Zerrinkadeh çiçekleri ve terslaleler doğal fotoğraf stüdyosu oldu

Zerrinkadeh çiçekleri ve terslaleler doğal fotoğraf stüdyosu oldu

Van Haberleri 27.04.2023 10:15:00 0
Zerrinkadeh çiçekleri ve terslaleler doğal fotoğraf stüdyosu oldu
Tarih: 27.04.2023 10:15 Güncelleme: 27.04.2023 11:34

Van’da yetişen ve endemik bir tür olan zerrinkadeh (nergis) çiçeği ile terslalelerin sunduğu görsel şölen doğaseverlerin doğal stüdyosu oldu.
Edremit ilçesinde kendiliğinden yetişen ve nergisgiller familyasından olan zerrinkadeh çiçeği, ilkbaharda hemen her bahçede boy gösteriyor. Yaklaşık 40 kilometre mesafedeki komşu ilçe olan ile Gevaş’a bağlı Dilmetaş Mahallesi’nde yetişen terslaleler, seyrine doyum olmaz bir güzellik ortaya çıkararak adeta doğal fotoğraf stüdyosu haline geldi.
Vadi Doğa Sporları Kulübü üyelerinden oluşan gönüllüler, Ömer Demez’in başkanlığında her hafta Van’ın değişik tarihi ve kültürel alanlarını ziyaret düzenleniyor. Doğaseverler her gittikleri alanda bol bol fotoğraf çekip sosyal medya hesaplarında paylaşarak Van’ın tanıtımına katkı sunuyorlar. 44 doğaseverlerin bu haftaki etkinliği Akdamar Adası, Edremit ve Gevaş ilçeleri oldu. İlk olarak Edremit ilçesine giderek endemik bir tür olan ve burada yetişen ‘zerrinkadeh çiçeği’ (Nergis) bahçelerini ziyaret ettiler. Bol bol fotoğraf çeken grup daha sonra Gevaş ilçesine bağlı Dilmetaş Mahallesi’ne geçerek burada yetişen terslalelerin bulunduğu mezarlığı ziyaret ettiler. Her yıl nisan ayının son haftasında açan, 15 günlük ömürleri olan ve eşsiz bir güzelliğe bürünen terslaleri ziyaret ederek bol bol fotoğraf çeken doğaseverler, daha sonra son durakları olan Akdamar Adası’na gitti. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Akdamar Adası, çiçek açan badem ağaçları ile ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Yoğun bir gün geçiren doğaseverler, yorgunluklarını dönüş yolunda teknede halay çekerek atmaya çalıştılar.
Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, kulüp olarak düzenlediğimiz etkinlik özellikle Van’ın yeşil ilçesi Edremit’te has olan endemik bir çiçek zerrinkadeh çiçek bahçelerini ziyaret ettik. Ardından tarihi yapılarıyla kilisesi ile ön planda olan Akdamar Adası’nı ziyaret ettik. Hemen ardından yine Gevaş ilçesine bağlı Dilmetaş Mahallesi’nde bulunan, endemik bir bitki olan ve koruma altındaki terslaleleri ziyaret ettik. 44 kişilik bir ekiple yaptığımız gezide Van’ın tanıtımına bir nebze de olsa katkı sunmak bizi mutlu ediyor” dedi.

“Zerrinkadeh çiçeği koruma altına alınmalı”
Edremit ilçesinde bulunan ve endemik bir tür olan zerrinkadeh çiçeklerinin koruma altına alınmasını isteyen Demez, “Edremit’te has olan bu bitki korunmalıdır. Ama maalesef imarı açılan birçok bahçe bu çiçeklerin yok olmasına neden oldu. Yıllar önce kocaman tarlalarda zerrinkadeh çiçekleri ile süslenirken, şimdi beton yığınlarıyla ezilmiş durumda. Edremit doğal haliyle koruma altına alınmalı. Yine Dilmetaş Mahallesi’nde bulunan terslalelerde koruma altına alınmalı. Bu endemik türleri çoğaltılması için kurumlar, hakla el ele çalışmalı. Bunların tohumu halka dağıtılmalı ve her bahçede bu çeken olması gerekiyor. Vatandaşların bunu çoğaltacağına inanıyorum, yeter ki buna birileri ön ayak olsun” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ