İletişimi güçlendirmenin 7 yolu

Psikoterapist/Aile Çift Ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, iletişimi güçlendirmenin yolları hakkında önemli ipuçları verdi.

Yerel 10.02.2017 11:40:08 0
İletişimi güçlendirmenin 7 yolu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Psikoterapist/Aile Çift Ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, iletişimi güçlendirmenin yolları hakkında önemli ipuçları verdi.


Psikolog Naciye Tokaç, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Hemen herkes çevresi ile daha iyi bir iletişim içerisinde olmak, daha iyi dinlenilmek, daha iyi anlaşılmak ister. İçinde bulunduğu sosyal ortamda duygu düşüncelerini iyi ifade etmek, konuşmak ve konuştuğunda, bu konuşmanın işe yaramasını yani hedefine ulaşmayı beklemektedir. Buradan anlamaktayız ki aslında her konuşmanın bir hedefi vardır. Bu hedef çoğu zaman sadece sohbet etmek olabilirken; bazen kendisine yöneltilen bir suçlamaya karşı kendini savunmak; bazen bilgi paylaşmak bazen de duygularını ifade etmektir. Ancak kişinin kurmak istediği iletişim yeterince iyi gerçekleşmediğinde kişinin öfkelenmesi ve daha istenmeyen sonuçların ortaya çıkması muhtemeldir” dedi.
Psikolog Naciye Tokaç, daha güçlü iletişim kurabilmek için dikkat edilebilecek 7 yolu şöyle açıkladı;


“1. İletişimde kişinin konuşma biçimi, seçtiği sözcükler, ses tonu, beden duruşu, jest ve mimikler önemlidir. Eğer söylediklerinizin karşınızdaki kişi üzerinde etkili olmasını istiyorsanız, sadece sözcükler yeterli olmayacak, beden dilinizin de sözlerinizi desteklemesi ve ses tonundaki kararlılık önemlidir.


2. İbn-i Sina’nın da dediği gibi "Konuştuğunuzda daima doğruyu söyleyin, ama her doğruyu her yerde söylemeyin," prensibini iletişim sırasında akıldan çıkarmamak gereklidir. Karşıdaki kişi ile konuşurken, mutlaka doğruyu söyleyin. Bazen doğruyu söylemek kişiyi önce zor duruma düşürür gibi olsa da gerçek olanın er-geç ortaya çıkması nedeniyle doğruyu söylemek her zaman kişiyi haklı çıkaracaktır.


3. Doğru iletişim için önemli olan bir diğer nokta da ne söylenmek istendiğinin çok iyi bilinmesi ve doğru kelimeleri seçip kullanmaktır. Doğruyu, doğru zamanda doğru sözcüklerle ifade edebilmektir.


4. İletişim sırasında doğru dil kullanımı; yani yerine göre, "sen dili", "ben dili" , " biz dili", "ego geliştirici dil" ve “sevgi dili” kullanılmalıdır. Örneğin; sevdiğiniz kişi ile onun bir sorunu hakkında konuşurken, onu anladığınızı htirmenin en iyi yolu “ben dili” kullanımı olup herhangi bir nedenle yardıma ihtiyacı olduğunda yanındayım mesajını vermektir.


5. Aynı anda iki işi birlikte yapmaya kalkışmayın. İnsan genellikle, iki işi aynı anda tam olarak yapamaz. Bir iş yaparken birinin bize söylediklerini anlayamayabiliriz bu nedenle gerçek bir iletişim kurmak, anlamak veya anlaşılmak istediğinizde iletişim dışında başka bir iş ile uğraşmayın.


6. Öfkeli iken iletişim kurmayın. Doğru ve etkili bir iletişim, uyanık ve bilinçli bir halde iken gerçekleşendir. Kızgınlık ve öfke düşünme etkinliğini zayıflattığı için öfkeli anlarda iletişim kurulmamalıdır.


7. En iyi iletişim iyi bir Empati kurularak sağlanır. Empati kurabilen kişi, karşısındaki kişinin duygularına hakim olur bir anlamda onu kitap gibi okuyabilir diyebiliriz.”

 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem