Yüzde 40 ek vergi getirilmişti: Çinli markalardan yerli üretim açıklaması

7 Temmuz 2024'ten itibaren Çin'den ithal edilen tüm araçlara uygulanan vergi yüzde 40 seviyesine çıkacak. Sektörde ses getiren bu gelişmenin ardından, Türkiye'de ithalatçı olarak varlık gösteren Çinli markalardan yerli üretim açık

Ekonomi 10.06.2024 14:47:00 0
Yüzde 40 ek vergi getirilmişti: Çinli markalardan yerli üretim açıklaması
Tarih: 10.06.2024 14:49

Birkaç gün önce Resmi Gazete'te yayınlanan yeni karara göre, 7 Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, Çin'den ithal edilen tüm araçlara yüzde 40 ek vergi getirilecek.

Ek gümrük vergisi; yüzde 40 ek vergi ile 7.000 dolar/adet seçeneklerinden yüksek olanı seçilerek uygulanacak.

Uygulanan yüzde 40 ilave gümrük vergisi, tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli olacak. Yüzde 40'lık vergi, daha önce sadece elektrikli otomobillere uygulanıyordu.

Çinli markalardan Türkiye'de üretim açıklamaları gelmeye başladı

Söz konusu ek verginin ardından, Çinli markalar ülkemizde üretim yapmak için çalışmalarına hız verdi

Türkiye’de en çok satış yapan Çinli marka Chery, AB'deki ilk fabrikası için İspanya’yı seçmişti. Ardından markanın global yöneticileri, Türkiye’yi gözden çıkarmadıklarının sinyalini vermişti.

Chery: Türkiye'de üretim için çalışıyoruz

8 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni vergi düzenlemesini değerlendiren Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo, şu açıklamalarda bulundu:

Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken, diğer taraftan da ilgili bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba gösteriyoruz.

MG'den üretim açıklaması

Türkiye’de yatırım planlayan MG’nin Türkiye temsilcisi Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi:

Doğan Trend olarak, Avrupa’da planlanan tesislerin ilki Türkiye’de olsun diye çalışıyoruz. MG ile geçen hafta niyet mektubu imzalama aşamasına geldik.

Ancak net bir şekilde bilinmelidir ki yatırım karar alınması uzun bir süreçtir ve temennilerin ötesinde kati konuşmak doğru değildir. Şimdi ana önceliğimiz üretim çalışmalarını hızlandırmak.

Gelen bilgilere göre, AB'deki ilk yatırımımı Macaristan’a yapma kararı alan Çinli otomobil üreticisi BYD de Türkiye'yi seçenekleri arasına ekleme kararı aldı.

Türkiye’de satış yapan Çinli marka sayısı 10’u aşarken, bu markalar, 2024’ün ilk 5 ayında 40 bin edete yakın araç satışıyla toplam pazardaki payını yaklaşık yüzde 10’a yükseltti.

İlk 5 ayda satışlardan en fazla payı alan 27 bin adet satışla Chery oldu. Bazı yerli markaları geride bırakan Chery, mayısta en çok satış yapan üçüncü marka oldu.

Yeni indirimler yolda

İlave ek vergi uygulaması 7 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra, Çinli markaların fiyatları önemli ölçüde artacacak.

Bu tarih öncesinde stokta bulunan araçların hızla satılması bekleniyor. Stokların eritilmesi için büyük kampanyalar düzenlenebilir ve bu süreçte rekor satışlar görülebilir.


Haber Kaynak : Enson Haber
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem