Yaz aylarında turist akınına uğrayan Yunanistan'da aşırı turizm kenti olumsuz etkiliyor

Uzmanlara göre, 2023 yılında 7 milyondan fazla turisti ağırlayan Yunanistan'ın başkenti Atina'da bu yıl bu sayının yüzde 20 oranında artması bekleniyor.

Dünya 9.07.2024 07:14:00 0
Yaz aylarında turist akınına uğrayan Yunanistan
Tarih: 09.07.2024 07:15 Güncelleme: 09.07.2024 07:14

Son iki yıldır turist akınına uğrayan Yunanistan'da aşırı turizm tehdidi ufukta görünmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl 7 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan başkent Atina'da bu yıl bu sayının yüzde 20 artması bekleniyor. Ağustos ayında boş Atina sokakları görüntüsünün ise tarihe karışacağı düşünülüyor.

Turizmin canlı olması genel anlamda olumlu bir gelişme olarak görülse de aşırı turizme varan durumlarda, ziyaretçi akını sosyal yaşam başta olmak üzere çeşitli alanlarda kenti olumsuz da etkileyebiliyor.

Turist sayısı arttıkça ülkeye döviz girişi ve vergi gelirleri artıyor, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) güçleniyor.

 

Öte yandan, turistik bölgelerin taşıma kapasitesinin aşılması ve yetersiz altyapıyı gerekçe göstererek aşırı turizm tehdidine dikkat çeken eleştirel sesler de var.

Avrupa'da her yıl çok fazla sayıda turist ağırlayan kentlerde aşırı turizm karşıtı protestolar sürerken, bu sorunla başa çıkmak için birbiri ardına önlemler alınıyor.

 

Atina'yı da etkisi altına aşırı turizm sorununun özellikle son iki yılda nüksettiğini söylemek mümkün.

Birkaç yıl önce ülkenin turizm alanındaki hedefi çok sayıda turist çekmek ve Atina'nın son varış noktası haline gelmesiydi. Şimdi bu hedefe ulaşıldı ama ne pahasına? Batı Attika Üniversitesi'nde Turizm Yönetimi Profesörü Katerina Kikilia, kurallara ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

"Bu son yılların sorunu, Atinalılar günlük yaşamlarında bununla yüzleşiyor. Ana etki toplum ve çevre üzerinde ama ayrıca bireysel etkiler de var. Toplumun ve devletin temel sorunu, konut sorunu," diyen Kikilia, Atina'nın ve Attika'nın birçok bölgesinin turistler tarafından "işgal edildiğini" söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda ülkenin belli bölgelerinde otel altyapısının çok geliştiğini ancak altyapının geri kalanının da geliştirilmesi gerektiğini belirten Kikilia, "Kentsel alanlar söz konusu olduğunda, turistlerin eskiden çoğunlukla kalıcı konutlara hizmet eden alanlara yayılması ve mahallenin çok işlevli karakterinin değişmesi ile sosyo-kültürel etki baskın," dedi.

Barselona'da protestolar

Geçtiğimiz aylarda turist kalabalığına karşı İspanya'nın Kanarya Adaları ve Mayorka'da düzenlenen gösteriler hafta sonu Barselona'ya da sıçradı. Binlerce kişi hafta sonu boyunca sokaklara dökülerek, aşırı turizmi engelleme çağrısı yaptı.

Avrupa'nın en çok ziyaretçi çeken kentlerinden Barselona'da kısa süre önce kısa dönemli kiralamalara karşı önlemler alınmıştı. Atina'da ise bir adım daha ileri gidilerek, daha bütüncül bir yaklaşım benimseneceği tahmin ediliyor.

Atina Belediye Başkanı Harris Doukas Euronews'e yaptığı açıklamada, kentin Turizm Kapasitesi Çalışması'nın şu anda devam ettiğini ve bu konuda önlemler alınacağını belirtti.

"Turizm alanındaki tüm bu çabalar kent için ekonomik açıdan çok az şey ifade ediyor. Turizmi sürdürülebilir kılmanın bir yolunu bulmalıyız ki kentteki eşitsizlikleri daha da güçlendirmesin," diye ekledi.

Söz konusu çalışma ile turistik alanların taşıma kapasitesine ilişkin göstergelerin hesaplanması, kısa süreli kiralama ve otel birimlerine ilişkin verilerin mekansal analizi, turist akışlarının analizi, yedi belediye bölgesinin dinamikleri ve etkin bir şekilde yönetilmesinde ortaya çıkan zorlukları belirleme hedefleniyor.

Belediye tarafından halihazırda önerilen müdahalelerden biri, beş yıldızlı otellerde 10 euroya kadar esneklik ücreti olan konaklama ücretinin, Avrupa'nın diğer kentlerinde de olduğu gibi, altyapı çalışmarı için şehre atfedilmesi.

Belediye Başkanı ayrıca, "Şu anda turistlerin beş yıldızlı otellerde günlük ödedikleri bu 10 eurodan belediyeye hiçbir şey verilmiyor," diye ekledi.-euronews

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ