Türkiye İstatistik Kurumu Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, “Bölgemizde hanelerin en düşük payı ayırdıkları harcama grupları yüzde 0,9 ile eğitim, yüzde 1,6 ile sağlık ve yüzde 2 ile eğlence ve kültür harcamaları oldu” dedi.
Açıklamalarda bulunan Özer Coşğun, Hane Halkı Bütçe Araştırmasının 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarından elde edildiğini belirterek, ülkemizde hane halklarının toplam tüketim harcamalarının en büyük bölümünü ise konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturduğunu söyledi. Özer Coşğun, “Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 25,3’ü İstanbul’da oturan hane halkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada yüzde 14,6 ile Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen Akdeniz Bölgesinin payı yüzde 12,2 oldu. Ülkemizdeki toplam hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 3’ü Ortadoğu Anadolu Bölgemizde gerçekleşti. Türkiye’deki toplam hane halkı tüketim harcamalarında en düşük payı yüzde 1,7 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi yüzde 3 oranıyla Doğu Karadeniz ve Van ilinin içinde yer aldığı Ortadoğu Anadolu Bölgeleri izledi” dedi.
“TRB2 Van bölgemiz konut ve kira harcaması payı en düşük olan üçüncü bölge”
Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölgenin yüzde 29,8 oranıyla İstanbul olduğunu dile getiren Özer Coşğun, en düşük payı ayıran bölgelerin ise yüzde 21,2 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt), yüzde 21,5 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) ve yüzde 21,6 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis Hakkâri) bölgeleri olduğunu kaydetti. Özer Coşğun, “Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 30,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, bunu yüzde 29,9 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis Hakkâri) bölgemiz takip etti. En düşük olduğu bölge ise yüzde 15,8 ile İstanbul oldu. Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 22,5 ile TR52 Konya, Karaman bölgesi ayırırken, TRB2 bölgemiz yüzde 10,7 ile en düşük payı ayıran bölge oldu. Tüketim harcamaları içinde eğitim harcamalarına en yüksek payı yüzde 3,3 ile TR51 Ankara ayırırken, bunu yüzde 3,2 ile TR10 İstanbul ayırdı. Eğitim harcamalarına en düşük payları ayıran bölgeler ise sırasıyla yüzde 0,6 ile TR22 Balıkesir, Çanakkale ile yüzde 0,9 ile TRC2 Şanlıurfa, Diyarbakır ve TRB2 (Van, Muş, Bitlis Hakkâri) bölgemiz ayırdı. Sağlık harcamalarına en yüksek payı yüzde 2,5 ile TR61 Antalya, Isparta, Burdur ve yüzde 2,4 ile TR62 Adana, Mersin bölgeleri ayırırken; en düşük payı yüzde 0,9 ile TRA1 Erzurum, Erzincan, Bayburt Bölgesi ayırdı. TRB2 bölgemiz ise yüzde 1,6 ile sağlık harcamalarına en düşük payı ayıran dördüncü bölge oldu. TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkâri bölgemizin hane halkı tüketim harcamaları açısından kendi içindeki durumunu tekrar özetlersek; bölgemizde hane halklarının en çok harcama yaptıkları grup yüzde 29,9 ile gıda ve alkolsüz içecekler olurken, bunu yüzde 21,6 ile konut ve kira harcamaları ile yüzde 10,7 ile ulaştırma harcamaları takip etti. Hanelerin en düşük payı ayırdıkları harcama grupları ise, yüzde 0,9 ile eğitim, yüzde 1,6 ile sağlık ve yüzde 2 ile eğlence ve kültür harcamaları oldu” diye konuştu.