Yumurtada Şok Fiyat: Tavukların Vedası ve Kuş Gribi Darbesiyle Tanesi 3 Lira!

Yumurta fiyatlarında dalgalanma: Tavuk kesimleri ve arz talep bazında sarsıntılar.

Ekonomi 27.08.2024 13:05:00 0
Yumurtada Şok Fiyat: Tavukların Vedası ve Kuş Gribi Darbesiyle Tanesi 3 Lira!
Tarih: 27.08.2024 13:06

YUMURTA ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ

Son dönemde yumurtalara yönelik talep ve arz arasındaki dengesizlik, fiyatlara olumsuz yansıdı. Özellikle üretim döngüsünün sonuna gelen ve verimi düşen tavukların kesime yönlendirilmesi toptan piyasalarda yumurtanın fiyatında artışa neden oldu. Bu gelişmelerin ardından toptancı piyasalarda yumurta fiyatına 35 kuruşluk bir zam yapıldı.

KUŞ GRİBİ ETKİSİ

Geçtiğimiz yılın dikkat çekici bir sağlık sorunu olan kuş gribi salgını, Türkiye'de de etkisini göstermiş ve büyük bir itlafa yol açmıştı. Özellikle Denizli ve Afyonkarahisar bölgelerinde yaklaşık 6.5 milyon yumurta tavuğu zarar görmüş ve saldırı sonucu yok edilmişti. Salgının etkisi, marketlerdeki yumurta fiyatlarına da yansımış ve Mart ayı ortalarında yumurta fiyatları 1,75-2 TL aralığından 3 TL'ye çıkmıştı.

TOPTAN YUMURTA PAZARINDA FİYAT ARTIŞI

Uzun bir süre sabit kalan yumurta fiyatları, son zamanlarda Afyon ve Kayseri gibi önemli yumurta üretim merkezlerinde yaşanan fiyat artışlarıyla yeniden hareketlendi. Afyon Başmakçı'da 2,75 TL olan yumurta fiyatları 3,10 TL'ye, Kayseri'de ise 2,66 TL olan yumurta fiyatları 3,01 TL'ye kadar çıktı.

ÜRETİM MALİYETLERİ VE FİYAT ARTIŞI

Kaytaş AŞ'nin Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, meydana gelen fiyat değişikliğinin temelinde arz ve talep arasındaki dengesizliğin yattığını ifade etti. Salt, son iki ay boyunca yumurta fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu ve bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını aktardı. Maliyetin altında satış yapmak zorunda kalan üreticilerin, verimli yaşam döngüsü sona eren tavukları kestirmek zorunda kaldığına dikkat çeken Salt, bunun piyasada arz eksikliğine ve dolayısıyla fiyat artışlarına yol açtığını belirtti. Yumurta arzının mevcut talebi karşılayamadığını ve piyasanın bu durumdan etkilendiğini ifade etti.