Van'da av sezonu 13 Ağustos'ta açılıyor

Van’da 2016-2017 av sezonunun 13 Ağustos 2016 Cumartesi günü itibariyle başlatılacağı bildirildi.

Haberde İnsan 12.08.2016 03:41:26 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yeni av sezonuyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Merkez Av Komisyonunun 17 Mayıs 2016 tarihinde toplandığı ve alınan kararın 26 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için ‘Avcılık Belgesi’ almaları ve avlanma izin ücretini İl Şube Müdürlüklerinin Ziraat Bankası şubelerindeki döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları gerekmektedir. Karar gereği 2016-2017 av döneminde avlanma; tüm bölgelerde kuşlardan bıldırcın, üveyik alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan memelilerden yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacağı bildirildi. 2016-2017 av döneminde avına izin verilen av hayvanlarının avlanma süreleri, avlanma bölgelerine göre kararda yer almış olup bu süreler içinde genel ve devlet avlaklarında Avlak Yönetim Bilgi Sisteminden (AVBİS) izin almak şartıyla her gün, diğer ava açık alanlarda ise çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatil günlerinde avlanmak serbest bırakıldığı, ancak bu alanlarda yaban domuzu, bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı günü de yapılabileceği” ifade edildi.


“Bazı av hayvanlarının avcı başına günlük limitleri”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre avına izin verilen av hayvanlarından bazıları için avcı başına bir günlük avlanma limitleri; Kuşlar için; bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk 3, çulluk 5, kakarmeke 4, tahtalı-sakarca 3’er, suçulluğu (bekasin) 1, kınalı ve kum kekliği: toplamda 2, çil kekliği: 2, (çil keklik bu av sezonunda sadece Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Iğdır, Kars, Sivas, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Malatya, Erzincan, Erzurum, Van, Mardin ve Tokat illerinde avlanacaktır), yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, elmabaş patka, kaşıkgaga ve çıkrıkçın toplamda 6, memeliler için: yabani tavşan 1, adatavşanı, yaban domuzu 2, çakal: 1, tilki: 2 olarak belirlendi.


“Bagaj limiti”
“Merkez Av Komisyonu’nun kararına göre; birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamaz. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilirler”.


“Genel ve devlet avlaklarında kota bitince av yasak”
“İlan edilmiş genel ve devlet avlaklarında belirlenen kotalar; Bakanlığın belirleyeceği kurallar doğrultusunda, avlanma süreleri içinde günlük avlanma limitlerine uymak koşuluyla her gün “Avlağında Avlanma İzin Belgesi” alınarak avlanılabilecektir. Alınan karar uyarınca genel ve devlet avlağında herhangi bir türe ait kota bitince o türün o avlakta avlanması yasak olacak, avlattırılan tüm türlere ait kotalar bittiğinde ise o avlak ava kapanacaktır”.


“Merkez av komisyonu yasak sahaları belirledi"
“MAK tarafından sınırları belirtilen sahalarda, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) veya diğer kurumlar tarafından ağaçlandırılmış, erozyon kontrol çalışması yapılmış alanlar ile doğal olarak gençlik gelmiş ormanlık alanlarda ortalama fidan boyunun 2 m’nin altında olan alanlarda. Tabii gençleştirme çalışması yapılmakta olan sahalar ile toprak koruma sahalarında, Arboretumlarda. Orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanlarında, şehir ormanlarında, Karayolları Genel Müdürlüğü haritasında belirtilen yollarda. Orman içi göletler ile il özel idareleri, büyük şehir belediyeleri ve DSİ tarafından yapılan göletlerde (Manisa-Gölmarmara ve Denizli-Işıklı Gölleri hariç). Etrafı hendek veya herhangi bir şekilde çevrilen yerlerde, ekili alanlarda, yoncalık, çayırlık, muhafaza işareti konmuş çayırlık, bağ, bahçe ve fidanlıklarda sahibinin rızası olmadan avlanmak yasaktır. Ayrıca aşağıdaki sahalarda mevzuat doğrultusunda izin verilen avcılık ve av turizmi faaliyetlerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla avlanmak yasaktır. Yaban hayatı geliştirme sahaları, yaban hayatı koruma sahaları, milli parklar, tabiat parkları, tabiat koruma alanları, yaban hayvanı üretme yerleri ve istasyonları, yaban hayvanı yerleştirme sahaları, özel çevre koruma bölgelerinde”


“Yasak araç gereçler belirlendi"
Namludaki fişek hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar. Canlı mühre ve çığırtkanlar (Rüzgârla suda hareket eden basit yapıdaki her türlü ses çıkarma özelliği taşımayan motorlu ve mekanik mühreler ile hayvan sesi çıkaran nefesli düdükler avlanmada kullanılabilir). Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç gibi malzemeler. Mekanik, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazlar. Av köpeklerinin yerini bulmaya yarayan cihazlar hariç her türlü manyetik dalga yayan araç ve gereçler; çiftleşme dürtüsü yaratan yapay kokular, av hayvanını yanıltıcı, korkutucu ve ürkütücü elektronik alet ve cihazlar. Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar. Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı araç gereçler avlanmada kullanılamaz.


“Diğer yasaklar ise”
“Deniz, nehir, sazlık, bataklık, baraj, doğal göller ve lagünlerde tekne ve benzeri motorlu araçlar ulaşım aracı olarak kullanılırken, avcıların tüfekleri boş ve kılıfında olması zorunludur. Motorlu tekne ve benzeri araçlarla avlanılamaz. Ancak bu araçlar ulaşım amacı ile kullanılabilir. Bu araçlarla su kuşları ürkütülüp havalandırılamaz, bir yöne sürülemez. Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez”.


“Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz”
“Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval gibi şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz. Yaban domuzu avlarında tek kurşunlu fişekler dışında, başka fişek bulundurulması ve kullanılması yasaktır. Av ve yaban hayvanları yaralı veya herhangi bir şekilde bulunması durumunda tedavilerinin ve kontrollerinin veteriner hekim tarafından yapılabilmesi için en yakın Bakanlık birimlerine, jandarmaya veya polise haber verilmeli ve teslim edilmelidir. Acil durumlarda en yakın veteriner hekime teslim edilerek Bakanlık birimine bilgi verilmelidir. Ortopedik engelli olup tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan avcılık belgesi sahibi avcılar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce verilen “Engelli Kimlik Belgesi”ni ibraz ederek, avlaklarda araç içinde avlanabilirler. Ürünlerini ve hayvanlarını korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında, kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı yivli veya yivsiz tüfekleri bulunduracaklar, “Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in 57. maddesi kapsamında, şube müdürlüklerinden koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar. Ancak bu kişiler yanlarında tek kurşun fişek dışındaki diğer fişekleri bulunduramazlar. Yetkisiz av yasağı konulamaz, av izni verilemez. Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları, avcılara yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremezler” ifadelerine yer verildi.

 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem