şartlarına açık, tarımsal riskin yüksek olduğu bir daldır. Tarım sigortaları tam olarak bu vakalar içindir" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

Anadolu Karate Ligi'nde İstanbul'da Nefes Kesen Mücadeleler!


Van Spor

MHK Başkanı Gündoğdu'nun Görevine Devam Ettiği Açıklandı: TFF'den İstifa İddialarına Yalanlama


Van Spor

Fenerbahçe'de Yeni Dönem: Sadettin Saran Resmen Başkan


Van Spor

Futbol Dünyasını Sarsan İddia: Aydınus'tan MHK ve Hakem Kardeşler İçin Bomba Açıklamalar


Van Spor

Galatasaray - Konyaspor Maçı'nda Goller Art Arda geldi.. Canlı Takip - Canlı İzle


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ