Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘Uyuşturucu ile Mücadelede Merkezdeki Çalışmaların Yerele Yaygınlaştırılması ve İller Arası Bilgi Paylaşımı’ top
Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘Uyuşturucu ile Mücadelede Merkezdeki Çalışmaların Yerele Yaygınlaştırılması ve İller Arası Bilgi Paylaşımı’ toplantısına Van’dan da ilgililer katıldı.
Dünya Bankası Finansmanlı Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesinin ‘Koruyucu ve Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi’ başlığı altında Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından Van, Adana, Trabzon, Diyarbakır ve Muğla vali yardımcıları ve halk sağlığı il müdürleriyle uzman kişilerin katılımıyla ‘Uyuşturucu ile Mücadelede Merkezdeki Çalışmaların Yerele Yaygınlaştırılması ve İller Arası Bilgi Paylaşımı’ toplantısı gerçekleştirildi. toplantısı gerçekleştirildi. Van Vali Yardımcısı Atıf Çiçekli, Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren ve Van’da yürütülen Hayatlar Solmasın Madde Bağımlılığı Proje Koordinatörü Sosyolog Osman Turğut’un kent adına katıldığı toplantıda, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda bir sunum yaptı. Van’da uyuşturucu ile mücadele kapsamındaki faaliyetler konusunda bilgiler veren Tapan Soğanda, “Van ilinde arz ile mücadele çalışmaları ve arz ile mücadeledeki düzenlemeler, kurumlar arası işbirliği, 1, 2 ve 3. basamak bağımlılık tedavi hizmetleri, ilimiz tarafından yürütülen koruma ve önleme faaliyetleri ile sosyal uyum hizmetleri kapsamındadır. Hayatlar Solmasın Projemiz; koruma, tedavi ve rehabilitasyon olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Madde kullanma riski taşıyan bireylere ulaşarak bu kişilere danışmanlık hizmeti sunmak ve farkındalık oluşturarak, madde kullanan bireylere doğru ve yapıcı yaklaşımla bu bireyleri tedaviye yönlendirerek ailelere ise kişileri tedaviye yönlendirirken yapabilecekleri hakkında bilgilendiriliyor. Tedavi esnasında veya sonrasında bu kişilere psikososyal destek sağlanıyor. Hayatlar Solmasın Madde Bağımlılığı Danışma Merkezi, madde kullanan/kullanma riski taşıyan bireylerle bu bireylerin ailelerine danışmanlık hizmeti sunmak amacı ile kuruldu” dedi.
Bireysel görüşme rehberlik ve danışmanlık, grup çalışmaları, kültürel ve sportif faaliyetler, aile eğitimi, meslek edindirme kursları gibi faaliyetler de yürüttüklerini dile getiren Tapan Soğanda, uyuşturucu ile mücadelede geliştirilmesi gereken konular hakkında merkez teşkilatından beklentilerini anlattı.