Bitlis'te 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' anlatıldı

Yerel 6.04.2017 17:30:09 0
Bitlis
Tarih: 01.01.0001 00:00
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu konferans düzenlendi.
Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunun (BESYO) konferans salonunda düzenlenen konferansta bir konuşma yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, 16 Nisan’da Türkiye için çok önemli bir referandum olacağını belirtti. Yardım, “Sığ ve sloganik tartışmalarla dolu bu seçim ortamı yerine bütün tartışmaların bilgi temelli ve analitik olmasını temenni ediyoruz. Bu konuda bizleri bilgilendirmek üzere üniversitemize gelen Prof. Dr. Haluk Alkan’a ve konferansımıza teşriflerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan ise, “Kavramları doğru bildiğimiz zaman yeni sistem ile ilgili tartışmaları da doğru bir zeminde yapma şansımız olacak. Aksi takdirde asıl konuşulması gerekenleri müzakere etmeyip çok farklı şeyler üzerinde konuşmaya başlıyoruz. Bu da bizi gerçeklikten uzaklaştırıyor. Bir siyasi sistem; siyasal kurumlar, sistem özellikleri ve meşruiyet olmak üzere üç temel unsura dayanıyor. Hangi siyasi sisteme giderseniz gidin bu üç temel üzerinde ayakta durduğunu görürsünüz” diye konuştu.
Siyasal sistemleri yelkenli bir geminin okyanusta yüzmesine benzeten Prof. Dr. Haluk Alkan, “Siyasal kurumların içinde bulunduğu sistemin özellikleri; bu kurumlara hareket etme tarzı, çalışma biçimleri, rotalar konusunda yol gösterici oluyor, etkide bulunuyor ve bu kurumları şekillendiriyor. Bir toplumun içerisinde sosyal aktörler, sosyoekonomik yapılar, siyasi partiler, çıkar; grupları, toplumun tarihsel dinamikleri, uluslararası sistem yapısı bulunuyor. Uluslararası sistem ve tarihsel dinamikler açısından Türkiye, iki yaşlı kıtada meydana gelen çatışmaların tam kesişme noktasında konumlanmış bir coğrafyaya sahip. Dolayısıyla küresel siyasette, temel tartışmaların gündemimize girerek bizden politika belirlemenin istendiği uluslararası yapıya sahibiz. Siyasi kurumlarımızı oluştururken, sistemsel özelliklerin doğurduğu gerilimlerle baş edecek şekilde yapılandırmalıyız” şeklinde konuştu.
Konferans, soru cevap bölümünün ardından Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım tarafından Prof. Dr. Haluk Alkan’a plaket takdim edilmesiyle sona erdi.