Doğum sıranız kişiliğinizi etkiliyor

Kişilik gelişiminin pek çok değişken tarafından etkilenen karmaşık bir süreç olduğunu belirten Psikolog Barış Gürkaş, doğum sırasının kişiliği etkilediğini söyledi.

Yerel 5.04.2017 12:45:05 0
Doğum sıranız kişiliğinizi etkiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.04.2017 12:45

Psikolog Barış Gürkaş, “Bir çocuğun kişilik gelişiminde yalnızca bir faktörün her şeyden sorumlu olduğunu söylemek yanlışken bazı faktörlerin çok önemli ölçüde etkilediğini kesin biçimde söyleyebiliriz. Bu noktada doğum sırası çocuğun kişiliğinin gelişiminde oldukça etkilidir” dedi.

 

Psikolog Barış Gürkaş, doğum sırası ve çocuğun kişiliğini şöyle sıraladı:

 

“İlk Doğan - En Büyük Çocuk: İlk doğan çocuklar, sonrakiler için ebeveynlerinin kendisinden yardım istemesi nedeniyle sorumluluk almayı erken yaşta öğrenirler. Genellikle iyi bir liderlik vasfına sahip olurlar ve aynı zamanda bakıcılık rolünü de üstlenirler. Ayrıca, ilk doğan çocuklar kendilerini tehdit altında hissedebilirler çünkü kardeşleri doğmadan sahip oldukları ilginin büyük bir kısmını kaybederler.

 

En Küçük Çocuk: En küçük çocuk genellikle ilk doğanla ilgi konusunda bir yarış halinde olur ve bu durum ikisi arasında yoğunlaşan bir rekabet haline dönüşebilir. En küçük çocuk bazen riske girmeyi göze almayı öğrenir çünkü tehlikeli bile olsa ilgi çekmek için pek çok şey yapar. Ayrıca, büyük çocuğun yapabildiği şeylerde başarısız olması durumunda yaşadığı hayal kırıklığı veya eziklik duygusu nedeniyle asi olmayı da öğrenir.

 

Ortanca Çocuk: Ortanca çocuk en çok zarar gören taraftır; en az ilgi ona verilir. Kendini, ilginin çoğunu alan büyük ve küçük çocukların arasında mahsur kalmış bir pozisyonda bulur. Tam da bu nedenle diplomatik ve soğukkanlı davranmayı öğrenir. Genellikle küçük çocukla büyük çocuk arasında barışı sağlayan bir arabuluculuk görevi üstlenir.”

 

Kardeşlerin bazen aralarındaki ilgi mücadelesi yüzünden ne pahasına olursa olsun ilgi çekmeye çalışan gerçek birer rakibe dönüşebildiğini ifade eden Psikolog Barış Gürkaş, “Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken yaptığı en büyük hata onları birbirleriyle kıyaslamaktır çünkü bu tutum aralarındaki kıskançlığı körükler ve rekabeti yoğunlaştırır. Bunu yapmak yerine ebeveynler her çocuğun kendine özgü yeteneklerini keşfetmesine yardım etmeli ve onları geliştirmesi konusunda destek olmalıdır. Örneğin üç çocuğu olan bir ailenin üç farklı renkte kitap almak yerine her çocuğun yeteneğine özel kitap seçmesi çok daha bilgece bir tercih olacaktır” şeklinde konuştu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ