Vanlıların sık tükettiği 'Ayran Aşı Çorbası' nasıl yapılır?

Van'da evlerde eksik olmayan 'Ayran Aşı Çorbası' sofralara lezzet katıyor. Peki 'Ayran Aşı Çorbası' nasıl yapılır ve nerede yenilir? detaylar haberimizde...

Van Haberleri 20.11.2023 16:34:00 0
Vanlıların sık tükettiği
Tarih: 20.11.2023 16:36 Güncelleme: 20.11.2023 18:26

Birden fazla medeniyete başkentlik yapmış Van’da dağlardan toplanan otların kurutulmasıyla hazırlanan yöresel tatlardan biri olan "Ayran Aşı Çorbası", kentin sofralarındaki vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.

Meşhur kahvaltısıyla bilinen Van, zengin mutfak kültürüyle de öne çıkmaya devam ediyor. İlkbaharda dağlardan toplanan otların kurutulmasıyla yapılan otlu peynir, keledoş, çiriş mıhlasının yanı sıra "Ayran Aşı Çorbası"  Van sofrasında eksik olmuyor.

AYRAN AŞI ÇORBASI NEDİR?

Ayran aşı çorbası ana maddesi yoğurt, buğday ve nohut olan, Van mutfağına ait önemli çorba çeşitlerinden biridir. Yoğurt, su ve tuz karışımına haşlanmış buğday ve nohutun eklenmesi ile hazırlanır. İsteğe göre kıyma, pirinç veya bulgur gibi malzemeler de eklenerek çeşitlendirilebilir.

AYRAN AŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Buğdayın üstüne bir miktar su koyup düdüklüde haşlayalım piştikten sonra Pazı ve kabağı da yarmanın içine katıp pişirmeye devam edelim. O sırada yoğurt un ve yumurtayı iyice çırpalım.Yarmanın sıcak suyundan çırptığımız yoğurda katıp yoğurdu ılıtalım .Bir süre sonra yoğurdu da yarmanın üzerine katalım.

   1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
   2 su bardağı yoğurt
   1 yemek kaşığı un
   1 yumurta
   1 kabak
   Pazı
   Su
   Tuz

Buğdayın üstüne bir miktar su koyup düdüklüde haşlayalım piştikten sonra Pazı ve kabağı da yarmanın içine katıp pişirmeye devam edelim. O sırada yoğurt un ve yumurtayı iyice çırpalım.Yarmanın sıcak suyundan çırptığımız yoğurda katıp yoğurdu ılıtalım .Bir süre sonra yoğurdu da yarmanın üzerine katalım. Şimdi şu dakikadan sonrası çok önemli yoğurt yarmaya katıldığı zaman koyu ayran kıvamında olacak ve sürekli olarak kaynayana kadar karıştırılması lazım yoksa yoğurt pütür pütür olur olur ve kesilir. Kaynamaya başladıktan Sonra karıştırma işine devam etmiyoruz ve on beş dakika daha kaynatıp ayran aşımızı servis ediyoruz.
Not:  Pazı yoksa yeşil kişniş o da yoksa bir miktar ıspanak kullanabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.

AYRAN AŞI ÇORBASI NEREDE YENİLİR?

Van'da Ayran Aşı Çorbası günlük hayatta en çok tüketilen yemeklerden birtanesidir. Her evde kolayca yapılabilen ve Van'ın merkezinde bulunan tüm restorantlarda sıkça tüketilen bu çorbayı bulabilirsiniz.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem