Tarih: 10.12.2023 23:08

Vanlılara baca temizliği uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

Havaların soğumasıyla birlikte açıklama yapan uzmanlar vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunarak, karbonmonoksit gazının zehirlenmelere ve ölümlere yol açabileceğinden dolayı baca temizliği konusunda gerekli önlemleri almaları konusunda uyardılar. Bacaların belirli periyotlarla kontrol edilerek temizlenmesinin baca yangınları ve zehirlenme risklerini azaltacağı hatırlatıldı.

Yetkililer, havaların soğumasıyla birlikte katı yakıt kullananların sobalardan dolayı olumsuz vaka yaşamamaları için dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, soba ve bacaların temizlenmesi can ve mal güvenliği için önemli olduğunu, odun ve kömür gibi farklı katı yakıt yakılan soba bacalarının temizlenmemesinden kaynaklanan olumsuzlukların özellikle bu dönemde yaşandığını ifade etiller.

Baca temizliğine dikkat edilmeli
Tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması rüzgarlı havalarda ters esen rüzgarla bacaların iyi çekmeyip yakılan kömür dumanı ve gazın sobanın yakıldığı yere içeriye doğru vermesi nedeniyle karbon monoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ifade eden yetkililer, baca temizliğiyle olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini belirtti. Kış mevsiminin başlamasıyla soba bacalarının temizliğinin yapılmasının can ve mal güvenliği bakımından önem taşıdığını dile getirerek, temizlenmeyen soba bacalarının zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep olduğunu, tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazlarının zehirlenmelere, ölümlere, biriken kurumların tutuşmasının ise yangınlara neden olduğunu aktardılar.

Baca temizliği için itfaiyeden bilgi ve destek alabilirsiniz
Vatandaşların baca temizliğiyle ilgili her türlü bilgi ve destek için İtfaiye Müdürlüğünden yardım alabileceklerini anımsatan uzmanlar, “Belediye veznelerine baca temizleme ücreti yatırılarak, alınan makbuzla birlikte İtfaiye Müdürlüğüne müracaat edilmesi halinde baca temizliği ekipler tarafından yapılabiliyor. Ayrıca baca temizliğiyle ilgili her türlü bilgi ve destek için İtfaiye Müdürlüğünden veya alo 110 numaralı telefon hattından bilgi alabilirsiniz. Ahşap, eski ve bitişik nizam yapıların bulunduğu mahallelerde, itfaiye araçlarının girmesi gereken yol ve sokaklara gelişi güzel araç park edilmemesi, yüksek katlı binaların ise yangın merdivenlerinin çıkış kapılarının açık tutulması ve alanın atıl eşya ile doldurulmaması hususunda vatandaşlarımızın tedbirli olmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verdiler.

Baca temizlerken dikkat edilmesi gereken hususlar
Yapılan açıklamada vatandaşların dikkat etmeleri gereken diğer hususlar ise şöyle sıralandı; “Sıvasız, hatalı inşa edilmiş bacaları kullanmayınız. Kalorifer kazanlarının bacalarını müstakil olarak kullanınız. Başka bir ısıtma aracı bacası bağlanmasına izin vermeyiniz. Sobadan sıçrayabilecek kıvılcım tehlikesine karşı önlem alınız. Tüp gazlarınızı, doğalgaz yakılan ocak ve sobalarınızı sızıntılara karşı sık sık kontrol ediniz. Mutlaka TSE belgeli sobalar kullanınız. Sobanızı duvardan, bacadan en az 1 metre, en fazla 1,5 metre uzağa kurunuz. Sobaları; Üstten tutuşturup yakınız. Geceleri uyumadan önce soba içerisine kömür atıp uyumayın. Soba içerisindeki kömür ateşinin iyice kor olup yandığından emin olduktan sonra uyuyunuz. Uyumadan önce sobaya kömür atıp uyunduğunda gece sobadan sızabilecek karbonmonoksit orada uyuyanların fark edemeyeceği şekilde zehirlenmelerine neden olabilir. Sobanızı kömür altta, odun, tahta vb. tutuşturucu malzemelerde üstte olacak şekilde yakınız. Soba borusunu baca içine 10 cm’den fazla sokmayınız. Soba kurarken dirsek kullanınız. Soba bacalarını çatıdan en az bir metre yükseklikte ayarlayınız. Soba bacalarını temizletiniz ve tıkalı olup-olmadığı mutlaka kontrol ediniz. Sobalara çok fazla kömür atmayınız. Odun ve kömürün dışında naylon, plastik, paçavra vs. yakmayınız. Uyumadan önce kömürlü sobaların arka kısmındaki kelebeği kapatmayınız ve yatmadan önce söndürünüz. Doğalgaz kombileri ve şofbenlerinin temizliği hakkında da ilgili yetkili servislere başvurulması gerekmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —