Yüksekova’da 2 bine yakın kişi kanser taramasından geçirildi

Yüksekova’da 2 bine yakın kişi kanser taramasından geçirildi

Sağlık 18.01.2023 09:11:59 0
Yüksekova’da 2 bine yakın kişi kanser taramasından geçirildi
Tarih: 18.01.2023 09:11 Güncelleme: 18.01.2023 09:11
HAKKARİ (İHA) – Hakkari’nin Yüksekova Devlet Hastanesi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) görevlileri tarafından 2022 yılı içerisinde 2 bine yakın vatandaşı kanser taramasından geçirildi.
İlçede daha önce Van ile Hakkari’deki KETEM’lere gitmek zorunda olan hastalar, artık Yüksekova Devlet Hastanesi bünyesindeki KETEM’de muayene olabiliyorlar. KETEM’de çalışan görevliler, ilçe merkezi ve köylerini tek tek gezerek erken teşhis için vatandaşları taramadan geçirirken, aynı zamanda konuyla ilgili bilgilendiriyorlar. KETEM’de görevli doktorlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2022 yılında 2 bine yakın vatandaş taramadan geçirilirken, 2023 yılında ise hedeflerinin 7 bine yakın tarama olduğu belirtildi.

“Yüksekova’da iyi bir KETEM hizmeti için çalışıyoruz”
Yüksekova İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Nurdan Demirel Beğceoğlu, 40-60 yaş arasındaki kadınlarda 2 yılda bir mamografi çektirdiklerini belirterek, “Rahim ağzı kanseri için 30 ile 65 yaş arasındaki kadınlarımızda 5 yılda bir smear HPV ve DNA örneğini alıyoruz. 50 ile 70 yaş arasındaki tüm erkek ve kadın vatandaşlarımızın da 2 yılda bir gizli kan taramasını yapıyoruz. Biz burada kolon, rahim ve meme kanseri için taramalar yapıyoruz. Bunun içinde Yüksekova Devlet Hastanemizde bir birim oluşturduk. Hafta için her gün saat kaç olursa olsun gelip örneğinizi verebilirsiniz, mamografinizi çektirebilirsiniz, smear örneğini verebilirsiniz, kan testini verebilirsiniz. Aynı şekilde bize aile hekimlikleri üzerinden ulaşabilirsiniz. Araç sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımıza da biz yardımcı oluyoruz. Bahar, yaz ve sonbahar aylarında gezici aracımızla köy köy gezip uygun yaştaki bütün kadınlardan smear örneğini alıyoruz, rahim ağzı kanser taramasını yapıyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır. Etkin bir tarama programı için hedef nüfusun yüzde 70’inden fazlasını taramaya katılmış olması gerekiyor. Son bir yılda Yüksekova’da bin kadına meme kanseri taramasını yaptık. 700’den fazla kadına da rahim ağzı kanser taraması yaptık. Ben bu sene hedef olarak 3 bin kadına rahim ağzı kanseri, 4 bin kadına da meme kanseri taraması gibi bir hedef koyduk” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ