Çoruh'un altın bileziği Erzurum'un yarısından fazlasının elektrik ihtiyacını karşılıyor

Yerel 28.02.2017 12:48:43 0
Çoruh
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.02.2017 12:48
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Çoruh’un altın bileziği Arkun Barajı ve HES, yıllık ortalama 792 milyon kilowatt saatlik enerji üretimiyle Erzurum’un yarısından fazlasının elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Türkiye’nin gelişmesiyle artan enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir ve çevreci enerji üretim şekli olan hidroelektrik enerji üretimine ağırlık veren DSİ, projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Enerji açığını bir an önce kapatmak için özel sektörün gücünden de faydalanan DSİ, bazı projeleri yap-işlet-devret modeliyle ekonomiye kazandırıyor. Bu çerçevede yapımı tamamlanan Arkun Barajı ve HES bütün hızıyla üretimini sürdürüyor.
4 YIL GİBİ KISA BİR SÜREDE TAMAMLANDI
Arkun Barajı ve HES’in enerji maksatlı ve çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yap işlet devret modeliyle tamamlanan bu projeye 2010 yılında başlanıldı ve 4 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. 244 MW kurulu gücüne sahip olan santral 3 üniteden oluşuyor ve yıllık ortalama 792 milyon kilowatt saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip bulunuyor” diye konuştu.
YENİLENEBİLİR VE ÇEVRECİ BİR PROJE
HES projelerinin yenilenebilir ve çevreci projeler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Erzurum coğrafi şartları dolayısıyla bu tür projeler için uygun bir yer. Erzurum’a önemli katkılar sağlayan Arkun Barajı ve HES Yukarı Çoruh Havzasında bulunan Çoruh nehrinde inşa edildi. Buradan üretilen elektrik, enerji nakil hattı ile 25 km uzağa taşınıp Erzurum ilinin hattına bağlanıyor” açıklamasını yaptı.
ERZURUM’UN YÜZDE 55’İNE ENERJİ SAĞLIYOR
Arkun Barajı ve HES ile Erzurum’un elektrik enerji ihtiyacının yüzde 55‘inin karşıladığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “ Bu proje ile yılda ortalama 792 milyon kilowatt.saat elektrik üretimi ile 420 bin kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu konut, sanayi, resmi daire, çevre aydınlatması gibi bütün elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabiliyor” diye konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ