ŞEHİRDER, Menderes kararı için EBB Meclisine teşekkür etti

Yerel 15.07.2017 11:39:53 0
ŞEHİRDER, Menderes kararı için EBB Meclisine teşekkür etti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.07.2017 11:39
ŞEHİRDER (Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği) Başkanı Vedat Eğilmez hem 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü hem Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Adnan Menderes’e iade-i itibar karar alınmasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Başkan Eğilmez’in açıklaması şöyle: “Bugün; 15 Temmuz 2016’da ‘tek millet’in meydanlara inerek şanlı tarihinde hiç de yabacısı olmadığı eşsiz bir zafer kazanmasının sene-i devriyesini idrak ediyoruz. Bu zaferle kimin, neye dur dediğini iyice belirginleştirmek maksadıyla Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği adına bu açıklamayı yapıyoruz.
Her kim olursa olsun ve toplum içinde kendisini nasıl ifade ederse etsin bozuk itikat, çürümüş inanç ve nefretle beslenen kalp bu toprakların açıktan düşmanı durumuna düşmektedir. Biz 15 Temmuz’da bunlardan sadece birtakım imkânları eline geçirmiş ve kendisine uluslararası arka bulmuş bir zümrenin hıyanetine tanık olduk.
Öncelikle yönetimde millet, iradesine sahip çıkmış, cumhuriyet tarihi boyunca neredeyse gelenek haline gelen darbelere dur demiştir. Dinler arası diyalog çürümüşlüğüne dur demiştir. Adam kayırma, soru çalma, devlete değil kendi kötü emellerine adam devşirmelere, makamlara kendi adamını yerleştirme gibi meşru olmayan yöntemlerle birtakım alanlara sızma, ele geçirme hinliğine dur demiştir. Bu toprakları ahiretin tarlası olarak görmeyen zihniyete ve bu zihniyeti bir maşa gibi tutup itikadı bozuk olanlara dünyalık dağıtarak kandıran gizi kirli ele dur demiştir. Bu millet vatanına ve bayrağına sahip çıkmıştır.
Tek milletin Türk milleti, tek bayrağın Türk bayrağı ve tek vatanın Türkiye olduğunu bu hatıralarla idrak ederken şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize vatanımızın bütün serhatlarını kuşatan iman dolu göğüsler nasip etmesini diliyoruz.
Evet, 15 Temmuz halk direnişinin sene-i devriyesini yaşadığımız bu günde Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclisi çok önemli bir karara imza atmıştır.
Amerikalıların baskısına rağmen Atatürk Üniversitesi’nin Van’da değil Erzurum’da açılmasına karar vererek Erzurum’un yeniden Anadolu’nun ilim, bilim ve çekim merkezi haline gelmesini sağlayan, Tortum Elektrik Santralini ve Şeker Fabrikasını Erzurum’a kazandıran ve birçok siyasetçinin seçim çalışmalarını Erzurum’dan başlatmak gibi şehrimizi öne çıkaran bir geleneği başlatan Merhum Adnan Menderes’e Edip Somunoğlu’nun öncülüğünde Erzurum Belediyesi tarafından 12 Ekim 1957’de ‘fahri hemşerilik beratı’ verilmişti. 27 Mayıs 1960 darbesini yapan cuntaya şirinlik olsun diye 15 Temmuz 1960’ta Sayın Menderes’e verilen bu “fahri hemşerilik beratı” maalesef Erzurum Belediyesi’nce geri alındı.
2015 yılının Mayıs ayında Yazarlık Akademisi ve diğer bazı kültürel etkinlikleri görüşmek için Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği yönetimiyle yemekli bir toplantı yapan Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’e bu konu derneğimiz tarafından söz konusu edilerek Merhum Adnan Menderes’e gecikmiş iade-i itibar şeklinde tekrar bu beratın verilmesi teklif edilmişti. Bu teklife oldukça sıcak bakan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, teklifimizden iki sene sonra 15 Temmuz Anma Programlarına manidar bir tevafukla 14 Temmuz 2017’de toplanan belediye meclisinde karar aldırarak Merhum Adnan Menderes’e ‘Erzurum Fahri Hemşerilik ve Fahri Belediye Reisliği Payesini’ iade etmiştir.
Bu vesileyle Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne, Meclis Başkanı Sayın Eyüp Tavlaşoğlu’na ve elbette ŞEHİRDER’in önerisine sahip çıkan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e teşekkür ediyoruz.”
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ