Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Türkiye’nin özel eğitim okulları anlamında dünyadaki emsalleriyle yarıştığını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Türkiye’nin özel eğitim okulları anlamında dünyadaki emsalleriyle yarıştığını söyledi.
İpekyolu ilçesi Hafiziye Mahallesi’ndeki Konya Beyhekim Özel Mesleki Eğitim Okulunun Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kabul edilen ‘Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum Projesi bünyesinde kurulan konaklama seyahat, cam seramik ve mobilya atölyelerinin açılışı yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Van’daki bu okul ve bu okulun donanımının özel eğitim alanında Türkiye’deki standartların üzerinde olduğunu söyledi. Güngör, “Özel eğitim son 15 yılda ülkemizde ve dünyada önemli gelişmeler kazandı. Özel eğitim alanında ülkemiz dünyadaki emsalleriyle yarışır hale geldi. Nasıl ki genel eğitimde ulaşım ve erişim problemini önemli ölçüde çok daha önce halletmişsek, özel eğitim alanındaki engellilerle ilgili eğitim alanında zaman zaman geride kaldığımız mesafeleri de son 10 sene içerisinde önemli ölçüde kapattığımızı söyleyebilirim” dedi.
“Özel eğitimde pozitif ayrımcılık Bakanlığımızın bir politikasıdır”
Ülke genelinde özel eğitim alanında okula ulaşamayan öğrencilerin önemli ölçüde azaldığını ifade eden Güngör, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu hükümetimizin uyguladığı son 10 yıldaki sosyal politikaları ve eğitim politikaları çerçevesinde eğitim bütçesine kattığı katma değerde oluşmuş güzel bir uygulamadır. Bu uygulamanın ve bu özel eğitim alanındaki çabalar giderek artacak ve daha nitelikli ve kaliteli hale geleceğini ifade edebilirim. Burada hepimize düşen, gerek veliler gerekse öğretmenler olarak eğitimin o büyük kitlesi içerisinde çok az bir yer tutan engellileri görmemezlikten gelmememiz, onlarla ilgili problemleri ‘hele eğitimin büyük resmini bir görelim, tamamlayalım, ondan sonra özel eğitim ile ilgili işlere başlayalım’ gibi yanlış yaklaşımların ortadan kalkması gerekir. Özel eğitim küçücük bir alan bile olsa, özel eğitim öğrencilerimizin her zaman önceliklerinin olduğunu ve pozitif ayrımcılık diye bir kavram varsa bunu her zaman özel eğitim öğrencilerimiz için kullanmamız gerektiği bizim Bakanlık olarak bir politikamızdır.”
“Onlar bizim özel çocuklarımız”
Van Valisi İbrahim Taşyapan ize, 2011’de yaşanan depremlerin ardından Konyalı hayırseverlerin katkıları ile okulun yapıldığını ifade ederek, “Burası deprem sonrasında Konyalı dostlarımızın katkılarıyla yapılmış bir okul, öncelikle onlara teşekkür ediyorum. Toplumumuzda engelli insanlarımız var, bunların bir engeli var. Diğer çocuklarımıza göre bunların bir engeli var. Önce bunların bu engelini ortadan kaldıracağız ki eğitimlerine devam edebilsinler. Onun için bunların eğitimlerine özel eğitim diyoruz. Onlar bizim özel çocuklarımız, onların eğitimleri de özel olacak, öğretmenleri de özel, öğrencileri de özel, okulları da özeldir” ifadelerini kullandı.
Engelli öğrencileri için 600 bin TL değerinde atölye
Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise, Van’da SODES kapsamında geçen sene faaliyete geçen Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum Projesi ile yaklaşık 200 bin lira değerinde atölyeler kurulduğunu ifade ederek, “Bu okulumuz 2015 yılında Konyalı hayırseverlerin bağışlarıyla yaklaşık olarak bir milyon 750 bin liraya mal edildi. Eğitim öğretime geçen sene başladı. Bugün hem buranın açılışı hem de SODES kapsamında yapmış olduğumuz atölyelerin açılışını yapmış olacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayan engelli öğrencilere sertifikaları verilirken, engelli öğrencileri için yaklaşık olarak 600 bin TL ye mal olan üç atölyenin açılış kurdeleleri kesildi.
Programa Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Van Valisi İbrahim Taşyapan, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, kurum amirleri ile okul eğitmen ve öğrencileri katıldı.