YKS ve LGS'de Devrim Gibi Değişiklik! 2028'de Sınavlar Artık Beceri Temelli Olacak

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Yelkenci, YKS ve LGS'de soru yapısının değişeceğini açıkladı.

Eğitim 16.12.2025 02:28:00 0
YKS ve LGS
Tarih: 16.12.2025 02:31 Güncelleme: 16.12.2025 02:31

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Yelkenci, YKS ve LGS'de soru yapısının değişeceğini açıkladı. 2028'den itibaren sınavlar, bilgiyi değil beceriyi ölçen bağlam temelli sorulardan oluşacak. İşte yeni sınav sisteminin detayları ve öğrencileri neler bekliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite ve lise geçiş sınavlarında köklü bir değişikliğin kapısını araladı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınavlarda, "beceri temelli" ve "bağlam odaklı" soru tiplerine geçileceğini duyurdu. Yeni sistem, 2024-2025 eğitim öğretim yılında başlayan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uyum sağlayacak şekilde kademeli olarak hayata geçirilecek.

Sınav Sistemi Değil, Soru Yapısı Değişiyor

Açıklamalarında önemli bir noktanın altını çizen Bakan Yardımcısı Yelkenci, bu değişikliğin bir "sınav sistemi değişikliği" olmadığını vurguladı. Yelkenci, "Sınav modeli, yapısı, geçiş sistemiyle ilgili şu anda bir değişiklik söz konusu değil. Biz, kazanımları ve bilgiyi ölçen sorulardan, bilginin kullanılmasını sağlayan becerileri ölçen soru tiplerine geçiyoruz" ifadelerini kullandı. Bu, mevcut sınavların aynı formatta kalacağı, ancak soruların öğrencinin analiz, sentez ve muhakeme yeteneğini ölçecek şekilde yeniden yapılandırılacağı anlamına geliyor.

ÖSYM ile Ortak Çalışma: Pilot Uygulamalar Sürüyor

Yeni soru modelinin hayata geçirilmesi için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile ortak bir çalışma yürütülüyor. Yelkenci, Ekim ve Kasım aylarında düzenlenen çalıştaylar sonucunda bir soru modellemesine karar verildiğini ve bu modelin pilot uygulamalarının devam ettiğini belirtti. 24-28 Kasım ve 1-5 Aralık tarihlerinde yapılan iki pilot çalışmanın sonuçları, 15-19 Aralık'ta Mersin'de düzenlenecek değerlendirme çalıştayında masaya yatırılacak. Süreç, alan uzmanları, ölçme-değerlendirme uzmanları ve program uzmanlarının katkılarıyla ilerliyor.

Öğrenciler Ne Zaman Bu Sorularla Karşılaşacak?

Peki, milyonlarca öğrenciyi ve aileyi doğrudan ilgilendiren bu değişiklik ne zaman hayata geçecek? Bakan Yardımcısı Yelkenci, tarihi net olarak açıkladı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatıyla eğitime başlayan öğrenciler, ilk kez 2028 yılında YKS ve LGS'de bu yeni beceri temelli sorularla karşılaşacak. Bunun nedeni, bu öğrencilerin ancak o yıl mezun olarak sınava girecek olmaları.

Veliler ve Öğrenciler İçin Kritik Uyarı!

Yelkenci, veli ve öğrencileri yardımcı kaynak konusunda uyardı. Piyasada "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline uygundur" ibaresi bulunan bazı kitapların bu iddiayı karşılamadığını söyleyen Yelkenci, öğrencilerin en doğru kaynaklar için MEB'in resmi platformlarına yönelmeleri gerektiğini vurguladı. Yeni soru tarzına ilişkin örnek sorular ve sınavlar, ilerleyen süreçte **OGM Materyal, EBA ve MEBİB** gibi bakanlığın dijital platformlarında paylaşılacak. Bu sayede öğrencilerin yeni sisteme hazırlanmaları sağlanacak.

Öğretmenlere Yönelik Eğitimler Veriliyor

Değişimin başarıya ulaşmasında öğretmenlerin rolü büyük. Bakanlık, öğretmenlerin yeni ölçme-değerlendirme tekniklerine adaptasyonu için kapsamlı bir plan yürütüyor. Yelkenci, öğretmenlere yönelik kılavuzlar hazırlandığını ve eğitimler verildiğini ifade etti. Ayrıca, Milli Eğitim Akademisine yeni atanacak öğretmenlere "Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme" ve "Sınıf İçi Uygulamalar" dersleri verilecek. Böylece, sistemin en sağlıklı şekilde uygulanması hedefleniyor.

Bu köklü değişiklik, Türk eğitim sisteminde sınavların sadece bilgiyi değil, eleştirel düşünme ve bilgiyi gerçek hayatta kullanma becerisini ölçen bir yapıya evrilmesi anlamına geliyor. 2028, bu anlamda Türkiye'nin eğitimde yeni bir sayfa açacağı bir dönüm noktası olacak.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ