Yunan uzmandan çok konuşulacak sözler: Türkiye ile anlaşmak bizi güvenceye alır

ABD ve Fransa ile kurulan ittifakı kutlamanın ve Dedeağaç'a silah yığmanın yanlış olduğunu söyleyen Yunan Siyaset Bilimci Theodoros Tsikas, Türkiye ile yapılacak bir anlaşmanın Yunanistan'ı güvence altına alacağını ifade etti.

Dünya 13.12.2022 18:03:00 0
Yunan uzmandan çok konuşulacak sözler: Türkiye ile anlaşmak bizi güvenceye alır
Tarih: 13.12.2022 18:06 Güncelleme: 13.12.2022 18:03

Siyaset Bilimci Theodoros Tsikas, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yunan basınına konuşan Tsikas, ne Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın saldırı planladığına inanmadığını söyledi. Tsikas, "Sorun şu ki, iki ülkenin her biri diğerini saldırgan olarak görüyor. Bunu hem Yunanistan'da hem de Türkiye'de resmi söylemde ve kamuoyu tartışmalarında görüyoruz. Aralarında çok fazla birikmiş şüphe olduğu doğrudur. Tarihsel geçmişe dair farklı bir algı da var. Ve Uluslararası Antlaşmaların yorumlanmasındaki farklılıklar. Bu, bazı tehlikeli durumlara yol açabilir. Her halükarda sosyal ve ekonomik olarak hem ülkeye hem de bölgemizin istikrarına yük oluyor. O yüzden gerilimi devam ettirmenin yanlış olduğunu hep savunmuşumdur. Ülkemiz ve haklarının en iyi güvencesi, Türkiye ile ikili anlaşmazlıkları doğrudan müzakereler yoluyla veya Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na ortak temyiz yoluyla çözme anlaşmasıdır" ifadelerini kullandı.

Siyasi, diplomatik ve askeri düzeyde tansiyonun düşürülmesine yönelik girişimlerde bulunmanın faydalı olacağı görüşünü paylaşan Tsikas, "Ege'de Güven Artırıcı Tedbirler etrafındaki diyaloğu neden sürdürmememiz gerektiğini anlamıyorum. Buna bir şekilde başladık. Hoş olmayan ve tehlikeli durumların önlenmesine yardımcı olur" dedi.

Yunanistan'ın ABD ve Fransa ile kurduğu ittifaka eleştiri

ABD ve Fransa ile kurulan ittifakı kutlamanın ve Dedeağaç'a silah yığmanın yanlış olduğunu vurgulayan Yunan siyaset bilimci, "Elbette ittifakları ortadan kaldırmamız gerektiğini iddia etmiyorum. İttifak yapmak faydalıdır. Elbette karşılığında da vereceksin. İttifakları pazarlık pozisyonumuzu iyileştirmede bir faktör olarak algılarsak, bu mantıklı bir düşüncedir. Bunları bölgeye hakim olmak veya Türkiye'yi kuşatmak için bir sıçrama tahtası olarak algılarsak çıkmaza gireriz. Çünkü karşı taraf boş durmayacaktır" dedi.

Yunanistan'ın silahlanma programına yönelik eleştiride bulunan Tsikas, Yunanistan'ın ittifak kurduğu ülkelerden gündelik savaş gemisi ve savaş uçağı almasının ciddiyetten uzak ve pahalı bir taktik olduğunu değerlendirdi.

Tsikas, "Korkarım, kendi silah sistemlerini tedarik ederek diğer ülkelerin desteğini "satın alacağımızı" düşünüyoruz. Bu, sorunla başa çıkmanın verimli ve faydalı bir yolu değildir. En kötüsü bunlarla sorunlarımızı çözeceğimiz yanılgısına kapılmak olacaktır. Bir savunma anlaşması yaptığımız için hiçbir ülke kendi çatışmamıza askeri olarak doğrudan karışmayacak. Silahlı Kuvvetlerin ve teçhizat programının makul seviyelerde modernize edilmesi ihtiyacı yadsınamaz. Ama bu planlama ve programla yapılmalıdır" dedi.

Enerjide konusunda risklerin devam ettiğine vurgu yapan Yunan siyaset bilimci, "Türkiye dahil Doğu Akdeniz'deki tüm devletlerin enerji işbirliğiyle bu sorunlar çözülebilir" dedi.

EastMed'in gerçekçi bir proje olmadığını ve başka alternatifler aranması gerektiğini savunan Yunan siyaset bilimci, "Türkiye-İsrail yakınlaşması, İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya kanalize edilmesi için önemli olan çözümleri de içerecektir. Mısır bile alternatif yollar arıyor" dedi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olumsuz tavrını sürdürmesi durumunda Rum tarafının enerji oyununun dışında kalacağını vurgulayan Tsikas, "İsrail ve Mısır, Kıbrıs sorununun çözümünü eli kolu bağlı beklemiyor. Bugünkü enerji krizini Kıbrıs sorununu çözmek için bir motivasyon olarak görmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu. Kaynak: Star Gazetesi 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ