Sağlık Bakanlığı gereksiz antibiyotik kullanımına 'hat' kurdu

Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr.Fazlı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için ülke genelinde uygulamaya koyduğu ‘Hızlı Antijen Testi’nin

Yerel 25.01.2017 14:18:23 0
Sağlık Bakanlığı gereksiz antibiyotik kullanımına
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.01.2017 14:18

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı HAT testlerinin hastanelere dağıtıldığını belirten Erdoğan, “Kış döneminde görülen gribal enfeksiyonlarının (üst solunum yolu enfeksiyonu) yüzde 85’ini virüsler oluşturuyor. Yüzde 15’lik bir kısmı da bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar olup, bunlar oluşturduğu etkene göre antibiyotik tedavisi gerektirmektedir. Ancak bunların her ikisinin ayrımı zor olduğundan, viral mi bakteriyel mi ayrımı zor olduğu için birçok hekim arkadaşımız sonrasında üzerine binebilecek bakteriyel enfeksiyonu da düşünerek ya da hastanın da zorlamasıyla gereksiz bir antibiyotik kullanımına girmekte. Bu gereksiz antibiyotik kullanımının öngörülemeyen birçok yan etkileri var. O nedenle gerekmedikçe antibiyotik kullanmamak gerekir” diye konuştu.

5 DAKİKA İÇERİSİNDE SONUÇ

 

Erzurum’da hekimlere bu testle ilgili eğitimlerin verildiğini belirten Prof.Dr.Fazlı Erdoğan, “Bakanlığımız bakteriyel enfeksiyonların belirlenmesi için boğazdan küçük bir sürüntü almak suretiyle beş dakika içerisinde net bir şekilde yanıt veren ‘hızlı antijen testi’ni almış durumdadır. Hasta henüz odada iken hızlı antijen testindeki renk değişikliğinden doktor da hasta da bu gribal enfeksiyonu için antibiyotik kullanıp kullanamayacağına dair net bir şekilde görebilecek. Bakanlığımızın bu uygulaması hem gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi, hem de hastaların doğru bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok güzel bir uygulama. Gribal enfeksiyonların asıl olduğu dönem şubat ayıdır. Bu uygulamayı hiçbir laboratuvar testi gerektirmeden kısa sürede hastalarımız için bu kışın en doğru şekilde uygulayacağız. Test özellikle bakterilerin yapmış olduğu ‘A Grubu Streptokok’ dediğimiz enfeksiyonlara uygulanacak. Hastanın boğazından alınacak bu sürüntü pozitif çıktığında antibiyotik kullanımı yüzde 100 garanti olacak. Test pozitif çıkmaz ise hastanın sadece normal tedavileri yapmamıza olanak sağlanacak” diye konuştu.
HALKIMIZI KONU İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİYORUZ..
Genel Sekreter Prof.Dr.Fazlı Erdoğan konu ile ilgili olarak ayrıca vatandaşlarımızın daha iyi bilgi sahibi olmaları için tüm sağlık kuruluşlarına özellikle Acil Servis,KBB,Enfeksiyon ve Dahiliye Polikliniklerine Bakanlığın afişlerini astıklarını ve broşürler dağıttıklarını da sözlerine ekledi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ