Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) İslami İlimler Kulübü tarafından “Müslüman’ın Hayata Bakışı” konulu bir konferans düzenlendi.
BEÜ Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunun (BESYO) konferans salonunda düzenlenen konferans, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. “Müslüman’ın Hayata Bakışı” adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Ramazan Kayan, hayata bakış açısının üç kavramda ifade edildiğini belirterek, “Şahsiyet, aidiyet ve hareket kavramları hayata bakışımızın ya da hayatı anlamlandırmamızın temelinde olan kavramlardır. Hayatı bu üç kavramla temellendirmeye ve kendimizi inşa etmeye gayret etmeliyiz. Her insan bir şahıstır, ama her insan şahsiyet sahibi değildir. İslam’ın ana hedeflerinden biri de şahıslara şuur bilinci vererek sonrasında şahsiyet kazandırmak olmuştur. Gençliğin ve ümmetin en temel sorunlarından biri de şahsiyet sorunudur” dedi.
Modern çağın şahısları şımartma çağı olduğunu belirten Ramazan Kayan; “Modern zamanların algıları ve ideolojileri şahısları şımartmaya yöneliktir. İnsan, bilgi ile şımarırsa pozitivizme, akıl ile şımarırsa rasyonalizme, madde ile şımarırsa kapitalizme, güç ile şımarırsa despotizme kayar. Modern öncesi çağın özelliği de şahısları şartlandırma çağıdır, ama İslamiyet çağı şahısları kardeşleştirme çağıdır. İslam, ‘insan insanın yurdudur, umududur ve ufkudur’ der” diye konuştu.
Tüm zamanların en büyük çöküş ve çürüme sebebinin dünyevileşme olduğunu belirten Ramazan Kayan; “İnsan, ahiretten ve kıyametten koptukça, ölümü öteledikçe ve sadece kendini bu dünyayla sınırladıkça acımasız ve çıkarcı oluyor. İç dünyasındaki manevi dinamikleri köreltiyor ve insan gözü madde dışında hiçbir şeyi görmez oluyor. İnsanın acımasızlaşmasının temelinde Allah’a vereceği hesabı unutması yatıyor. Tüm hesaplarımızı hesap gününü düşünerek yaparsak, aidiyetimiz netleşecek bu sayede merhamet medeniyetini ve iklimini dünyaya taşıma becerisini de gösterebileceğiz” ifadelerini kullandı.