Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (AĞSEM) tarafından “Safahat’ın Işığında İstiklal Marşı” konulu konferans düzenlendi.
Kültür ve Kongre Merkezinde bulunan Selçuklu Konferans Salonunda gerçekleşen programa konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muhsine Börekç katıldı. Programda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Çetin, akademik ve idari personel ile öğrenciler yer aldı. Şair Ceyhun Atuf Kansu’nun Dünyanın Bütün Çiçekleri isimli şiirinden; “Muş ovasından, Ağrı eteğinden / Gücenmesin bütün yurt bahçelerinden / Çiçek getirin, çiçek getirin, örtün beni / Eğin türkülerinin içine gömün beni” mısralarını okuyarak konferansına başlayan Prof. Dr. Muhsine Börekçi; “o çiçeklerin yetişebilmesi için İstiklal Marşı iklimine şiddetle ihtiyaç var” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımız dışındaki şiirlerinin yer aldığı Safahat isimli eseriyle bizlere bir şeyler anlattığını söyleyen Prof. Dr. Börekçi, İstiklal Marşı Şiirinin bağlamının dışında ele alındığından olsa gerek gerçekten anlaşılmadığını sözlerine ekledi. Marş kelimesinin Fransızca Marche kelimesinden geldiğini ve Dünya’da ki ilk milli marşın Fransız İhtilalinden sonra ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Börekçi, bir eserin marş olarak kabul edilebilmesi için müzik olması gerektiğini, mili marşların temsil işlevi gördüğünü söyledi. Prof. Dr. Börekçi; “Osmanlı Devletinde milli marş görülmez. Necip Paşanın Sultan Abdülhamit için bestelediği bir marş var ama bu milli marş sayılmaz. Eğer dünyaya hakimseniz, temsile ihtiyacınız yoktur” dedi.
Konferans, Rektör Yardımcı Prof. Dr. Yusuf Çetin’in Prof. Dr. Muhsine Börekçi’ye teşekkür plaketi taktim etmesi ile sona erdi.