Vergi ödemeyen şirketlerle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama

Bazı şirketlerin sosyal medyada milyarlar kazanıp vergi ödemediklerine ilişkin belgelerinin paylaşılması üzerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Ekonomi 28.07.2024 18:59:00 0
Vergi ödemeyen şirketlerle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı
Tarih: 28.07.2024 19:01 Güncelleme: 28.07.2024 19:01

Sosyal medyada son zamanlarda bazı büyük şirketlere ilişkin belgeler paylaşılmaya başlandı.

Paylaşılan bu belgelerde ise milyarlar kazanan tanınmış şirketlerin vergi ödemedikleri ortaya konuldu.

Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, dijital vergi levha görselleri üzerinden yapılan paylaşımlar hakkında açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, vergi inceleme istatistiklerinin Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda ayrıca paylaşılacağı yer aldı.

"Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilecek"

Açıklamada vergi paketinden de bahsedilirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen paket sayesinde kayıt dışı ekonomi ile daha güçlü şekilde mücadele edileceğinin altı çizildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı;

"Aşağıdaki açıklamayı yapma zarureti doğmuştur"

Sosyal medyada bazı hesaplar üzerinden dijital vergi levhası bilgilerinin paylaşılarak vergi yükümlülükleri ile ilgili haberler yapıldığı görülmektedir. Bu çerçevede aşağıdaki açıklamayı yapma zarureti doğmuştur.

Mükelleflerimizin beyanlarının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla Vergi Denetim Kurulumuzun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2815 büyük mükellefin halihazırda toplam %27'si nezdinde vergi incelemelerine devam edilmektedir. Bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlanmaktadır. Ayrıca yine sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütülmektedir. Buna ek olarak vergi inceleme istatistikleri mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır.

"Bazı istisna ve indirimler kalkacak"

Bilindiği üzere, ekonomi yönetimi olarak Eylül 2023'te açıkladığımız orta Vadeli Program'da vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması konusunda kararlılığımızı ortaya koymuştuk. Bu doğrultuda az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını hedefleyen ve katı dışılıkla mücadelemize katlı sağlayan vergi paketimiz de dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

Vergide etkinlik ve adaletin güçlendirilmesini sağlayacak olan bu paket ile; vergi cezaları artırılacak, bazı istisna ve indirimler kalkacak ve kayı dışı ekonomi ile daha güçlü bir şekilde mücadele edilecektir.

"Bu paket, kamuoyunda dile getirilen eleştirilere kritik bir düzenleme ile yanıt vermektedir"

Bu paket, son günlerde kamuoyunda dile getirilen eleştirilere de kritik bir düzenleme ile yanıt vermektedir. Paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir.

Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden artık yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyeceklerdir.

Diğer taraftan, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerek vergi incelemeleri ile gerekse saha denetimleri ile kayıt dışılıkla mücadelemiz aralıksız devam etmektedir. Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemler istisnasız uygulanmaktadır. Bu mücadelemize destek vermek amacıyla vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen Kanun’da yer almaktadır.

Bu kapsamda, vergi mahremiyeti nedeni ile Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılması mümkün olmamakla birlikte, haberlere konu olan mükellefler arzu ederlerse kendileriyle ilgili açıklama yapabilirler. Vergide adalet, etkinlik ve kazanca göre vergileme, politikalarımızın ana unsurudur.


Haber Kaynak : Enson Haber
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem