Badem Malatya toprağını çok sevdi

Yerel 22.08.2017 18:11:50 0
Badem Malatya toprağını çok sevdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.08.2017 18:11
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun, bademin Malatya’da yetişen uyumlu bir bitki olduğunu ifade ederek “Özellikle de son birkaç yıldır bizdenmüthişbir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz” dedi.
Fakülte çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun Malatya’da kayısıya en güzel alternatiflerin badem ve ceviz gibi kültür bitkileri olduğunu dile getirdi. Fakültelerinde bademle ilgili çalışmaların da yapıldığına dikkat çeken Tursun, “Badem Malatya toprağını çok seviyor. Malatya’ya çok uyumlu bitkilerden bir tanesi. Özellikle de son birkaç yıldır bizdenmüthişbir badem fidanı talebi var, yetiştiremiyoruz. O yüzden bu sene biraz daha fidanyetiştirerek insanlara dağıtmaya çalışacağız. Bunun yanında diğer bitkileri de bizim fakültemizdeki deneme bahçelerinde yetiştiriyoruz. Burada çok da güzel ürün alınıyor” şeklinde konuştu.
Malatya’nın tarım ve ziraat konusunda bazı tropik bitkiler hariç bütün bitkilerin yetiştirildiği bir il olduğunu kaydeden Tursun, “Malatya’da ekonomiye baktığınız zaman insanların yüzde 50’ye yakın bir kısmı tarımla uğraşıyor. Malatya’da ekonominin yüzde 80’i tarıma dayalıdır. Bugünmüteahhitlerede sorsanız, araba galericilerine de sorsanız onlarda kayısıdan para kazanıyorlar” dedi.
Malatya’nın hayvancılık konusunda da Doğu Anadolu Bölgesinin merkezi olduğunu belirten Tursun, “Küçükbaş,büyükbaşve kanatlı konusunda, tavuk hindigibikümes hayvancılığı konusunda da Malatya DoğuAnadolu’nunhatta Türkiye’nin önde gelen yerlerinden bir tanesidir. Tavuk yetiştiriciliği olsa belki çoğu kimse bilmez ama Türkiye’de ilk beşe giren ilk üçe girenillerden bir tanesi Malatya olur. Eğer çevre illeri gezerseniz her yerde tavuk çiftliklerini görürsünüz. Bu da Malatya’ya 2-3 yıl boyuncaverilen destekle oldu. Bukonudada bengerçektenyöneticilere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Malatya’nınhem hayvancılık hem sebzecilik hem de meyvecilik konusunda potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Dekan Tursun şunları söyledi:
“Türkiye’nin en büyük şeker fabrikalarından bir tanesi Malatya’da ve aktif halde.Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş veMalatya’dayetiştirilenşekeri işleyen bir fabrikamız var. Yine balıkçılık konusunda Türkiye’de üçüncü sıradadır. Son birkaç yıldır bu şekildeydi. Dört seneyi aşkın bir süredir buradayım daha öncesinden deMalatya’yıbiliyordum. Hekimhan’agittiğiniz de cevizin,Arapgir’deüzümün, Doğanşehir’e gittiğiniz zaman elmanın, Malatya merkeze geldiğinizdekayısının, Yeşilyurt’a gittiğiniz zaman kirazınolduğunuve bunların Türkiye’nin en güzel en kaliteli meyveler yetiştirildiği bir bölge olduğunu görüyorsunuz.”
Ziraat Fakültesinin ileride Türkiye’de merkez olacağını da umduğunu dile getiren Tursun, “Rektörümüzün verdiği destek için ben hocamıza da teşekkür etmek istiyorum. İleriyedönükburanın çok farklı birfakülte olacağına ben canı gönülden inanan bir insanım” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ