Türkiye'nin ilk OÜOSB kurulması için düğmeye basıldı

Yerel 15.02.2017 15:04:44 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00
OÜOSB için organik ürün üretiminin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri masaya yatırıldı.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Erzurum Şubesi tarafından Organik Tarım Organize Sanayi Bölgesi kurulması için yürütülen ‘Kuzeydoğu Anadolu Organik Ürün Sektörünün Gelişim Stratejisi’ projesi çerçevesinde GZFT ve stratejilerin belirlenmesi adına bölgedeki organik ürün yetiştiriciliği sorunları masaya yatırıldı.
Bölgede organik tarımın ve organik ürün sektörünün geliştirilmesi ve organik ürün ihracatının arttırılmasına katkı sağlamak ve Organik Ürün Organize Sanayi Bölgesi Kurulması (OÜOSB) için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen, KUDAKA destekli "Kuzeydoğu Anadolu Organik Ürün Sektörünün Gelişim Stratejisi Projesi’ doğrultusunda Güçlü, Zayıf, Fırsat ve Tehdit (GZFT) yönleri ve Stratejilerin Belirlenmesi Toplantısı yapıldı. Toplantıya; Erzurum, Erzincan ve Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Müdürlüğü, İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri, Organik Üreticiler Birliği, Ziraat Odaları yetkilileri ve ziraat mühendisleri ile projenin saha çalışmasını yürüten HMD Mühendisliğin yetkilileri katıldı.
“Türkiye’de olmayan OÜOSB’yi Erzurum’a kuracağız”
Palan Otel’de düzenlenen programın açılışında konuşan Erzurum Başkanı Taner Bayır, amaçlarının saha çalışmasında doğru bir sonuca ulaşmak olduğunu belirterek, “Antrenman olsun diye bir proje yürütmek değil, sonuçlarına göre bölgesel olarak gerçekten Türkiye’de hiç olmayan bir Organik Ürünler Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması mümkün mü, değil mi bunu hedefliyoruz. Organik ürünler üretiminde de bölgemizde Erzurum ilk sırada yer alıyor bunu destekleyen Erzincan ve Bayburt takip ediyor. Doğru sonuçları elde etmek içinde sağlam bir firma ile çalışmak istedik. Bunun içinde Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin 14 ilde yürüttüğü projeyi başarıyla yürüten HMD firmasını tercih ettik. 3 ilden yüz yüze anketlerle saha çalışması yaparak 400 ün üzerinde bir görüşme yapıldı ve bu insanlar telefonlarla da teyit edilmek için de tek tek arandı. Gerçekten de yüz yüze görüşme yapıldı mı diye. Anket çalışmaları bitti. Güçlü ve zayıf yönlerimizi belirlemek için buradayız. Bu konuda da en bilgili kurumlar olan sizlerin kıymetli bilgilerinize ihtiyaç var. Çok ciddi katkılar sunacaksınız. Buradan çıkacak sonuç tarım bakanlığına sunulacak. İnşallah bunun sonucunda da Erzurum’a çok güzel bir organize sanayi bölgesi kurulur. Uluslararası litaretür de uygulanan anket sorularından 90 tane soru hazırlanarak üreticilere yöneltilmiştir. İnşallah böylece hem organik takımın gelişimine bir katkı sağlamış oluruz, hem de bir organik ürünler organize sanayi bölgesi kurulmuş olur” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Erzurum Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ise il genelinde bulunan çiftçilerin yüzde 8’inin organik takımla uğraştığını ancak öne çıkarılmış bir ürünün olmamasından yakındı. Bu oranın Türkiye ortalamasına göre çok iyi bir rakam olduğuna dikkat çeken Akar, yapılan bu çalışma ile üç ildeki organik tarım potansiyelinin ortaya çıkarılacağını ve Organik Ürün Organize Sanayi Bölgesi kurulmasında önemli bir etken olacağını vurguladı.
“Türkiye’de 600 bin ton organik ürün üretiliyor”
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü Gül Tali, yapılan saha çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.
Tali, yaptıkları araştırma sonucu Türkiye genelinde 600 bin ton organik ürün üretildiğine dikkat çekerek, zeytin, üzüm ve elmanın yoğunlukta üretildiğini bildirdi. Bölgedeki organik üretim konusunda yüzde 73 ile Erzurum’un başı çektiğini bunu sırasıyla yüzde 25 ile Erzincan, yüzde 2 ile de Bayburt’un takip ettiğini anlatan Tali, Erzurum’da 436, Erzincan’da 318, Bayburt’ta ise 11 üretici ile yüz yüze anket çalışması yaptıklarını söyledi. Gül Tali, “Erzurum, Bayburt ve Erzincan’da bölgenin organik ürün sektörüne dair güçlü ve zayıf yönlerinin tespit edilerek mevcut durum analizi, anket çalışması, pazar araştırması ve GZFT analizi çalışmalarının tamamlanmasının ardından Bölgedeki organik ürün sektörünün gelişimini sağlayacak stratejiler belirlenmesi hedefleniyor. Yapılacak olan bu detaylı çalışmanın ardından hazırlanacak raporu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunarak bölgemiz Organik Tarım Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalar başlatılcaktır."diye konuştu.
Yapılan bu bilgilendirmenin ardından katılımcılar, bölgedeki organik ürün üretimi ile ilgili mevcutta bulunan güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler dile getirildi.