Yerli Gurur Satıldı: Hepsiburada 1,2 Milyar Dolarla Kazakların Kontrolüne Geçti!

Hepsiburada Kazak iş adamlarına satıldı.

Ekonomi 18.10.2024 13:24:00 0
Yerli Gurur Satıldı: Hepsiburada 1,2 Milyar Dolarla Kazakların Kontrolüne Geçti!
Tarih: 18.10.2024 13:30 Güncelleme: 18.10.2024 13:31

“TÜRK E-TİCARET DEVİ YENİ ELLERE GEÇTİ”

Sürekli yerli ve milli olduğunu ifade ederek tüketicilerin gönlünü kazanmaya çalışan Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarından Hepsiburada, 1,2 milyar dolarlık bir anlaşmayla Kazakistan kökenli Kaspi'ye satıldı. Bu büyük satış haberinin ardından sektördeki dengelerin nasıl etkileneceği konusunda birçok spekülasyon baş gösterdi.

“YERLİ VE MİLLİ VURGUSUNUN ARDINDAN BÜYÜK DEVİR”

Türkiye'de alışveriş denildiğinde akla gelen ilk adreslerden biri olan Hepsiburada, uzun süredir yaptığı reklamlarla yerli ve milli bir marka olduğunu ön planda tutuyordu. Ancak şirketin yönetimi, kamuya açık olmayan pazarlık masalarında büyük bir satışa imza attı. Hepsiburada'nın çoğunluk hisseleri Kazakistan'ın önde gelen şirketlerinden Kaspi.kz'ye devredildi ve böylece Kaspi.kz, Hepsiburada'nın kontrolünü ele geçirdi.

 

“HEPSİBURADA HİSSELERİ %65,4'ÜNÜN DEVRİ İÇİN İMZALAR ATILDI”

Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi.kz ile Hepsiburada'nın kurucusu ve ana hissedarları komşu ülkenin bu önemli yatırımcısına şirketin %65,4'lük hissesini aktarmak için resmi bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Hisse devri yaklaşık 1 milyar 127 milyon ABD dolarını bulurken, ödemenin iki aşamada gerçekleştirileceği belirtildi.

“ÖDEME KOŞULLARI VE ANLAŞMANIN DETAYLARI”

Anlaşma şartlarına göre ilk taksit, 600 milyon dolar olarak kapanışta ödenecek. Kalan 526,9 milyon dolarlık ikinci taksit ise kapanışı izleyen altı ay içinde tamamlanacak. Bu büyük satın almanın tamamlanması için gerekli koşulların ve Türk düzenleyici makamların onaylarının 2025'in ilk çeyreğinde alınması bekleniyor.

“HEPSİBURADA'NIN PİYASADAKİ YERİ”

2000 yılında Hanzade Doğan tarafından kurulan Hepsiburada, Türkiye'nin en gözde e-ticaret platformlarından biri. 101 bin iş ortağıyla 12 milyon aktif müşteriye hizmet veren Hepsiburada, bu işlemler sonucu Kazak Kazpi.kz'nin hakimiyetine giriyor. Mali yıl sonuna şirketin 4 milyar ABD doları tutarında toplam satış hacmi elde ettiği ve bunun %1,8'ini oluşturan kârlılıkla operasyonlarını sürdürdüğü bildirildi.