Tarih: 15.09.2016 22:01

Gevaş'ta çeyiz paralarını tarladan çıkarıyorlar

Facebook Twitter Linked-in

Van’ın Gevaş ilçesinde sebze tarlalarında çalışan genç kızlar, bir taraftan çeyiz parası biriktirirken bir taraftan da ailelerine katkı sağlıyor.

Gevaş ilçesinde son yıllarda sebze yetiştiriciliği gün geçtikçe artarken, üretilmeye başlanılan organik sebze meyvelere tüketiciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Ev kadınları ev ekonominse katkıda bulunmak için tarlalarda çalışırken genç kızlar ise çeyiz parası biriktirmek için çalışıyor. İlçede üretilen ve son yıllarda büyük rağbet gören organik sebze ve meyveler manav tezgahlarındaki yerini aldı. İlçenin Abalı Mahallesi’nde yaklaşık 200 dönüm araziye domates, biber, patlıcan, karpuz eken Ahmet Uskan isimli vatandaş, siparişlere cevap veremiyor. Genç kızlar sebze tarlalarında kavurucu sıcak ve zor şartlara karşı verdikleri mücadelede çeyiz parası ve ailelerine katkı sağlamak amacıyla canla başla çalışıyorlar. Sabahın erken saatlerinde uyanan emektar genç kızlar ev işlerini bitirip daha sonra tarlaların yolunu tutuyor. Uskan, “Bizim yöremize çok farklı insanlar var. Bunlar eğer Van halkına destek olmak istiyorlarsa gidip batıda yatırım yapacaklarsa burada güzel arazimiz var. Buraya gelip yatırım yapsınlar fakir fukara burada ekmek parası kazansın. Fazla yatırım olmadığı için insanlar burada 30-35 liraya akşama kadar maalesef çalışmak zorunda kalıyor. Eğer burada istihdam fazla işçiler için yevmiye biraz da yükselir. Bunu da göz önünde bulundurmamız lazım. Nasıl olsa arazi azdır diye 200-250 dönüm ekiyorum. Ekilen arazı az olunda ve işsizde çok olunca işçilerin ücret düşük oluyor. Yaklaşık yedi yıldır bu işi yapıyoruz. 40 kişilik bir ekiple şu anda çalışma yapıyoruz. Pazar sıkıntımız yok yeter ki burada yatırım olsun. Burada dört aylık bir mevsimimiz var. Eğer bir destek olursa kredi olursa serayı da yapılırsa 7-8 aya kadar çıkartabiliriz. Şu anda buradaki 200 dönümlük açık sırada kendi imkanlarımızla çalışma yürütüyoruz” dedi.

Tarlada çalışan Elif Eylem isimli işçi ise “İki yıldır burada çalışıyorum. Çeyiz parası için burada çalışıyoruz. Hem çeyiz parası hemd evimize katkı sunuyoruz. Sabah saat 7’de işe geliyoruz akşam 5’te ise işimiz bitiyor” dedi.

Diğer bir işçi Mine Çakır ise, “Biz burada çalışıyoruz. Hem ailemize katkı sunuyoruz hemde çeyiz paramızı çıkarıyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —