Yunan uzmandan çok konuşulacak sözler: Türkiye ile anlaşmak bizi güvenceye alır

ABD ve Fransa ile kurulan ittifakı kutlamanın ve Dedeağaç'a silah yığmanın yanlış olduğunu söyleyen Yunan Siyaset Bilimci Theodoros Tsikas, Türkiye ile yapılacak bir anlaşmanın Yunanistan'ı güvence altına alacağını ifade etti.

Dünya 13.12.2022 18:03:00 0
Yunan uzmandan çok konuşulacak sözler: Türkiye ile anlaşmak bizi güvenceye alır
Tarih: 13.12.2022 18:06 Güncelleme: 13.12.2022 18:03

Siyaset Bilimci Theodoros Tsikas, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yunan basınına konuşan Tsikas, ne Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın saldırı planladığına inanmadığını söyledi. Tsikas, "Sorun şu ki, iki ülkenin her biri diğerini saldırgan olarak görüyor. Bunu hem Yunanistan'da hem de Türkiye'de resmi söylemde ve kamuoyu tartışmalarında görüyoruz. Aralarında çok fazla birikmiş şüphe olduğu doğrudur. Tarihsel geçmişe dair farklı bir algı da var. Ve Uluslararası Antlaşmaların yorumlanmasındaki farklılıklar. Bu, bazı tehlikeli durumlara yol açabilir. Her halükarda sosyal ve ekonomik olarak hem ülkeye hem de bölgemizin istikrarına yük oluyor. O yüzden gerilimi devam ettirmenin yanlış olduğunu hep savunmuşumdur. Ülkemiz ve haklarının en iyi güvencesi, Türkiye ile ikili anlaşmazlıkları doğrudan müzakereler yoluyla veya Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na ortak temyiz yoluyla çözme anlaşmasıdır" ifadelerini kullandı.

Siyasi, diplomatik ve askeri düzeyde tansiyonun düşürülmesine yönelik girişimlerde bulunmanın faydalı olacağı görüşünü paylaşan Tsikas, "Ege'de Güven Artırıcı Tedbirler etrafındaki diyaloğu neden sürdürmememiz gerektiğini anlamıyorum. Buna bir şekilde başladık. Hoş olmayan ve tehlikeli durumların önlenmesine yardımcı olur" dedi.

Yunanistan'ın ABD ve Fransa ile kurduğu ittifaka eleştiri

ABD ve Fransa ile kurulan ittifakı kutlamanın ve Dedeağaç'a silah yığmanın yanlış olduğunu vurgulayan Yunan siyaset bilimci, "Elbette ittifakları ortadan kaldırmamız gerektiğini iddia etmiyorum. İttifak yapmak faydalıdır. Elbette karşılığında da vereceksin. İttifakları pazarlık pozisyonumuzu iyileştirmede bir faktör olarak algılarsak, bu mantıklı bir düşüncedir. Bunları bölgeye hakim olmak veya Türkiye'yi kuşatmak için bir sıçrama tahtası olarak algılarsak çıkmaza gireriz. Çünkü karşı taraf boş durmayacaktır" dedi.

Yunanistan'ın silahlanma programına yönelik eleştiride bulunan Tsikas, Yunanistan'ın ittifak kurduğu ülkelerden gündelik savaş gemisi ve savaş uçağı almasının ciddiyetten uzak ve pahalı bir taktik olduğunu değerlendirdi.

Tsikas, "Korkarım, kendi silah sistemlerini tedarik ederek diğer ülkelerin desteğini "satın alacağımızı" düşünüyoruz. Bu, sorunla başa çıkmanın verimli ve faydalı bir yolu değildir. En kötüsü bunlarla sorunlarımızı çözeceğimiz yanılgısına kapılmak olacaktır. Bir savunma anlaşması yaptığımız için hiçbir ülke kendi çatışmamıza askeri olarak doğrudan karışmayacak. Silahlı Kuvvetlerin ve teçhizat programının makul seviyelerde modernize edilmesi ihtiyacı yadsınamaz. Ama bu planlama ve programla yapılmalıdır" dedi.

Enerjide konusunda risklerin devam ettiğine vurgu yapan Yunan siyaset bilimci, "Türkiye dahil Doğu Akdeniz'deki tüm devletlerin enerji işbirliğiyle bu sorunlar çözülebilir" dedi.

EastMed'in gerçekçi bir proje olmadığını ve başka alternatifler aranması gerektiğini savunan Yunan siyaset bilimci, "Türkiye-İsrail yakınlaşması, İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya kanalize edilmesi için önemli olan çözümleri de içerecektir. Mısır bile alternatif yollar arıyor" dedi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olumsuz tavrını sürdürmesi durumunda Rum tarafının enerji oyununun dışında kalacağını vurgulayan Tsikas, "İsrail ve Mısır, Kıbrıs sorununun çözümünü eli kolu bağlı beklemiyor. Bugünkü enerji krizini Kıbrıs sorununu çözmek için bir motivasyon olarak görmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu. Kaynak: Star Gazetesi 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ